Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι κεντροαριστεροί θέλουν ένα νέο και ενιαίο κόμμα

Ενδιαφέροντα ευρήματα για τον χώρο της Κεντροαριστεράς προκύπτουν και από το δεύτερο μέρος της έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό της πολιτικής κίνησης «Επόμενη Ελλάδα» του Γιάννη Ραγκούση (το πρώτο αφορούσε κυρίως θεσμικά ζητήματα).

Σύμφωνα με όσους αυτοπροσδιορίσθηκαν ως «κεντροαριστεροί και κεντρώοι», η καλύτερη προοπτική για τα κόμματα του χώρου θα ήταν να συνενωθούν αφού αυτοδιαλυθούν. Συγκεκριμένα, όταν τους ετέθη το ευθύ ερώτημα τι πρέπει να κάνουν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, το 52% δήλωσε «να ενωθούν σε ένα νέο ενιαίο κόμμα», και μόνον το 10% «να ενωθούν γύρω από το ΠΑΣΟΚ». Υπήρξε επίσης ένα 9% που απάντησε «να ενσωματωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ» και ένα 5,5% που προέκρινε ως λύση την «ενσωμάτωση στη Ν.Δ.». Το αξιοσημείωτο είναι ότι την προοπτική της γέννησης ενός νέου κόμματος υποστηρίξαν (με οριακή πλειοψηφία) ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, καθώς την επέλεξε το 46% έναντι 44% που προτίμησε την συνένωση όλων με το ΠΑΣΟΚ. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι την ίδια εξέλιξη (δηλαδή την ανάγκη σχηματισμού ενός πραγματικά νέου κόμματος) στήριξε και το 80% των ψηφοφόρων του Ποταμιού.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το επόμενο βήμα (αν συγκροτείτο ένα τέτοιο κόμμα), η πλειονότητα των ερωτηθέντων (50%) απάντησε ότι θα προτιμούσε να κρατήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ως προς τη μετεκλογική του συνεργασία είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των δύο κομμάτων, πάντως, οι περισσότεροι (20%) θα προτιμούσαν κυβερνητική σύμπραξη με τη Ν.Δ. και μόνο το 14% με τον ΣΥΡΙΖΑ.

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ