Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ ξόδευε χρήματα τράπεζας για τσάντες, πάρτι και χλιδάτα ξενοδοχεία

Πανάκριβες τσάντες, ξενοδοχεία πολλών αστέρων και φιέστες σε ντισκοτέκ… Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ροντρίγκο Ράτο, που δικάζεται στην Ισπανία, καλείται να απαντήσει για τις ανεξέλεγκτες δαπάνες του όταν ήταν τραπεζίτης, όπως μας αποκαλύπτει το newsbeast.gr

Ένα και μόνο e-mail που έκανε λόγο για «κρυφές κάρτες Visa» και αποκαλύφθηκε το 2013 από μια δημοσιογράφο μεταξύ 8.000 μηνυμάτων, στα οποία είχε γίνει πειρατεία, οδήγησε τελικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου αυτό το πρώην στέλεχος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ).

Η δίκη άρχισε σήμερα, σε μια δύσκολη περίοδο για τους συντηρητικούς που δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση έπειτα από δύο βουλευτικές εκλογές, καθώς εδώ και 9 μήνες το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι δεν βρίσκει κανέναν σύμμαχο, καθώς συνδέεται με υποθέσεις διαφθοράς.

Ο Ράτο και 65 υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη διοικητικών συμβουλίων της Caja Madrid και στη συνέχεια της Bankia κάθονται στο εδώλιο των κατηγορουμένων σε δικαστήριο κοντά στη Μαδρίτη για υπεξαίρεση χρημάτων. Κατηγορούνται ότι ρύθμισαν προσωπικές τους δαπάνες με «κρυφές» κάρτες Visa, τις οποίες είχαν στη διάθεσή τους για την ψυχαγωγία τους, χωρίς τίποτε να αιτιολογούν ούτε να δηλώνουν στην εφορία.

Η δίκη αφορά την υπεξαίρεση 12 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2003 και 2012.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ράτο είχε διατηρήσει το 2010 «το διεφθαρμένο σύστημα» που είχε καθιερώσει ο προκάτοχός του στη διοίκηση της Caja Madrid, ο Μιγκέλ Μπλέζα, επίσης στέλεχος του ΡΡ.

Μετά το αναπαρήγαγε στη Bankia, η οποία δημιουργήθηκε το 2011 από τη συγχώνευση της Caja Madrid με έξι άλλα ταμιευτήρια.

Ο 67χρονος Ράτο παραμένει ο διασημότερος μεταξύ των εναγομένων: υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ από το 1996 έως το 2004, και στη συνέχεια επικεφαλής του ΔΝΤ μέχρι το 2007.

Η καταστροφική του σταδιοδρομία ως τραπεζίτης στην Ισπανία δεν διήρκησε παρά δύο χρόνια, από το 2010 έως το 2012, αλλά κατέληξε να προκαλέσει το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας.

Ο Μπλέζα και ο Ράτο παραμένουν τα μαύρα πρόβατα χιλιάδων επενδυτών που εξαπατήθηκαν και τοποθέτησαν τις οικονομίες τους σε «τοξικά» τραπεζικά προϊόντα, καθώς και μικρομετόχων που αφανίστηκαν μετά την καταστροφική εισαγωγή της Bankia στο χρηματιστήριο το 2011.

Η δικαιοσύνη θεωρεί ότι η εισαγωγή αυτή ήταν δόλια και ο Ράτο διώκεται για οικονομική απάτη, κατάχρηση κοινωνικών αγαθών, πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς του.

Το 2012 το κράτος χρειάστηκε να σπεύσει να εθνικοποιήσει την κοινοπραξία διοχετεύοντας σε αυτήν 23 δισεκατομμύρια ευρώ για να τη σώσει. Το φιάσκο επέσπευσε το δανεισμό της χώρας με ένα ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης 41 εκατομμυρίων ευρώ στον ισπανικό τραπεζικό τομέα.

Με την «κρυφή κάρτα» του ο Ράτο κατηγορείται ότι δαπάνησε 99.000 ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. Η εισαγγελία ζητεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων και πρόστιμο 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσο για τον Μπλέζα, κατηγορείται για την υπεξαίρεση 436.000 ευρώ από το 2003 έως το 2010, εκ των οποίων περισσότερα από 100.000 δαπανήθηκαν σε εστιατόρια.

Ανάμεσα στους 64 άλλους κατηγορούμενους είναι πολλά μέλη του ΡΡ αλλά επίσης μερικές προσωπικότητες από το συνδικαλιστικό χώρο και αριστερά κόμματα. Ένας διαχειριστής που εκπροσωπούσε την Ενωμένη Αριστερά, το κόμμα του διαδέχθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα, κατηγορείται για δαπάνες 456.500 ευρώ.

Στα τέλη του 2013, η διαδικτυακή εφημερίδα eldiario.es ήταν η πρώτη που αποκάλυψε την υπόθεση.

Το «κόμμα Χ» ένα «δίκτυο πολιτών» που προήλθε από το κίνημα των Αγανακτισμένων του 2011 «είχε στην κατοχή του τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Μπλέζα και αποφάσισε να μας τα διαβιβάσει», δήλωσε στο AFP η δημοσιογράφος Μπελέν Καρένιο.

Νυχθημερόν μια μικρή ομάδα διάβαζε περισσότερα από 8.000 email. Μέχρι την ώρα που η Καρένιο έπεσε σε ένα «εμπιστευτικό» email που απευθυνόταν το 2009 στον Μπλέζα και αναφερόταν στο σύστημα με τις «κρυφές κάρτες visa για προσωπικές δαπάνες».

Το άρθρο της eldiario.es πέρασε σχεδόν απαρατήρητο τότε, αλλά τον Ιανουάριο του 2014 προκάλεσε τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας στη Bankia.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ