Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

“Ακραίες θέσεις” οι δηλώσεις του Π. Παυλόπουλου για τη Μακεδονία, λένε τα ΜΜΕ των Σκοπίων

Σφοδρή επίθεση στον Προκόπη Παυλόπουλο και από τα ΜΜΕ της πΓΔΜ και από τον υπουργό εξωτερικών της χώρας για τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «ακραίες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι επιζήμιες για τις… βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, που υποσκάπτουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις συχνές συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δυο χωρών για βελτίωση των διμερών σχέσεων της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης των δυο λαών.

Κατηγορούν τον Π. Παυλόπουλο ότι μέσα σε οκτώ ημέρες τρεις φορές διατυπώνει την «ακραία θέση ότι η Μακεδονία είναι μόνο Ελληνική», ενώ γίνεται λόγος για προσωπική ατζέντα του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο υπουργός εξωτερικών μάλιστα, Νικολα Ποποσκι, δήλωσε ότι πριν οι ελληνικές αρχές μιλούσαν για σεβασμό του ευρωπαϊκού δικαίου θα πρέπει να δείξουν σεβασμό στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το 2011. Χωρίς αυτό, κάθε αναφορά στο Δίκαιο συνιστά αυτοδιάψευση…». Ήταν μια απάντηση στην αναφορά του Προκόπη Παυλόπουλου ότι όσο υπάρχουν διεκδικήσεις, η πΓΔΜ αρνείται το ευρωπαϊκό δίκαιο και συνεπώς την ευρωπαϊκή πορεία της.

Όμως στο Σκοπιανό, το οποίο έχει παγώσει εδώ και μήνες με ευθύνη και της Αθήνας, η οποία άφησε να παρέλθει άπρακτη όλη αυτή η «προεκλογική» περίοδος στα Σκόπια, με το άλλοθι των συνομιλιών για τα ΜΟΕ, τώρα ανοίγει την όρεξη των σκοπιανών που δέχονται ότι ίσως είναι η ώρα για κατάθεση της εντολής του Μάθιου Νιμιτς και ολοκλήρωση της διαδικασίας με παραδοχή της αποτυχίας των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης.

Το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς από την πρώτη στιγμή επέλεξε την πολιτική των ΜΟΕ, ελπίζοντας ότι οι καλές σχέσεις με την σκοπιανή κυβέρνηση και η διευκόλυνσή της με τα ΜΟΕ θα έφερνε πιο κοντά την λύση του θέματος της ονομασίας, εξουδετέρωσε κάθε πίεση που υπήρχε προς τα Σκόπια και αποδυνάμωσε πλήρως την διαδικασία των συνομιλιών.

Εκπρόσωποι της πιο ισχυρής οργάνωσης που προωθεί τις σκοπιανές θέσεις στον Καναδά, της MHRMI, συναντήθηκαν στην Νέα Υόρκη με τον Μάθιου Νιμιτς και ζήτησαν, όπως έγινε γνωστό, να δηλώσει δημοσίως το τέλος της διαπραγμάτευσης για την ονομασία. Και αυτό, αφού επί 25 χρόνια δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, μια διαφορά που όπως λέει είναι τεχνητή, με το ένα μέρος να μην αναγνωρίζει το όνομα, την ταυτότητα την εθνικότητα και την γλώσσα του άλλου μέρους.

Οι ακτιβιστές του μακεδονισμού στην συνάντησή τους με τον Μ. Νιμιτς απέρριψαν κάθε επιλογή σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, υποστηρίζοντας ότι κάθε τέτοια προσπάθεια αποσκοπεί στην αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας των «Μακεδόνων» ενώ θα χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη του στόχου της Ελλάδας για «άρνηση ύπαρξης και εξουδετέρωσης της μεγάλης μακεδονικής μειονότητας».

Όπως επίσης απορρίπτουν και τον επιθετικό προσδιορισμό «Νέα» με το επιχείρημα ότι εξυπηρετεί την ελληνική διεκδίκηση εις βάρος της «Μακεδονίας» καθώς, όπως υποστηρίζουν, η Ελλάδα από το 1830 ποτέ δεν είχε επιδιώξει την ένταξη της «Μακεδονίας» στην κυριαρχία του, ενώ το 1913 συμμετείχε με την Σερβία, την Βουλγαρία και την Αλβανία στον «διαμελισμό της Μακεδονίας»…

Ταυτόχρονα όμως η οργάνωση αυτή επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με μια καταγγελία για ένα περιστατικό άρνησης εισόδου στο Ελληνικό Έδαφος, στελέχους της MHRMI, ονόματι Σλάβκο Μανγκόφσκι, ο οποίος έχει και σκοπιανό και αμερικανικό διαβατήριο.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι κάποιος Έλληνας αξιωματούχος του είπε ότι είναι σε… «μαύρη λίστα των ανεπιθύμητων ακτιβιστών για τα δικαιώματα των Μακεδόνων», αν και παραδέχεται ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα δήλωσε αγνοία για αυτό το περιστατικό…

Παρ’ όλα αυτά όμως, η οργάνωση που αποτελεί τον βραχίονα της σκοπιανής προπαγάνδας στις ΗΠΑ, επιχειρεί να δημιουργήσει νέα ζητήματα συκοφαντώντας την Ελλάδα ότι διατηρεί «ρατσιστικές λίστες», καλώντας την Ε.Ε. να υποχρεώσει την Ελλάδα να την αποκηρύξει και να σταματήσει την πολιτική διωγμών εναντίον των «Μακεδόνων»…

liberal.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ