Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Διώξε υπουργούς – Καθάρισε το κόμμα»

Το μήνυμα ελήφθη! Μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, Πιέρ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι υπάρχουν υπουργοί στην κυβέρνηση που δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά το συμφωνηθέν πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αντιληφθεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι, αν θέλει να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και οι Ευρωπαίοι να μην του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια, θα πρέπει να συμμορφωθεί προς «τας υποδείξεις», στον επικείμενο ανασχηματισμό, σύμφωνα με το paraskhnio.gr.

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα η ρύθμιση για την ΥΠΑ, ή δηλώσεις υπουργών κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και εμπόδια στην υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Ενδεικτικό είναι ότι στον προϋπολογισμό του 2017 έχουν εγγραφεί 437 εκατομμύρια ευρώ, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, έναντι του στόχου των 2,2 δισ. ευρώ. Όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο για τους Ευρωπαίους.

Έτσι, οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό εντείνονται για έξοδο όσων θεωρούνται «βαρίδια» από την κυβέρνηση, ακόμη και εάν αγγίζουν το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον ή τον στενό κομματικό πυρήνα. Βέβαια, εδώ υπάρχει και ένα μεγάλο ερώτημα: αν ο «πάγκος» των στελεχών που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία και που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός μπορεί να υποστηρίξει την εφαρμογή ενός προγράμματος, που, όπως συχνά πυκνά δηλώνουν, δεν το πιστεύουν. Ενδεικτική ήταν άλλωστε η εικόνα της Βουλής τις ημέρες συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, όπου ελάχιστοι ήταν οι κυβερνητικοί βουλευτές που «δήλωσαν πρόθυμοι» να σταθούν στην Ολομέλεια και να υποστηρίξουν τα όσα αργότερα ψήφισαν.

Φωνές και εντός ΣΥΡΙΖΑ

Όμως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει και άλλα μηνύματα, τα οποία προέρχονται από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν είναι λίγα τα κομματικά στελέχη που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους υποστηρίζουν πως ο ανασχηματισμός, απλώς με μια ανακύκλωση προσώπων, θα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα. Επιπλέον έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου πως πρόσωπα και συμπεριφορές, ειδικά με αφορμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, έχουν αποδυναμώσει το μεγάλο πολιτικό και επικοινωνιακό «όπλο» που θεωρούν πως έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. «Θα έπρεπε να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού», αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ αντίθετα εκτιμούν πως έχει αρχίσει να εδραιώνεται στη συνείδηση των πολιτών η αντίληψη πως «και η πρώτη φορά Αριστερά είναι μία από τα ίδια».

Στελέχη που ανήκουν κυρίως στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ «χρεώνουν» στην κυβέρνηση ότι δεν θέσπισε κανόνες ώστε να μην κατηγορείται πως επιχειρεί να φτιάξει τη δική της διαπλοκή, την οποία επανιδρύει αλλά με άλλους παίκτες. «Η χώρα χρειάζεται δημοκρατικές διαδικασίες και όχι συστήματα που θα προωθούν τη διαπλοκή προς όφελός τους», τονίζει παλιό κομματικό στέλεχος που πολλές φορές έχει συγκρουστεί με το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Είναι πλέον φανερό ότι η κριτική που ασκείται εξ αριστερών του πρωθυπουργού, και όχι μόνο, αφορά πλέον τους άμεσα στενούς του συνεργάτες. Επιπλέον βάζουν και θέμα αποτελεσματικότητας για σειρά από αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει, όπως η προσέλκυση επενδύσεων ή ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου.

Με αφορμή μάλιστα την περιβόητη δημοσκόπηση της «Αυγής», δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είδαν τα πολλαπλά μηνύματα πίσω από την πρωτοβουλία της εφημερίδας να τη δημοσιεύσει. Ένα από αυτά επαναφέρει στο προσκήνιο το παλαιότερο αίτημα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για «βελούδινη» αποχώρηση από την εξουσία, καθώς όπως τόνιζαν «η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός». Επίσης υπάρχει και η μουρμούρα εκείνων που δεν βλέπουν με καλό μάτι όλες αυτές τις κουβέντες περί σοσιαλδημοκρατίας και τα «φλερτ» με Ολάντ, Ρέντσι κτλ.

Και καλά με τους Ευρωπαίους ηγέτες, θα μπορούσαν να το καταπιούν, αλλά να δουν με υπουργικά κοστούμια στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, σαν και αυτά που έκαναν εμφάνιση στην εκδήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη, δεν «χωνεύεται» με τίποτα. Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για τα πρόσωπα που θα συνθέσουν τη νέα κυβέρνηση στον ανασχηματισμό. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα προκύψει μέσα από δομικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τα πρόσωπα, θα υπάρξουν και αλλαγές στη μορφή των χαρτοφυλακίων. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που με ιδιαίτερη ικανοποίηση θα έβλεπαν και οι δανειστές, ώστε να «τρέξουν» γρηγορότερα οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν κολλήσει και από την απροθυμία κάποιων υπουργών.

Εκτός «κάδρου» ο Τσίπρας

Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο πως το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης παραμένει ο ίδιος, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε τις τελευταίες ημέρες να μπει στο «κάδρο» της λύσης των προβλημάτων και να μείνει εκτός του «κάδρου» των στενών συνεργατών του, που βάλλονται το τελευταίο διάστημα, θεωρώντας πως αντέχει ακόμη, αν και δημοσκοπικά καταγράφει ισχυρές απώλειες. Ο πρωθυπουργός παρενέβη προσωπικά για τα χημικά κατά των συνταξιούχων, τραβώντας το… αφτί του υπουργού του, ενώ έγινε προσωπική του υπόθεση η επίτευξη έστω και ενός αναγκαίου συμβιβασμού με την εκκλησία.

Ταυτόχρονα πήρε πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα, όπως η επαναφορά της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ακόμη και στο θέμα της διαπλοκής, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να το πάρει πάνω του, με την προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή που ορίστηκε για το μεσημέρι της Δευτέρας. Όμως οι κοινωνικές αντιδράσεις πληθαίνουν καθημερινά, στη συνείδηση των πολιτών έμεινε το «αριστερό ξύλο» στους συνταξιούχους, οι υπουργικές αστοχίες στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας αυξάνονται και το «φάντασμα» του Καλογρίτσα θα στοιχειώνει το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθεί ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που ναι μεν εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά έβαλε στην κουβέντα και τους αστάθμητους παράγοντες, τη Βουλή και την κοινωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της καθημερινής σειράς του OPEN ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 Ο Τζώρτζης στο καφενείο του Γιώτη προσπαθεί να μάθει την αλήθεια για τη Ζωή....