Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τζιτζικώστας: Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον μνημείο αναξιοπιστίας

Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Δριμεία κριτική κατά της Κυβέρνησης άσκησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr. Με αφορμή την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: «Έχουμε μάθει να κρατάμε μικρό καλάθι για τις εξαγγελίες που γίνονται στη ΔΕΘ. Και αυτό γιατί κάθε χρόνο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές με αποκορύφωση το προ διετίας «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί πλέον μνημείο αναξιοπιστίας. Κοιτάξτε, η κυβέρνηση αυτή αποδείχτηκε στην πράξη, ότι δεν διαθέτει ούτε την πρόθεση, ούτε την ικανότητα να πάει τη χώρα μπροστά. Στο μόνο που ειδικεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο να βάζει φόρους, σε όλα τα υπόλοιπα είτε επικρατεί στασιμότητα, είτε ακόμα χειρότερα γίνονται και βήματα προς τα πίσω».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται υπό την ευθύνη της περιφέρειας και ήδη έχουν ολοκληρωθεί. Απάντησε σε σχετική ερώτηση για τις σχέσεις του, με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη , μίλησε για το μεταναστευτικό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μονίμως αιφνιδιάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις. Ειδικά στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα πιάστηκε για δεύτερη φορά κυριολεκτικά στον ύπνο και τώρα τρέχει και δεν φτάνει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ειδικά μετά και τις δηλώσεις για επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα». Τέλος μίλησε και το θέμα του ΕΣΠΑ και τις ενέργειες που κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιζτικώστα:

Ερ. Τι περιμένετε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του υπουργικού κλιμακίου στη Θεσσαλονίκη ενόψει των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ;

Απ. Έχουμε μάθει να κρατάμε μικρό καλάθι για τις εξαγγελίες που γίνονται στη ΔΕΘ. Και αυτό γιατί κάθε χρόνο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές με αποκορύφωση το προ διετίας «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί πλέον μνημείο αναξιοπιστίας. Κοιτάξτε, η κυβέρνηση αυτή αποδείχτηκε στην πράξη, ότι δεν διαθέτει ούτε την πρόθεση, ούτε την ικανότητα να πάει τη χώρα μπροστά. Στο μόνο που ειδικεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο να βάζει φόρους, σε όλα τα υπόλοιπα είτε επικρατεί στασιμότητα, είτε ακόμα χειρότερα γίνονται και βήματα προς τα πίσω. Για παράδειγμα εδώ, στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, τα έργα που βρίσκονται στην ευθύνη της Περιφέρειας, καταφέρνουμε να τα υλοποιούμε και να τα ολοκληρώνουμε παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Αντίθετα, τα μεγάλα έργα που βρίσκονται στην ευθύνη της κυβέρνησης, όπως το Λιμάνι, το Αεροδρόμιο, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, συνεχίζουν να λιμνάζουν και παραμένουν ανολοκλήρωτα. Τα έργα αυτά είναι κομβικά για την Περιφέρειά μας, καθώς θα αναβαθμίσουν το συνολικό δίκτο υποδομών μας και θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην Κεντρική Μακεδονία. Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσής τους λοιπόν, στερεί από την περιοχή μας σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, το λόγο για τον οποίο κρατάμε μικρό καλάθι.

Ερ. Τη «συνεργασία» του Υπουργείου με το Β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης πως θα την χαρακτηρίζατε και γιατί;

Απ. Η θωράκιση του θεσμού των αιρετών περιφερειών και η κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της περιφερειακής αυτοδιοίκησης όχι μόνο δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα κατά διαστήματα έχουν επιχειρήσει με πλάγιους τρόπους να παρακάμψουν ακόμα και το γεγονός ότι η θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη σε αυτή τη χώρα. Ουσιαστικά δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι είναι κρίσιμο και εθνικά ωφέλιμο, να σχεδιάζουμε, να εξειδικεύουμε και να υλοποιούμε πολιτικές σε περιφερειακό επίπεδο, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, κάθε περιφέρειας. Το μοντέλο αυτό που πλέον έχει καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το μοντέλο της «Ευρώπης των Περιφερειών», προκαλεί αλλεργία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και δυστυχώς, η κυβέρνηση καθυστερεί να προχωρήσει σε μια συνολική τροποποίηση του θεσμού του Καλλικράτη, ακόμα όμως και αν το κάνει, δεν πρόκειται να εισάγει το θεσμό των Τοπικών Κυβερνήσεων, γιατί πολύ απλά δεν θέλει να εγκαταλείψει τον ακραίο συγκεντρωτισμό της.

Ερ. Το μεταναστευτικό εξακολουθεί ν’ αποτελεί αγκάθι για τις τοπικές κοινωνίες, αφού όπως φάνηκε από τους μέχρι σήμερα κυβερνητικούς χειρισμούς, δεν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του. Μάλιστα, εξετάζεται εκ νέου η προώθηση προσφύγων – μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα για την αποσυμφόρηση των νησιών. Η κεντρική Μακεδονία αντέχει ένα νέο κύμα προσφύγων; Υπάρχουν οι υποδομές; Υπάρχει σχεδιασμός;

Απ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μονίμως αιφνιδιάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις. Ειδικά στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα πιάστηκε για δεύτερη φορά κυριολεκτικά στον ύπνο και τώρα τρέχει και δεν φτάνει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ειδικά μετά και τις δηλώσεις για επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα. Σε περίπτωση μάλιστα που σπάσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η χώρα μας δεν θα αντέξει να σηκώσει το βάρος. Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι να αναδείξει το προσφυγικόζήτημα ως ένα ζήτημα αμιγώς διεθνές και ευρωπαϊκό. Εμείς ως Περιφέρεια, σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε σταθερά. Για αυτό και μετά από πρόσκλησή μου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είναι κυρίαρχο σήμερα στην Ευρώπη, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα, ώστε να επικεντρωθεί το ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον στη χώρα μας, και να καταστήσουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως την αφετηρία εξελίξεων και ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μείζον αυτό ζήτημα στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και του αναλογικού επιμερισμού των προσφύγων σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Ερ. Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας σας, με τον Δήμαρχο του μεγαλύτερου Δήμου της Κεντρικής Μακεδονίας, τον κ. Μπουτάρη; Υπάρχουν ή όχι προβλήματα στη δρομολόγηση επίλυσης καίριων ζητημάτων στα οποία χρειάζεται συναπόφαση;

Απ. Και με τους 38 Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και με τον Γιάννη Μπουτάρη, συνεργαζόμαστε στενά και εποικοδομητικά βάζοντας πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα του τόπου και των συμπολιτών μας. Σε πολλά συμφωνούμε, ταυτόχρονα όμως, θα υπάρχουν πάντα και θέματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις με τους Δημάρχους. Ακόμα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις όμως, όπου υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για ένα ζήτημα, προσπαθούμε με συνεννόηση να φέρνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ερ. Ψηλά στις προτεραιότητές σας, έχετε θέσει το νέο ΕΣΠΑ; Τι κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους;

Απ. Κάνουμε κυριολεκτικά, ότι είναι δυνατό. Όπως στο ολοκληρωμένο ΕΣΠΑ καταφέραμε να είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα τόσο στην απορρόφηση με ποσοστό 114%, όσο και στις εκταμιεύσεις κονδυλίων και τις πληρωμές έργων έτσι και στο νέο ΕΣΠΑ, τολμάμε και βάζουμε τον πήχη ψηλά. Μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, πετύχαμε την πιο γρήγορη εκκίνηση, έχοντας ήδη εξειδικεύσει έργα και δράσεις 473 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 49% των συνολικών πόρων του Προγράμματος. Το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα, εξειδικεύουμε έργα και δράσεις 226,25 εκατομμυρίων ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό εξειδίκευσης του σχεδιασμού μας στο 72,5%. Ταυτόχρονα έχουμε ήδη, εκδώσει 17 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 351,4 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος μας είναι, και αυτό τόνισα στις ενημερωτικές συναντήσεις με όλους τους φορείς στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, μόλις «ανοίγουν» νέες προσκλήσεις να εντάσσουμε άμεσα έργα και να τα υλοποιούμε το ταχύτερο δυνατό και αυτό γιατί στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα. Αυτός είναι και ο λόγος, που επανειλημμένα έχω ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία να μην καθυστερούν στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού των πολιτικών στον τομέα ευθύνης τους, ειδικά στους τομείς του περιβάλλοντος και της υγείας που εμφανίζονται και οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ