Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Σκληρό πόκερ» ο διορισμός των διοικήσεων των τραπεζών

Το «Game over» για την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών είναι πλέον πολύ κοντά, αφού έως το τέλος του μήνα το αργότερο, θα συμπληρωθούν και τα τελευταία κομμάτια του παζλ.

Οι λίστες με τα ονόματα των υποψηφίων έχουν «κλειδώσει» και μέσα στα επόμενα λίγα 24ωρα θα επιλεγούν τα στελέχη που θα καλύψουν τις θέσεις των Προέδρων σε Εθνική και Πειραιώς, αλλά και αυτήν του CEO στην τελευταία.

Βέβαια οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ SSM, ΤΧΣ και τραπεζών θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, αφού έχει διαφανεί ξεκάθαρα ότι όλοι όσοι έχουν την δυνατότητα να χειραγωγήσουν την διαδικασία θέλουν να «διορίσουν» τους δικούς τους εκλεκτούς για να ελέγξουν το παιχνίδι, που με αφορμή και την διαχείριση των κόκκινων δανείων φαίνεται να καθίσταται αρκετά κερδοφόρο για όσους αποκτήσουν τον έλεγχό του.

Από την πρώτη στιγμή το moneypro έχει επισημάνει ότι αυτός ήταν ο σημαντικότερος λόγος που καθυστέρησε δραματικά η διαδικασία αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για το χρηματωπιστωτικό σύστημα της χώρας αλλά και την ίδια την οικονομία, εις βάρος των ίδιων των τραπεζών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς που σχεδόν κλείνει ένα χρόνο «ακέφαλη» μετά την εκδίωξη του Ανθιμου Θωμόπουλου και την μετέπειτα παραίτηση του Μιχάλη Σάλλα.

Και ενώ έχουν καταλήξει πάνω από δύο εβδομάδες στον νέο πρόεδρο, το όνομα του οποίου πρώτο αποκάλυψε το money pro, ακόμα δεν τον έχουν ανακοινώσει γιατί υπάρχουν εσωτερικές κόντρες για την εξέλιξη της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να μην παρθεί καμία απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς την περασμένη Τετάρτη. Και αυτό γιατί αρχικά η πλευρά του μεγαλομετόχου της τράπεζας Τζον Πόλσον επιδίωκε να τοποθετηθεί πρώτα ο νέος CEO και μετά ο νέος πρόεδρος, την ίδια ώρα που η πλευρά των ελλήνων μετόχων επιθυμούσε το ακριβώς αντίθετο.

Προφανώς βρέθηκε η χρυσή τομή και θα ανακοινωθούν και οι δύο την ίδια μέρα, δηλαδή το αργότερο έως το τέλος του μήνα. Όπως και να έχει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες , ο νέος πρόεδρος της τράπεζας που έχει συμφωνηθεί, εκτός απροόπτου της τελευταίας στιγμής, θα είναι o Γ. Χατζηνικολάου, ο οποίος έχει διατελέσει deputy CEO της Ρυθμιστικής Αρχής για τα CDS, τα swaps και τα παράγωγα (International Swaps and Derivatives Association), managing director στη Merrill Lynch (υπεύθυνος Global Fixed Income Emerging Markets Βusiness) και διευθύνων σύμβουλος στην Τ Bank (πρώην Aspis Βank), που πέρασε στα χέρια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Για την θέση του CEO έχουν ακουστεί αρκετά ονόματα, τα οποία ούτε διαψεύδονται αλλά ούτε επιβεβαιώνονται, με τελευταίο αυτό του σημερινού αναπληρωτή CEO της Εθνικής Παύλου Μυλωνά.

Τις προηγούμενες μέρες είχαν διαρρεύσει και άλλα ονόματα μεταξύ των οποίων του Γιώργου Πουλόπουλου, αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς που εκτελεί σήμερα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, του Σπύρου Παπασπύρου, γενικού διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς, του Μιχάλη Κολακίδη, πρώην τραπεζικού του Θεόδωρου Καλαντώνη, υψηλόβαθμου στελέχους της Eurobank και του Νίκου Καραμούζη, ο οποίος το διέψευσε.

ΕΘΝΙΚΗ

Στην Εθνική τράπεζα το παζλ αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση του νέου προέδρου του Δ.Σ., του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της Τράπεζας. Τις αποφάσεις θα λάβει την ερχόμενη Τρίτη-Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Στην short list για τη θέση του προέδρου, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται τέσσερα γνωστά στελέχη του ελληνικού banking.

– Ο Γιώργος Ζανιάς, πρώην πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας και πρώην υπουργός στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
– Ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος, αντιπρόεδρος του Διεθνή Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC), μέλους του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μάλιστα ο IFC έχει αγοράσει πρόσφατα μετοχές και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ (60 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 50 εκατ. ευρώ στην Eurobank, 20 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 20 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα) . Σε ανακοίνωσή του με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός είχε σημειώσει πως θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση των τραπεζών με συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια.
– Ο Παναγιώτης Θωμόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του Ταμείου
– Το όνομα του 4ου «διεκδικητή» δεν έχει γίνει γνωστό.

CEO στο ΤΧΣ

Την ίδια ώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία τοποθέτησης του νέου διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο Βασίλης Κατσικιώτης φέρετε να είναι ο επικρατέστερος για να καταλάβει την θέση , αντικαθιστώντας έτσι τον μεταβατικό CEO Χριστόφορο Στράτο. Ο Αγρινιώτης καθηγητής κ. Κατσικιώτης, σύμφωνα με το profil του στο LinkedIn, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Netronix, Inc, στέλεχος της Credit Suisse και διδάσκει στο Stevens Institute of Technology. Μέχρι το 2015 διατέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Επενδυτικών Συμβούλων και Διαχείρισης Κεφαλαίων Windjammer Way Advisors με έδρα την Νέα Υόρκη. Στο παρελθόν έχει βρεθεί σε υψηλή θέση στις στην Γερμανική τράπεζα Dresdner Bank, την bank of America Merrill Lynch και την General Electric.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ