«Αγώνα δρόμου» κάνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να καλύψει τα κενά στιςσχολικές μονάδες και με σκοπό να αρχίσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά. Την ίδια ώρα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) έχει ήδη προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 15 Σεπτεβρίου.

Μετά την περσινή χρονιά, όπου η έναρξή της βρήκε πολλά σχολεία κλειστά, φέτος το υπουργείο Παιδείαςέχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι η λειτουργία των σχολείων θα κυλήσει ομαλά, καθώς για πρώτη φορά έχει ήδη διοριστεί ένας μεγάλος αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Πιο αναλυτικά, ήδη έχουν προσληφθεί χιλιάδες αναπληρωτές, πρώτα σε δημοτικά, νηπιαγωγεία καισχολεία ειδικής αγωγής (5.179 άτομα), ενώ ακολουθούν και οι προσλήψεις στη Δευτεροβάθμια.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να προηγηθούν οιπροσλήψεις της Πρωτοβάθμιας Ειδικής Εκπαίδευσης.

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται σταδιακά να προσληφθούν όλοι οι αναπληρωτές (περίπου 21.000), αφού ολοκληρωθούν πρώτα οι σχετικές διαδικασίες από το ΑΣΕΠ.
Απεργίες με το «πρώτο κουδούνι»

Παρά τις προσλήψεις, οι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως τα κενά στα σχολεία είναι ακόμη χιλιάδες και πρέπει άμεσα να καλυφθούν προκειμένου να μη χαθούν και πάλι πολύτιμες ώρες διδασκαλίας για τους μαθητές.

Έτσι, οι δάσκαλοι θα υποδεχθούν τη νέα σχολική χρονιά με απεργιακή κινητοποίηση, καθώς για την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΔΟΕ κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι χρησιμοποιεί τεχνάσματα για να καλύψει τα κενά στα σχολεία.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής, με τις προσλήψεις αναπληρωτών που έγιναν προχθές φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται τα λειτουργικά κενά, σημείωσε ωστόσο ότι το μεγάλο ποσοστό κάλυψης οφείλεται στα τεχνάσματα του υπουργείου για μείωση των διδακτικών ωρών και άρα λιγότερα κενά συνολικά και λιγότερες προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα κενά καλύφθηκαν για το σχολείο Φίλη, όχι για το σχολείο που θέλουμε. Με τις ρυθμίσεις του υπουργείου η Παιδεία επιστρέφει στη δεκαετία του '80 και ακόμα πιο πίσω».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΟΕ, με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα έχουν χαθεί 60 ώρες την εβδομάδα σε κάθε σχολείο, κάτι που συνεπάγεται 3.500 λιγότερους εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια.

Παράλληλα, το ΔΣ της ΔΟΕ ζητά να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση για το Νηπιαγωγείο, ενώ όπως τόνισαν:


Ιδιαίτερα οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου ενέχουν σοβαρό κίνδυνο υποβάθμισης ενός θεσμού που μέχρι σήμερα έχει να παρουσιάσει πολλαπλά οφέλη για τα νήπια, μέσα από την ποιοτική - παιδαγωγική χρήση του χρόνου που διαθέτει και που για να αποφευχθεί θα χρειαστεί για ακόμη μία φορά οι νηπιαγωγοί να υπερβάλουν σε προσφορά ώστε να μην έχουν αντίκτυπο οι ολέθριες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας στους μαθητές.

newpost.gr
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top