Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έσπασαν τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ για να πληρώσουν €370 εκατ. σε συντάξεις

Στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών προσφεύγει για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση για να καλύψει τις τρύπες των ασφαλιστικών ταμείων και να μπορεί να καταβάλει συντάξεις μέχρι το τέλος του 2016.

Τα ελλείμματα των Ταμείων και η αδυναμία εξεύρεσης πόρων, οδήγησαν το υπουργείο Εργασίας να ανοίξει τον κουμπαρά του Λογαριασμού Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ) που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ και να αντλήσει από εκεί 370 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις στον ΟΑΕΕ, το ΤΣΑΥ και το Ταμείο Νομικών.

Με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης αποφασίζεται να διατεθούν από τον μικρό κουμπαρά του Λογαριασμού Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων:

-350 εκατ. ευρώ για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του Κλάδου Σύνταξης του Οργανισμού Ελεύθερων Επαγγελματιών για το έτος 2016. Το ποσό για τον ΟΑΕΕ θα μεταφερθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:

-στις 25 Οκτωβρίου 2016 θα μεταφερθεί η πρώτη δόση ποσού 150 εκατ. ευρώ

-στις 10 Νοεμβρίου 2016 θα μεταφερθεί η δεύτερη δόση 100 εκατ. ευρώ

-και στις 9 Δεκεμβρίου 2016 η Τρίτη δόση 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης ποσό 10 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του ΕΤΑΑ-Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) για το έτος 2016.

Άλλα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν για να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος του ΕΤΑΑ-Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν) για το 2016.

Λίγες μέρες νωρίτερα και μετά το θόρυβο που είχε ξεσπάσει με αφορμή την προσπάθεια άντλησης πόρων από το Ασφαλιστικός Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο έλλειμμα του ΙΚΑ, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος κατηγορούσε τα Μέσα Ενημέρωσης για «γκρίζα προπαγάνδα» και διαστρέβλωση της αλήθειας, ισχυριζόμενος ότι η άντληση χρημάτων από τον ειδικό λογαριασμό αλληλεγγύης συνταξιούχων δεν «δεν συνιστά πρόβλημα ή καινοφανή πρακτική η άντληση πόρων από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας ο λεγόμενος «μικρός ΑΚΑΓΕ έχει ως αποστολή να καλύπτει μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ελλείμματα των Ταμείων.

Ι. Βρούτσης: “Υφαρπάζουν τα χρήματα των επόμενων γενεών”

Μιλώντας στο liberal.gr ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ι. Βρούτσης, σχολίασε για την εν λόγω απόφαση ότι “υφαρπάζουν τα χρήματα των επόμενων γενεών, χωρίς αναστολές και ηθικούς φραγμούς, σπάζοντας τον πολύτιμο κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ. Η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει την κατάρρευση του συστήματος παρά τις τόσες αχρείαστες, άδικες και επαχθείς μειώσεις συντάξεων”.

“Να σκεφτούμε μόνο αν δεν φρόντιζε η προηγούμενη κυβέρνηση και εγώ προσωπικά με νοικοκύρεμα, θυσίες και σεβασμό να αποταμιεύσει αυτά τα χρήματα, το τι θα συνέβαινε σήμερα. Αυτόματες μειώσεις στις συντάξεις ύψους 370 εκατ. ευρώ! Συγκριτικά λαμβάνοντας υπόψιν ότι το ύψος της μηνιαίας δαπάνης για συντάξεις είναι 2,3 δισ. ευρώ, η μείωση θα άγγιζε όλες τις συντάξεις πάνω από 15%! Αυτό όμως που είναι ακόμη χειρότερο είναι πως το νέο ασφαλιστικό είναι στον αέρα και η αφαίμαξη από τους νέους θα συνεχιστεί. Πραγματικά κρίμα” προσέθεσε ο κ. Βρούτσης.

liberal.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ