Ρεπορτάζ Δημήτρης Συρμάτσης

Στα κάγκελα οι καπνοπώλες μετά την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να γίνεται η πώληση τσιγάρων μόνο από τα περίπτερα.

"Στην Ελλάδα υπάρχουν 40.000 σημεία πώλησης καπνού. Από αυτά μόνο τα 8.000 είναι περίπτερα. Αυτομάτως 32.000 καταστήματα χάνουν το 70% του τζίρου τους" δηλώνει στο ThessNews.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Ιακώβου.

"Μιλάμε για οικογενειακές επιχειρήσεις. 32.000 οικογένειες μένουν στο δρόμο. Δεν είναι δυνατόν να ζήσεις με ένα 30% του τζίρου" συμπληρώνει.

Μιλά για μια ανεξέλεγκτη και πρωτοφανής πρωτοβουλία. "Δεν ξέρω ποιος του παρακινεί, δεν ξέρω αν τον διαβάσανε αυτόν τον νόμο. Κάποιος πρέπει να τους το έφερε έτοιμο" τονίζει ο κ. Ιακώβου φωτογραφίζοντας μεμονωμένα άτομα στην αγορά όπως λέει.

Στην Θεσσαλονίκη από τα συνολικά 1500 σημεία πώλησης, μόλις τα 500 είναι περίπτερα. Οι καπνοπώλες αύριο θα κατέβουν στην Αθήνα ώστε να προσπαθήσουν έστω την ύστατη ώρα να ακυρώσουν την τροπολογία των κυβερνητικών ευρωβουλευτών.Αύριο στην Επιτροπή

Αύριο Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στην επιτροπή του Υπουργείου Υγείας 16 βουλευτές του Σύριζα κατέθεσαν τροπολογία-προσθήκη για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου «Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων και την κατάργηση της οδηγίας 2001/37/ΕΚ (αριθμ. L 127/1 της 29.4.2014), όπως το παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας αυτής τροποποιήθηκε με την κατ' εξουσιοδότηση εκδοθείσα Οδηγία 2014/109/ΕΕ της Επιτροπής της 10ης Οκτωβρίου 2014 για την τροποποίηση του παραρτήματος II της οδηγίας 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με τη θέσπιση της βιβλιοθήκης των εικονογραφικών προειδοποιήσεων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα καπνού καθώς και άλλες συναφείς διατάξεις.»

Θέμα: Τροποποίηση του ν. 3730/2008 «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις.»Α. Αιτιολογική Έκθεση

Ο σκοπός του νόμου 3730/2008 είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα η προστασία των ανηλίκων. Οι περιορισμοί που τίθενται από τις διατάξεις του, επιβάλλονται για λόγους προστασίας δημοσίου συμφέροντος. Με την προτεινόμενη τροποποίηση επιδιώκεται μεγαλύτερη και πληρέστερη προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα της προάσπισης της υγείας των ανηλίκων. Επομένως, με την προτεινόμενη τροποποίηση οριοθετείται η πώληση των προϊόντων στο πλαίσιο της νομιμότητας, προστατεύεται η δημόσια υγεία και κυρίως η υγεία των ανηλίκων.

Β. Προτεινόμενη Διάταξη

Προτείνεται η τροποποίηση του άρθρο 2 παρ. 1 περ. β του νόμου 3730/2008 με την προσθήκη στην αρχή του πρώτου εδαφίου της φράσης «η πώληση και» καθώς και στο τέλος της παραγράφου της φράσης «καθώς και των καταστημάτων της παρ. Η΄ υποπαρ. 4 του νόμου 4093 του 2012.».

«β. η πώληση και η τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες καταστημάτων, εξαιρουμένων των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, των περιπτέρων και των καταστημάτων που πωλούν αποκλειστικά προϊόντα καπνού, καθώς και των καταστημάτων της παρ. Η΄ υποπαρ. 4 του νόμου 4093 του 2012».

Οι προτείνοντες βουλευτές:

Γεωργία Γεννιά

Αυλωνίτου Ελένη

Δέδες Ιωάννης

Θελερίτη Μαρία

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Κασιμάτη Νίνα

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Ριζούλης Ανδρέας

Σαρακιώτης Γιάννης

Σιμορέλης Χρήστος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σταματάκη Ελένη

Τελιγιορίδου Ολυμπία
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top