Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ – ΑΓΙΑΞ 1-2

Ο Παναθηναϊκός… έμεινε στο γκολ του Μπεργκ και μετά το χάος! Σερί από «χοντρά» λάθη τα οποία εκμεταλλεύτηκε ο Άγιαξ, που δεν εντυπωσίασε, αλλά έπραξε τα αυτονόητα. Έφυγε νικητής (1-2) από την Λεωφόρο κι έκανε πλέον «Γολγοθά» την υπόθεση πρόκριση για το «τριφύλλι».

Ξεκίνημα από όνειρο, συνέχεια από εφιάλτη!

Ο Παναθηναϊκός έβγαλε τα μάτια του απόψε στην Λεωφόρο κόντρα στον Άγιαξ και ηττήθηκε 2-1 στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League. Σαν να μην έφταναν τα παιδικά λάθη που κόστισαν, οι «πράσινοι» δεν θα έχουν στο Βίγκο τόσο τον Ιβανόφ όσο και τον Γουακάσο που είδαν την κόκκινη κάρτα.

Έτσι έπαιξαν

Ο Βίκτορ Ιμπάρμπο δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις στο γόνατο και έμεινε εκτός αποστολής, χάνοντας την πρεμιέρα των ομίλων του Europa League κόντρα στον Άγιαξ. Ο Αντρέα Στραματσόνι παρέταξε τον Παναθηναϊκό με 3-4-2-1 και άφησε στην άκρη το «ελληνικό» 4-2-3-1. Ο Λουκ Στιλ υπερασπίστηκε την εστία του «τριφυλλιού». Μολέδο, Κουτρουμπής και Ιβανόφ η τριπλέτα στο κέντρο της άμυνας. Αριστερό μπακ-χαφ ο Χουλτ και δεξί ο Μέστο. Λεντέσμα και Ζέκα το δίδυμο στην μεσαία γραμμή. Λουντ και Γουακάσο πίσω από τον Μπεργκ.
Ο Πίτερ Μπος από την πλευρά του δεν «πείραξε» ούτε σε διάταξη, ούτε και σε πρόσωπα την ομάδα που νίκησε την Φίτεσε για την Eredivisie. Ο Ονάνα ήταν κάτω από τα δοκάρια του Άγιαξ. Βέλτμαν δεξί μπακ, Ντικς αριστερό και ο Σάντσεθ με τον Ρίγκερβερ στο κέντρο των μετόπισθεν. Ρίντεβαλντ σε ρόλο αμυντικού μέσους, έχοντας μπροστά του Κλάασεν και Γκουντέλι. Αριστερό «φτερό» ο Γιουνές, δεξί ο Ζίκεκ και στην κορυφή ο Τραορέ.

«Φωτιά» και… τριπλό δώρο!

Το μεγάλο πρόβλημα του φετινού Άγιαξ είναι ο τρόπος που μπαίνει στα παιχνίδια και το πόσο εύκολα δέχεται γκολ στο πρώτο τέταρτο. Ο Αντρέα Στραματσόνι είχε «διαβάσει» άριστα την αδυναμία του αντιπάλου και ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ δυνατά στην «κολασμένη» Λεωφόρο, βρίσκοντας το ξεκίνημα που έψαχνε.

Ένα γκολ από τα… αποδυτήρια!

Μόλις στο 5′, Χουλτ και Γουακάσο από αριστερά έβαλαν στην μέση τον Βέλτμαν που δεν είχε καμία βοήθεια από τον Ζίγιεκ στο ανασταλτικό κομμάτι, η μπάλα έφτασε στον Λουντ, με το γύρισμα βρήκε τον Μπεργκ ξεχασμένο, μόνο του, ανενόχλητο στην «καρδιά» της περιοχής και… πάρτο! Σαν σε προπόνηση ο Σουηδός τίναξε το πλεκτό των Ολλανδών και «κέρασε» για την 50η συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά Κύπελλα!

Ο Παναθηναϊκός είχε πιάσει τον Άγιαξ από τον… λαιμό, μέχρι το 10′ συνέχιζε να πιέζει αλλά κάπου εκεί οι «πράσινοι» άλλαξαν την τακτική τους προσέγγιση, έδωσαν μέτρα στους φιλοξενούμενους και προσπάθησαν να βρουν το δεύτερο γκολ στο επιθετικό τρανζίσιον. Το «τριφύλλι» δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα στα πόδια του, ο Λεντέσμα που είχε πάντα σε απόσταση αναπνοής τον Κλάασεν φάνηκε αρκετά επηρεασμένος και κάπως έτσι η ομάδα του «Στράμα» κόπηκε στην μέση.

Παρόλα αυτά ο «Αίαντας» δεν απειλούσε, καθώς ο Παναθηναϊκός είχε σωστή ανασταλτική συμπεριφορά και με εξαίρεση τα προβλήματα του Γιούνες στον Μέστο, δεν είχε άλλα θέματα. Μέχρι το 34′! Τριπλό λάθος, ένα μεγάλο δώρο στον Άγιαξ που έφερε την ισοφάριση, εντελώς τσάμπα! Ο Ιβανόφ δεν έβαλε καλά το πόδι του στην κόντρα και την έστρωσε στον Τραορέ. Δώρο πρώτο. Δεύτερο δεύτερο; Ο υψηλόσωμος στράικερ των φιλοξενούμενων ήταν αμαρκάριστος στα δεξιά, εκεί όπου έπρεπε να βρίσκεται ο Κουτρουμπής. Τρίτο δώρο; Ο Λουκ Στιλ δέχθηκε το γκολ από την κλειστή γωνία, με το «τελείωμα» του Τραορέ να είναι πρόχειρο και να κατευθύνεται πάνω στον Άγγλο πορτιέρο.

Ο διακόπτης… κατέβηκε, ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν έβγαλε αντίδραση αλλά τον πήρε «από κάτω» και ο Άγιαξ έφτασε κοντά στην ολική ανατροπή δύο λεπτά αργότερα. Ο Στιλ, όμως, έδιωξε την κεφαλιά του Σάντσεθ, σε μια σωτήρια επέμβαση!
Τα λάθη πληρώνονται…

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Σεπτεμβρίου. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού, όμως, νόμιζαν πως ήρθαν τα Χριστούγεννα και σε ρόλο Άγιου Βασίλη συνέχιζαν να μοιράζουν δώρα στον Άγιαξ. Να ήταν μόνο τα «πουλήματα» της μπάλας, θα ήταν καλά τα πράγματα για το «τριφύλλι». Λάθη, λάθη, λάθη και μέσα σε δύο λεπτά, οι «πράσινοι» πέταξαν στα σκουπίδια ότι έχτιζαν και έβαλαν τον εαυτό τους σε πολύ δύσκολη θέση.

Στο 67′ ο Μέστο κάνει διπλή γκάφα, χάνει την κατοχή έξω από την περιοχή και στην συνέχεια πέναλτι. Ο Στιλ το «βγάζει» αλλά κανείς δεν έτρεξε πάνω στην μπάλα και ο Ρίντεβαλντ πήρε το «ριμπάουντ» για το 2-1. Δύο λεπτά αργότερα ο Ιβανόφ δέχθηκε δεύτερη κίτρινη και όλα αυτά την ώρα που ο Στραματσόνι είχε ρίξει στο ματς Λέτο και Βιγιαφάνιες για το κάτι παραπάνω.
Ο Παναθηναϊκός από το άνοιγμα του σκορ και έπειτα τα είχε κάνει όλα λάθος σε ένα απίστευτο κρεσέντο! Ο Ζίγιεκ, πάντως, έβαλε ξανά στο… κόλπο το «τριφύλλι» με την αποβολή του στο 79′.

Οι αριθμητικές ισορροπίες ήρθαν στα ίσια αλλά ο Παναθηναϊκός είχε μείνει από δυνάμεις, συνέχιζε να κάνει λάθος μεταβιβάσεις αλλά ακόμη κι έτσι, στο 91′ ο Μολέδο έχασε… τρελή ευκαιρία να ισοφαρίσει με το κεφάλι, μόνος από το ύψος της μικρής περιοχής!
Ο έξτρα χρόνος έμοιαζε ικανός να φέρει το γκολ της λύτρωσης στην Λεωφόρο αλλά ο Γουακάσο αποβλήθηκε, άφησε με 9 παίκτες της ομάδας του και ο ‘Αγιαξ «κλείδωσε» την νίκη, ξεκινώντας με το δεξί στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League.

MAN OF THE MATCH: Η δική του οξυδέρκεια, η δική του αντίληψη της φάσης, η δική του ετοιμότητα χάρισε στον Άγιαξ απόψε ένα υπερπολύτιμο διπλό. Ο Ζαϊρο Ρίντεβαλντ έκανε ότι θα έπρεπε να κάνουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού στην φάση του πέναλτι. Ο Στιλ απόκρουσε το σουτ του Κλάασεν και ο Ολλανδός αμυντικός μέσος «πετάχτηκε» ανάμεσα στους υπόλοιπους και έβαλε μπροστά τον «Αίαντα».

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ:Aμίν Γιούνες. Ο νεαρός εξτρέμ έκανε ότι ήθελε τον Μέστο. Από τα δικά του πόδια προήλθαν αρκετά ρήγματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού, καθώς ταλαιπώρησε αφόρητα τους «πράσινους».
Από το «τριφύλλι» ξεχώρισε ο Νίκλας Χουλτ και ο Κάρλος Ζέκα.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Τζαντομένικο Μέστο. Τραγική εμφάνιση από τον Ιταλό μπακ-χαφ που θα έπρεπε να έχει αντικαταστηθεί, καθώς είχε μείνει από δυνάμεις και δεν είχε καθαρό μυαλό. Στην φάση που ο Άγιαξ κερδίζει το πέναλτι για το 2-1, έχει «πουλήσει» την μπάλα χωρίς πίεση και στην συνέχεια της φάσης κάνει την παράβαση πάνω στον Ντικς. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από τον Γιούνες και δεν είχε τρόπο να τον «αναχαιτίσει».

Η ΓΚΑΦΑ: Απαράδεκτη η αντίδραση των παικτών του Παναθηναϊκού στο απόκρουση του Στιλ στο πέναλτι του Κλάασεν. Οι αμυνόμενοι των «πρασίνων» δεν είχαν την συγκέντρωση που έπρεπε, ώστε να βγουν πρώτοι πάνω στην μπάλα σε μία ενδεχόμενη απόκρουση. Ο Ρίντεβαλντ ήταν μόνος του και σε κενό τέρμα έβαλε μπροστά τον Άγιαξ.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Μάρινερ στα περισότερα δύσκολα πήρε σωστές αποφάσεις. Ο Μέστο κάνει πέναλτι, ο Ιβανόφ είναι για δεύτερη κίτρινη, όπως και ο Ζίγιεκ. Κανένα πρόβλημα οι επόπτες του. Υπερβολική η απευθείας αποβολή στον Γουκάσο στις καθυστερήσεις. Ο Γκανέζος «κόλλησε» το πρόσωπό του στον Γκουντέλι αλλά ο Άγγλος ήταν υπερβολικός στην απόφασή του.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε ιδανικά το παιχνίδι με τον Άγιαξ, προηγήθηκε με το γκολ του Μπεργκ αλλά στην συνέχεια τα έκανε ΟΛΑ λάθος. Ανόητα προσωπικά λάθη, έδωσε πολύ νωρίς γήπεδο στον αντίπαλο και σε αυτό το επίπεδο όταν είσαι τόσο αφελής, πάντα θα την πληρώσεις!
Ο «Αίαντας» πέρασε από την Λεωφόρο και το «τριφύλλι» τώρα… τρέχει και δεν φτάνει ενόψει της συνέχειας.

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός: Στιλ, Μολέδο, Ιβανόφ, Κουτρουμπής (68′ Βιγιαφάνιες), Χουλτ, Μέστο, Ζέκα, Γουακάσο, Λουντ (73′ Σάμπα), Μπεργκ, Λεντέσμα (65′ Λέτο)

Άγιαξ: Ονανά, Βέλτμαν, Ρίντεβελντ, Σάντσες, Τραορέ (73′ Ντόλμπεργκ), Κλάασεν (89′ Σόνε), Γιούνες (86′ Σινγκράβεν), Ζίεχ, Βίργκεβερ, Γκούντελ, Ντάικς.

Προγνωστικά Για το Στοίχημα ΕΔΩ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ