Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στάχτη έγιναν πάνω από 300.000 στρεμμ. το καλοκαίρι του 2016

Περισσότερα από 302.000 στρέμματα βλάστησης κάηκαν το φετινό καλοκαίρι και σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF η αντιπυρική περίοδος κατατάσσεται στην 5η χειρότερη θέση των αντιπυρικών περιόδων της τελευταίας δεκαετίας.

Όπως τονίζει η οργάνωση «η χώρα μας οφείλει να προετοιμάζεται από τώρα για το επόμενο καλοκαίρι, καθώς τα χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας παραμένουν». Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το EFFIS (European Forest Fire Information System), το μεγαλύτερο τίμημα φέτος πλήρωσαν η Θάσος, η Χίος και η Εύβοια, ενώ ακολούθησαν η Ρόδος, η Κρήτη, η Αττική, η Βοιωτία, η Λάρισα, η Ζάκυνθος, η ‘Ανδρος, η Δράμα, η Σάμος και Λακωνία. Αρκετά ήταν και τα περιστατικά στις Κυκλάδες, σε νησιά όπως η Τήνος, η Νάξος, η Σέριφος, η Κέα, η Σύρος.

«Δυστυχώς, είχαμε και φέτος πολλές πυρκαγιές από αμέλεια. Παρά τα κάποια θετικά βήματα από πλευράς Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού σώματος, χρειαζόμαστε μια διαρκή και εντατική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Ο μηχανισμός δασοπυροπροστασίας δεν είναι μόνο οι κρατικοί φορείς αλλά πρέπει κάθε πολίτης αυτής της χώρας να νιώσει ότι αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα προστασίας των δασών μας», όπως δήλωσε ο Συντονιστής Τοπικών Δράσεων του WWF Ελλάς, Ηλίας Τζηρίτης.

Σύμφωνα με την οργάνωση, απαιτείται να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την προμήθεια κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού σε επαγγελματίες και εθελοντές δασοπυροσβέστες. Επίσης, όπως υπογραμμίζει το WWF, ο μηχανοκίνητος και εναέριος στόλος δασοπυρόσβεσης της χώρας βρίσκεται στα όρια του. Αυτό έδειξαν οι βλάβες και τα ατυχήματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ τα ελαστικά παραμένουν η μεγάλη ανοικτή πληγή για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δράσεις προστασίας
Είναι καιρός να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα (άρθρο 100 ν. 4249/2014) για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό και πιο αποτελεσματικό έργο, όπως επισημαίνει η οργάνωση. Επίσης, καλεί την πολιτεία να ελεγχθούν οι ΟΤΑ για τη διάθεση των κονδυλίων που λαμβάνουν κάθε έτος για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας και να δοθούν όλα τα κονδύλια που αιτούνται οι Δασικές Υπηρεσίες, βάσει σχετικού σχεδιασμού, για την εκτέλεση δασοτεχνικών έργων πρόληψης, πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο διάνοιξης και καθαρισμού δασικών οδών ακόμη και τον Σεπτέμβρη. Μάλιστα, όπως τονίζει, απαιτείται να διευθετηθούν επιτέλους οι νομικές εκκρεμότητες, όπως οι δασικοί χάρτες και η πλήρης αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού. Τέλος, σύμφωνα πάντα με την οργάνωση, ο διάλογος για την αναμόρφωση του συστήματος δασοπυροπροστασίας και η ίδρυση ενός Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας δεν μπορεί πλέον να περιμένει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ