Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι «καυτές πατάτες» της Νέας Δημοκρατίας

Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι η επικράτησή τους στις εκλογές θα είναι απλά ένας περίπατος.

Η θεωρία του «ώριμου φρούτου» δεν είναι σίγουρο ότι θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, παρόλο που στις δημοσκοπήσεις η διαφορά μεταξύ των δύο «μονομάχων» είναι διψήφια υπέρ του κόμματος του Κυριάκου.

Η αναιμική δυναμική της ΝΔ όμως, που επίσης αναδεικνύεται από τις μετρήσεις, δείχνει ότι ο νέος αρχηγός της θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των περισσότερων πολιτών, δημιουργώντας ένα ρεύμα στην κοινωνία για τη σωτηρία της πατρίδας. Και οι πολίτες περιμένουν πρώτα να δουν τις αλλαγές στο εσωτερικό του κόμματος και μετά στη χώρα.

Περιμένουν να σταματήσει κάθε «γιουρούσι» στις τάξεις και στα ψηφοδέλτια του κόμματος από ληγμένα πολιτικά πρόσωπα, που, βλέποντας το νέο τρένο της εξουσίας να έρχεται, θέλουν να επιβιβαστούν και να πιάσουν τις «πρώτες» θέσεις. Να αντισταθεί στους κόλακες που τον περιστοιχίζουν και δηλώνουν σε όλους τους τόνους «έμπιστοι αυλής»! Οι αυλοκόλακες κάνουν το μεγαλύτερο κακό σε κάθε παράταξη.

Περιμένουν να επιλέξει νέους, δυναμικούς, υπεύθυνους των κομματικών του οργανώσεων, έστω κι αν δυσαρεστήσει κομματάρχες τύπου «Γκόρτσου».

Η κοινωνία τούς έχει απορρίψει. Θέλει το νέο, το άφθαρτο, το δυναμικό στελεχιακό δυναμικό σε κάθε κόμμα.

Η ανακύκλωση των απαξιωμένων στη συνείδηση των πολιτών, ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση, θα φέρει αρνητικό πρόσημο στην εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στον νέο αρχηγό, αν αυτός υποκύψει στον πειρασμό να τους εντάξει στο δυναμικό της παράταξης.

Είναι τεράστια η ευθύνη του και θα χαθεί η μοναδική ευκαιρία να δοθεί οριστικό «χτύπημα» στην απόλυτη ηγεμονία του Αλέξη και της κυβέρνησής του. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ένα σκοτσέζικο ντους, που θα «παγώσει» το κόμμα της ΝΔ για πολύ καιρό. Η κυβέρνηση παίζει στα δάχτυλα την επικοινωνία και έχει τα μέσα να επιστρατεύσει όλο τον μηχανισμό του λαϊκισμού και να παραμείνει ακόμη και στην πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές. Το μεγάλο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου σε μια εξουθενωμένη κοινωνία είναι ικανό να ανατρέψει κάθε λογικό εκλογικό αποτέλεσμα και έχουμε πρόσφατη εμπειρία. Το ποσοστό των ψηφοφόρων που αποφασίζει πάνω από την κάλπη, μην έχοντας στοιχειώδη επίγνωση της επόμενης μέρας, δεν πρέπει να μας εκπλήξει για το όποιο αποτέλεσμα. Γιατί τα κυβερνητικά αποθέματα περί «υπονόμευσης του έργου της από ξένα και ντόπια συμφέροντα» δεν έχουν ακόμα τελειώσει και θα βρουν «ευήκοα ώτα»!

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να ξεφύγει από τον κύκλο των ατέρμονων πολιτικών αντιπαραθέσεων και να προβάλει το ελκυστικό αφήγημα της ανάπτυξης σε τομείς και την ελπίδα της αλήθειας που επικαλείται. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά και σε ολοκληρωμένες προτάσεις.

Συμπιεσμένη όσο ποτέ, απισχνασμένη οικονομικά και συρρικνωμένη εργασιακά, η κοινωνία θα εναποθέσει τις ελπίδες και την ψήφο της σε εκείνη την παράταξη που θα την εμπιστευθεί για την πρότασή της, στο αύριο!

Του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου

paraskhnio.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ