Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ! «Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα»

Το στίγμα των όσων πρέπει να γίνουν σε ότι αφορά το Μεταναστευτικό έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βιέννη.

Την ανάγκη «η Ευρώπη επιτέλους να μοιράσει τα βάρη και τις ευθύνες» στο μεταναστευτικό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της μίνι Συνόδου στη Βιέννη.

«Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους ηγέτες και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό στην Βιέννη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σημείωσε ότι το ζήτημα είναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη Σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν χώρες από τις οποίες περνούσαν οι ροές μέχρι τη σύναψη της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή τη συμφωνία πρέπει να κρατήσουμε», ενώ επανέλαβε πως το μεταναστευτικό ζήτημα συνιστά μια παγκόσμια, μια ευρωπαϊκή κρίση και «η Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπισίζει αποσπασματικά με αναφορά στη χώρα πρώτης υποδοχής». «Πρέπει να υπάρχει διαμερισμός της ευθυνης και των βαρών» υπογράμμισε.

Λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, ανέφερε ενδεικτικά πως η ελληνική επιτροοπή Ασυλου εξετάζει το 30% των αιτήσεων ασύλου σε όλη την Ευρώπη.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της υπηρεσίας Ασύλου, ενώ ζήτησε ενίσχυση της Frontex.

Σημείωσε πως η Τουρκία πρέπει από την πλευρά της να τηρεί τη συμφωνία και η Ε.Ε. οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, που είναι παροχή οικονομικής βοήθειας και η φιλελευθεροποίηση της βίζας.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ως θετικό το γεγονός της πρόσκλησης και της συμμετοχής του Έλληνα πρωθυπουργού στη σημερινή σύνοδο, κάτι που, υπενθυμίζεται, δεν είχε γίνει πέρυσι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ