Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ΙΚΑ θέλει να σπάσει τον κουμπαρά για να δώσει συντάξεις

Στον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) προστρέχει το ΙΚΑ για να καλύψει μέρος του ελλείμματός του, που εκτιμάται ότι θα «κλείσει» στα 2,099 δισ. ευρώ για το 2016.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ασφαλιστικό Ταμείο (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ) αποκάλυψε πως το ΙΚΑ κατά την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικό του Συμβουλίου αναμένεται να συζητήσει το θέμα, προκειμένου να δοθεί έγκριση στη διοίκηση να κινήσει τις διαδικασίες πρόσθετης επιχορήγησης από το ΑΚΑΓΕ, που διαθέτει περιουσία ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στο ταμείου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα έσοδα του ΙΚΑ, κυρίως εξαιτίας της δημιουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Οι εργαζόμενοι του Ταμείου των μισθωτών, που θα είναι η ραχοκοκαλιά του νέου υπερ – Ταμείου κύριας ασφάλισης για το σύνολο των ασφαλισμένων, ζητούν έστω και την ύστατη στιγμή να δημοσιοποιηθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ και των Ταμείων που θα συγχωνευτούν στον ΕΦΚΑ, όπως επίσης να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Όπως μάλιστα επισημαίνει η ομοσπονδία, «η ΠΟΣΕ ΙΚΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των συνταξιούχων που επί πολλά χρόνια σηκώνουν δυσανάλογα βάρη για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ