Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

2015: το νόμισμα ήταν το διακύβευμα ή η Εθνική Κυριαρχία και το Πολίτευμα;

Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου

Σιγά-σιγά το παζλ των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2015 σχετικά με την αλλαγή του νομίσματος αρχίζει να συμπληρώνεται.

Από πολύ νωρίς, από τις 13 Φεβρουαρίου 2015, με χρήση του ίδιου “εργαλείου” που είχε εφαρμόσει το επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης (Θεωρία Παιγνίων) και κόντρα στο ρεύμα της περιόδου εκείνης, είχε αποσαφηνισθεί εν είδει προειδοποίησης πως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για Grexit καθώς η πιθανότητα για Grexit ήταν ισόποση με την πιθανότητα παραμονής στο ευρώ (25%). Ως εκ τούτου, αναγκαστικά, για λόγους γεωπολιτικούς και όχι οικονομικούς, θα υπάρξει μετατόπιση των παικτών σε μία κατάσταση ισορροπίας καθώς “άλλοι” παίκτες ίσως “…εισήγαγαν άλλα ποιοτικά διακυβεύματα (όχι απαραίτητα οικονομικά) στο παίγνιο… Αυτά τα διακυβεύματα δεν μπορούν να “πιάσουν”- “κατανοήσουν”-“αναλύσουν” οι καθαρά οικονομετρικές μέθοδοι… οι οικονομολόγοι συνήθως δεν δίνουν σημασία σε αυτά τα μη-οικονομικά διακυβεύματα. Όμως, αυτά ακριβώς τα διακυβεύματα είναι που έχουν τη μεγαλύτερη ίσως σημασία για τους πολιτικούς αποφασίζοντες….”.

Οι ίδιες εκτιμήσεις επαναλήφθηκαν και στις 14 Μαρτίου 2015 με χρήση άλλου εργαλείου (Διαχείριση Κινδύνων). Σε εκείνη την εκτίμηση κινδύνου είχε αντιμετωπισθεί το Grexit ως οικονομικό “ατύχημα” με πιθανότητα 25% και ανάλογη σοβαρότητα κινδύνου. Τότε είχε τονισθεί πως “…κάθε “ατύχημα” επηρεάζει πολλά εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders), όπως πχ. άλλες χώρες. Όχι απαραίτητα ευρωπαϊκές… Αυτή η σοβαρότητα, δεν έχει απαραίτητα οικονομική χροιά. Για ορισμένα εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders) έχει και… γεωπολιτική χροιά. Καθώς κάποιοι έχουν συνδυάσει ένα τέτοιο “ατύχημα” με άλλα συνεπακόλουθα/παρελκόμενα πιθανά γεωπολιτικά “ατυχήματα” (όσοι ασχολούνται με την πρόληψη/διερεύνηση ατυχημάτων γνωρίζουν τη “Θεωρία Ντόμινο”).”

Και πλησιάζουμε χρονικά προς την ημερομηνία του δημοψηφίσματος (το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2015). Τότε που όλοι έτρεμαν το πιθανό Grexit. Οι παραπάνω εκτιμήσεις επαναλήφθηκαν για τρίτη φορά στις 10 Ιουνίου 2015. Λίγες ημέρες ΠΡΙΝ το κρίσιμο δημοψήφισμα. Τότε μάλιστα είχε αναφερθεί ξεκάθαρα “…Για να παραφράσω τα λεγόμενα του Μπιλ Κλίντον: it’s the geopolitics stupid…”. Σήμερα, εν έτει 2016, η σύνδεση του παζλ καταδεικνύει πως τελικά υπήρξε εμπλοκή, γεωπολιτικής υφής, του κ. Κλίντον…

Μετά το δημοψήφισμα της 28ης Ιουνίου 2015, και αφού κατέκατσε το κουρνιαχτό του “ΟΧΙ” που μετατράπηκε σε “ΝΑΙ”, δημοσιεύθηκε ακόμη ένα άρθρο ενεργειακού ενδιαφέροντος στις 28 Αυγούστου 2015. Σε εκείνο το άρθρο καταδείχθηκε επακριβώς το χρονικό σημείο καμπής που συνετέλεσε στην κυβίστηση του ΟΧΙ: η κυβίστηση αφορούσε ξεκάθαρα το πεδίο της γεωπολιτικής και των γεω-ενεργειακών θεμάτων. Η γεωπολιτική νίκησε κατά κράτος τόσο τις οικονομικές θεωρίες όσο και τις ανόητες ιδεοληψίες. Στην Αγία Πετρούπολη στις 19 Ιουνίου 2015, λίγες ημέρες ΠΡΙΝ το δημοψήφισμα της 28ης Ιουνίου 2015, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε την κυβίστηση καθώς διαπίστωσε πως:

1. Θα βρεθεί μπροστά σε γεωπολιτικές αλλαγές οι οποίες συμβαίνουν μία φορά στα 100 χρόνια. Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με την ενέργεια.

2. Οι αλλαγές αυτές πήραν τη μορφή “Ενεργειακής Γιάλτας” στην Αγία Πετρούπολη και mega-συμφωνιών μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων παικτών. “Αυτοί που θα προσπαθήσουν σκοπίμως ή άσκοπα να χαλάσουν-παρενοχλήσουν όπως τα κουνούπια, αυτές τις mega-συμφωνίες με διάφορους ανόητους τρόπους θα βρεθούν στο στόχαστρο όλων των εμπλεκομένων μερών…”. Η Ρωσία δεν ήταν διατεθειμένη να χαλάσει αυτά τα mega-deals για χάριν καμίας ελληνικής κομπλεξικής ιδεοληψίας. Ας θυμηθούμε πως εκείνη την περίοδο, το ΚΚΕ είχε κρατήσει μία ουδέτερη στάση στο θέμα του Grexit. Πάντως σίγουρα ΔΕΝ ήταν υπέρ του Grexit. Φαίνεται πως ορισμένοι θυμούνταν πως μία ανάλογη στάση είχε κρατήσει παλαιότερα η ΕΣΣΔ…στα 1947.

3. Γεωπολιτικές στροφές δεν πραγματοποιούνται παρά ΜΟΝΟ μετά από πόλεμο και όχι με δημοψηφίσματα. Θα ήταν εθνικά ανόητο, αν όχι εγκληματικό, να θεωρήσει κάποιος το αντίθετο. Τα σύνορα είναι σαν τα τουβλάκια Lego ειδικά σε περιόδους όπως η σημερινή κατά τις οποίες διάφορες χώρες έχουν χτυπηθεί από την “ίωση” του αναθεωρητισμού. (Παρεμπιπτόντως, γεωπολιτικές στροφές επίσης δεν πραγματοποιούνται με τα παίγνια των αδειοδοτήσεων τηλεοπτικών σταθμών…). Επίσης ας θυμίσουμε σε ορισμένους πως το ξανθό γένος αρκετές φορές στην ιστορία στράφηκε ενάντια στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, είτε άμεσα είτε έμμεσα (π.χ. 1770, 1832, 1853, 1905, 1930, 1922…) με πολύ αίμα.

Κάπως έτσι πραγματοποιήθηκε η κυβίστηση του ΟΧΙ σε ΝΑΙ: όταν πλέον ορισμένοι αντιλήφθηκαν πως οδηγούσαν τη χώρα σε μία νέα “Μικρασιατική Καταστροφή”… Φαντάζεστε σήμερα να είμαστε εκτός ΕΕ, εντελώς αβοήθητοι, και με το προσφυγικό στις πλάτες μας;

Ακριβώς γι’αυτό το λόγο απαιτείται η διερεύνηση των πεπραγμένων εκείνης της περιόδου: για να μάθει ο ελληνικός λαός που οδηγούνταν…Καθώς παιζόταν ΙΣΩΣ όχι απλά η αλλαγή του Πολιτεύματος(;) μέσω ανόητων σεναρίων περί εμπλοκής του στρατού (sic) στο εσωτερικό της χώρας για δήθεν έλεγχο πληθυσμού, αλλά ΠΙΘΑΝΩΣ και η απώλεια Εθνικών εδαφών.

ΥΓ. Η χώρα βρίσκεται ήδη μπροστά στο ξεδίπλωμα του Τουρκικού αναθεωρητισμού μέσω της ψευδεπίγραφης αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Ας ευχηθούμε οι ανόητες ιδεοληψίες ορισμένων να μην οδηγήσουν τη χώρα μπροστά σε τετελεσμένα εθνικώς καταστροφικά γεγονότα. Ας ελπίσουμε να αντιληφθούν ορισμένοι ανόητοι ιδεολήπτες πως η Τουρκία, έχει τρομάξει λόγω της “αναμόχλευσης” της ενεργειακής συμφωνίας Sykes-Picot και δεν στοχεύει ουσιαστικά στη Συνθήκη της Λωζάνης (αυτή είναι το τυράκι στη φάκα, το δόλωμα) αλλά παίζει το παίγνιο της Ρωσίας. Οι νέες δηλώσεις του κ. Ερντογάν περί Θεσ/νίκης, Αιγαίου, Θράκης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του φόβου που τον διακατέχει: η Μοσούλη συνδέεται άμεσα με τη συμφωνία Sykes-Picot.

* Ο κ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 Ο Παύλος στριμώχνεται στο δείπνο τόσο από τον Βρεττό, όσο και από τον Νικόλα. Ο...