Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τώρα που βγήκαν από τα καμαράκια…

Σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο Α. Τσίπρας στη Βουλή, είπε πως χάρηκε πολύ επειδή «αυτοί οι ογκόλιθοι, τα μεγαθήρια κλείστηκαν επί τρία μερόνυχτα μέσα στα καμαράκια και δεν έβγαιναν από εκεί, γιατί έπρεπε να τηρηθεί ο νόμος και αυτό ήταν το μήνυμα που δόθηκε». Αναφερόταν σε καναλάρχες ή εκπροσώπους τους, που πήραν μέρος στον διαγωνισμό για τις άδειες και κλείστηκαν στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για τον διαγωνισμό. Η χαρά του ήταν πραγματική. Αυτό επιθυμούσαν από την αρχή. Τον συμβολισμό. Την δημιουργία εντυπώσεων. Και όχι στην ουσία. Ήθελαν να τους δούμε στα καμαράκια.

Αν αυτοί οι «ογκόλιθοι», τώρα που βγήκαν από τα καμαράκια, θα συνεχίζουν να συμπεριφέρονται όπως πριν, να διαχειρίζονται την τηλεοπτική μας πληροφόρηση χωρίς όρους και διασφαλίσεις, να διατηρούν παράλληλα οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με το κράτος, δεν τους απασχόλησε ποτέ. Δεν ήταν από την αρχή άλλωστε το ζητούμενο, από τότε που ακόμα και δικά τους στελέχη (π.χ. Χρυσόγονος) επεσήμαναν ότι οι τηλεοπτικές άδειες δεν μπορούν να δοθούν μόνο με οικονομικά κριτήρια. Αυτό που ήθελαν και πέτυχαν, ήταν ένας συμβολισμός. Να δουν τους υποψήφιους και νυν καναλάρχες να κλείνονται στα καμαράκια. Για την ακρίβεια, ήθελαν να τους δει το φιλοθεάμον κοινό. Και τους είδε.

Όπως και αν διαμορφωθεί το μιντιακό τοπίο την επόμενη ημέρα, υπάρχει μια βεβαιότητα: Κάποιοι οικονομικά ισχυροί επιχειρηματίες, θα έχουν μεν πληρώσει ένα αντίτιμο για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά θα έχουν και την απόλυτη ελευθερία να διαχειρίζονται όπως αυτοί νομίζουν την πληροφόρησή μας. Γεύσεις από την οποία, έχουμε πάρει εδώ και χρόνια. Πρόκειται για επιχειρηματίες, για τους οποίους δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ελεγχθεί η προέλευση των χρημάτων (η περίπτωση Καλογρίτσα με τα βοσκοτόπια, είναι ενδεικτική για την σοβαρότητα ελέγχου), πρόκειται για επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό ανεξάρτητα αν εκκρεμούν σε βάρος τους διώξεις και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα. Και υπάρχει μια απορία ως προς αυτό. Αν ένας από αυτούς καταδικαστεί τελικά στα δικαστήρια, θα του αφαιρεθεί η άδεια;

Ο περίφημος διαγωνισμός Παππά, με μοναδικό κριτήριο επιλεξιμότητας την μεγαλύτερη οικονομική προσφορά, πέτυχε αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα. Το μόνο που απομένει να μάθουμε, είναι ο αριθμός των καναλιών που θα εκπέμπει, τίποτα περισσότερο. Τα περί χτυπήματος της διαπλοκής και δικαιώματος των πολιτών για πλουραλιστική πληροφόρηση (τα οποία επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή), είναι για δημιουργία εντυπώσεων τις οποίες έχει απόλυτη ανάγκη η κυβέρνηση για αποπροσανατολισμό και εντυπωσιασμό. Οι περικοπές του ΕΚΑΣ από χιλιάδες μικροσυνταξιούχους, η άγρια φορολόγηση μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας πρέπει να ξεχαστούν. Και αυτό -πιστεύουν ότι- θα συμβεί με θέαμα. Αυτό με τα καμαράκια.

Του Γιάννη Παντελάκη

liberal.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Ο...