Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έως 100.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η προκήρυξη του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος “Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές”, η οποία όπως έχει ανακοινωθεί θα έχει ελάχιστες διαφοροποιήσεις από τον πρώτο.

Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση του επιπέδου επιχειρηματικής οργάνωσης και λειτουργίας των ΜΜΕ, στους 8 στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑνΕΚ (Αγροδιατροφή/Βιομηχανία τροφίμων, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Logistics, Υγεία, Υλικά-Κατασκευές, Πολιτιστικές βιομηχανίες), προκειμένου να αναβαθμίσουν την ανταγωνιστική τους θέση επενδύοντας στον τεχνολογικό, οργανωτικό και εμπορικό εκσυγχρονισμό τους ή/και την αναδιαμόρφωση των λειτουργιών ή των προϊόντων/υπηρεσιών τους.

Τα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να έχουν σαφή στόχευση στη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών ή στη δημιουργία νέων προϊόντων/υπηρεσιών τα οποία θα καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς. Επίσης, τα επενδυτικά σχέδια δύνανται να στοχεύουν στην μείωση του κόστους ή την αύξηση της αποτελεσματικότητας των λειτουργικών και παραγωγικών διαδικασιών.

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να υποβάλλον αίτηση χρηματοδότησης Υφιστάμενες & νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

• Υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και τηρούν βιβλία Β΄ και Γ’ κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31.12.2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις ή
• Νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 15.000€ και να υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών του έτους 2015 ή το ποσόν των 200.000€ στην περίπτωση που ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης το έτος 2015 ήταν μεγαλύτερος των 200.000€.

Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμών δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

Επιλέξιμες δαπάνες

• Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος έως 40% του συνολικού προϋπολογισμού.
• Μηχανήματα – Εξοπλισμός έως 90% του συνολικού προϋπολογισμού.
• Προμήθεια μεταφορικού μέσου επαγγελματικής χρήσης.
• Άϋλες Δαπάνες (Πιστοποίηση Συστημάτων, Σχεδιασμός και Τυποποίηση, Προβολή – Προώθηση, ∆ικαιώματα Τεχνογνωσίας, Τεχνική και Συμβουλευτική Υποστήριξη/Καθοδήγηση επιχειρήσεων) έως 100% του π/υ και μέχρι 100.000€.
• Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενο ή/και νέο προσωπικό) έως 40% και μέχρι 24.000€ ως ακολούθως: 12.000,00€ ανά ΕΜΕ (υφιστάμενη ή/και νέα) και μέχρι δύο ΕΜΕ. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ