Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπλόκο στον ακατάσχετο λογαριασμό από τους θεσμούς

Κόκκινη κάρτα έδειξαν οι θεσμοί στο υπουργείο Οικονομικών για το σχέδιο δημιουργίας ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα καταλήγουν οι εισπράξεις των επιχειρήσεων από πωλήσεις με πλαστικό χρήμα.

Την ίδια ώρα οι θεσμοί μπλόκαραν και προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεκινήσει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα για μετά το 2018.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, λόγω των ενστάσεων των θεσμών, να μην δημιουργηθεί τελικά ο ακατάσχετος λογαριασμός, που σημειωτέων αποτελεί μια από τις βασικές εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το προηγούμενο σαββατοκύριακο.

Είναι η δεύτερη κόκκινη κάρτα σε εξαγγελία του πρωθυπουργού, καθώς έχει προηγηθεί το μπλόκο στην εξαγγελία για πάγωμα των παλαιών οφειλών των επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού περιλαμβάνει την αναζήτηση περισσότερων κινήτρων προς την πλευρά των επαγγελματιών και επιχειρήσεων να εγκαταστήσουν συσκευές POS που θα αντισταθμίσουν τη μη θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού.

Στην πράξη δηλαδή οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα έχουν ακατάσχετο λογαριασμό, αλλά θα έχουν πρόσθετα κίνητρα να εγκαταστήσουν POS γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί τελικά και η εγκατάσταση των σχετικών συσκευών να μην είναι υποχρεωτική.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε ότι στις διαπραγματεύσεις έγινε πρόοδος αυτή την εβδομάδα και ότι την ερχόμενη εβδομάδα σχεδιάζεται να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Σε ό,τι άφορα το προαπαιτούμενο της στελέχωσης του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, η ίδια πηγή ανέφερε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα “στις επόμενες ημέρες”.

Σε καλό δρόμο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, βρίσκεται και η διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων καθώς “απομένουν μερικές τεχνικές λεπτομέρειες”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ