Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ενοίκιο» 25 εκατ. ευρώ θα δίνουν τα κανάλια – Με κατεπείγον ο νέος νόμος

Ετήσιο ενοίκιο ύψους τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων ευρώ καλούνται να πληρώσουν τα τηλεοπτικά κανάλια στο σύνολο τους, σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, όπως διαβάζουμε στο paraskhnio.gr

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιτρέψει τη λειτουργία όχι μόνον των σταθμών που εκπέμπουν τώρα, αλλά και των δύο νέων καναλιών που αδειοδοτήθηκαν από τον διαγωνισμό που κατέπεσε.

25 εκατ. ευρώ από όλα τα κανάλια
Το ποσό των 25 εκατ. προκύπτει από το συνολικό ποσό που «διασφάλισε» το κράτος από τη δημοπρασία των αδειών (255 εκατ. ευρώ) επιμερισμένο στα 10 χρόνια που ήταν η προβλεπόμενη διάρκεια κάθε άδειας, όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας στην ΕΡΤ. Όπως ανέφερε κ. Παππάς, το εν λόγω τίμημα θα περιγράφεται στον νέο νόμο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και θα επιμεριστεί στο σύνολο των σταθμών που θα εκπέμπουν τηλεοπτικό σήμα.

Μάλιστα, έσπευσε να σημειώσει ότι ακόμη και οι υπερθεματιστές που είχαν λάβει άδεια αλλά δεν εκπέμπουν (όμιλοι Μαρινάκη και Σαββίδη) θα μπορούν, εφόσον τηρήσουν τους όρους της νέας νομοθεσίας και καταβάλουν το τίμημα, να εκπέμψουν κανονικά, καθώς, όπως ανέφερε, το «νομικό καθεστώς είναι ίδιο με τα κανάλια που ήδη εκπέμπουν». Συγκεκριμένα, είπε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε το όποιο νέο κανάλι έχει την ίδια νομική ισχύ με το κανάλι που λειτουργεί εδώ και χρόνια. Μπορούν να κοιτάξουν τις προϋποθέσεις που θα βάλουμε, να καταβάλουν το τίμημα και να εκπέμψουν. Τελειώσαμε με το κλειστό κλαμπ καναλαρχών».

Οσον αφορά στις προϋποθέσεις, είπε ότι είναι ο αριθμός των εργαζομένων τους οποίους προσδιόρισε στους 400 και παρέπεμψε στις προϋποθέσεις του νόμου Παππά για κτιριακές υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό και πρόγραμμα.

Ποια κανάλια μπορούν να εκπέμπουν
Εφόσον τα όσα ανέφερε ο κ. Παππάς γίνουν νόμος, τότε δεν αποκλείεται ο αριθμός των λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν πανελλαδικά να αυξηθεί, υπερβαίνοντας κατά πολύ το όριο των τεσσάρων καναλιών που είχε θέσει η κυβέρνηση. Ηδη εκπέμπουν οι ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1 -που έλαβαν ούτως ή άλλως και άδειες από τον διαγωνισμό που κατέπεσε- Star, Mega, Alpha, Epsilon) ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον το επιλέξουν, να βγουν στον αέρα και οι τηλεοπτικοί σταθμοί συμφερόντων Μαρινάκη και Σαββίδη. Ανάλογα, συνεπώς, με τις εκτιμήσεις για τον τελικό αριθμό των καναλιών, θα οριστεί και ένα ετήσιο ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν και το οποίο αθροιστικά δεν θα υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια.

Με κατεπείγον ο νέος νόμος
Ερωτηθείς πότε θα ψηφιστεί ο νέος νόμος, ο κ. Παππάς αποκάλυψε πως θα έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος, δηλαδή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «εμείς λέμε τίμημα και προϋποθέσεις και περιμένουμε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη», και σημείωσε: «Υποχρεούται η ΝΔ να προστρέξει για να βρεθεί συναίνεση στο ΕΣΡ, ευχόμαστε και πιστεύουμε το τίμημα για το Δημόσιο να είναι αρκούντως υψηλό και κυρίως εμείς δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ουδείς θα μπορέσει να συνεχίσει δωρεάν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ