Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δεν πάει σε εκλογές, ξεκαθαρίζει ο Αλ. Τσίπρας

Σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να καταφύγει σε πρόωρες κάλπες έστειλε χθες ο Αλ. Τσίπρας στη σκιά της αβεβαιότητας που δημιουργεί η υπόθεση για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Λίγες ώρες μετά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου διεμήνυσε πως «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις», ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους, τους οποίους υποδέχθηκε στο Μαξίμου, ξεκαθάρισε ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Τότε θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε το έργο μας και οι πολίτες να συγκρίνουν τι έγινε με την ανεργία σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τι έγινε με το θέμα της ύφεσης. Είμαι αισιόδοξος». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τον ανασχηματισμό τον κάνει εξαιτίας των κακών δημοσκοπήσεων, ο πρωθυπουργός δήλωσε με νόημα «προτιμώ να κερδίζω τις εκλογές παρά τις δημοσκοπήσεις».

Διαφοροποιήσεις
Την ώρα όμως που ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας και να πετύχει συσπείρωση στο κόμμα του, οι διαφοροποιήσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και του ανασχηματισμού καλά κρατούν, εντείνοντας τον προβληματισμό του Μαξίμου. Η στήριξη των «53» στον Π. Σκουρλέτη για την πολιτική του στον τομέα της ενέργειας, φαίνεται ότι ενίσχυσε τη θέση του υπουργού που μέχρι πριν από λίγες ημέρες εμφανιζόταν ως σίγουρος προς απομάκρυνση, καθιστώντας ιδιαιτέρως δύσκολη την αντικατάστασή του. Χθες, μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας επανέλαβε τις απόψεις του για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθιστώντας εκ νέου σαφή τη διαφωνία του στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Θ. Δρίτσας, από την ομάδα των «53», υπενθύμισε προς την ηγεσία ότι οι ιδιωτικοποιήσεις «δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό εσωκομματικής σύγκρουσης που διαμορφώνεται, τα περιθώρια για έναν ευρύ και δομικό ανασχηματισμό που είχε προαναγγείλει το Μαξίμου περιορίζονται δραστικά. Για τον λόγο αυτό και η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να επανεξετασθούν τα δεδομένα και να μη ληφθούν υπό πίεση οι τελικές αποφάσεις. Ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Δ. Τζανακόπουλου, που ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, αφού υπενθύμισε ότι «είναι προνόμιο του πρωθυπουργού να αποφασίσει και πότε και πώς και αν θα γίνει», πρόσθεσε με νόημα ότι «τις επόμενες ημέρες θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με αυτό».

Στην Αθήνα ο Ομπάμα 15 και 16 Νοεμβρίου

Επιβεβαιώθηκε χθες και επισήμως το ταξίδι του Μπ. Ομπάμα στην Αθήνα, στις 15 και 16 Νοεμβρίου, μια επίσκεψη στην οποία η Αθήνα έχει επενδύσει μεγάλες προσδοκίες, αναμένοντας στήριξη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας ο κ. Ομπάμα θα έχει συναντήσεις με τον Πρ. Παυλόπουλο και τον Αλ. Τσίπρα και «θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να εισέλθει η ελληνική οικονομία στο μονοπάτι της σταθερότητας και της επανόδου στην ευημερία». Παράλληλα, «θα κάνει τη σαφή την εκτίμηση των ΗΠΑ για την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που επέδειξε η χώρα μας στους πρόσφυγες».

imerisia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ