Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιερώνυμος προς Φίλη: Η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός λαού και όχι ενός υπουργού

Ανταπάντηση Φίλη: Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου – Διαχωρίζουν τη θέση τους οι ΑΝΕΛ«Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός Λαού και όχι βεβαίως ενός Υπουργού» επισημαίνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη.

Με την επιστολή του προς τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δίνει αποστομωτική απάντηση στον Νίκο Φίλη ο οποίος επιχείρησε να απαξιώσει τον ρόλο της Εκκλησίας διερωτώμενος «πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα;».

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάνει λόγο για παραβίαση του Συντάγματος με τις αλλαγές που προωθεί ο Νίκος Φίλης στο μάθημα των θρησκευτικών, ενώ τονίζει ότι είναι αβάσιμες και πλασματικές οι επικρίσεις των οποιονδήποτε πολεμίων της εκκλησίας ότι δήθεν η εκκλησία συνεργάστηκε με την δικτατορία.

«Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της,γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηείες τωοποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της» υπογραμμίζει ο κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον Νίκο Φίλη και με πέντε ισχυρά επιχειρήματα αποδομεί τους ισχυρισμούς του υπουργού Παιδείας ότι την περίοδο της επταετίας η Εκκλησία αποδεχόταν σιωπηρά ή ακόμη και… συνεργαζόταν (αναλόγως πώς μεταφράζει κάποιος το ερώτημα του κ. Φίλη “πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα;”) με το καθεστώς των συνταγματαρχών.

Διαβάστε την επιστολή που απέστειλε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών προς τον υπουργό Παιδείας:

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου την επιστολή που του απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και σε επιστολή-απάντηση αναφέρει αναλυτικά:

«Μακαριώτατε,

Πληροφορήθηκα δια του ηλεκτρονικού τύπου το περιεχόμενο της επιστολής που μού απευθύνετε σχετικά με τις σχέσεις της Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος με το δικτατορικό καθεστώς της επταετίας. Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας.

Ως προς τα θεσμικά ζητήματα όπως με το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι ωφέλιμο να συζητούνται όχι με ανταλλαγή επιστολών αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, όπως αυτή υλοποιήθηκε και υλοποιείται και με τη σειρά τακτικών συναντήσεων μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Γνωρίζετε ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στο διάλογο και βεβαίως για συνάντηση μαζί σας».

Διαχωρίζουν τη θέση τους οι ΑΝΕΛ


Το θέμα των Θρησκευτικών και των δηλώσεων Φίλη κατά της Εκκλησίας φαίνεται ότι εξελίσσεται σε ενδοκυβερνητική κριση.

Σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ανακοίνωσαν ότι αφενός ο Πάνος Καμμένος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το θέμα αυτό, λίγες ώρες μετά τις δύο επιστολές του προκαθήμενου της Ελλλαδικής Εκκλησίας προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Παιδείας, και αφετέρου σημειώνουν ότι «με δημόσια τοποθέτησή τους έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών».

Παράλληλα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος σε επιστολή του χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του κ. Φίλη. Ζητά, δε, απαντήσεις στο ερώτημα γιατί ο υπουργός Παιδείας φέρνει τώρα αυτό το σχέδιο νόμου «σε μια συγκυρία που η Ελλάδα διαπραγματεύεται σκληρά για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και ο Ελληνικός λαός ταλαιπωρείται από τα οικονομικά βάρη».

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Πάνος Καμμένος θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το μεσημέρι της επόμενης Τετάρτης, λίγες ώρες, δηλαδή, πριν ξεκινήσει η προ ημερησίας διαταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα Παιδείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ