Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κυβέρνηση- δανειστές : που συμφωνούν και που διαφωνούν

Λερναία Υδρα τα προαπαιτούμενα στη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης. Αισιοδοξεί η κυβέρνηση ότι θα κλείσει έως την Παρασκευή.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση καθώς μέχρι την Παρασκευή που αναμένεται να αναχωρήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα, αν και δεν φαίνεται πιθανή μία τέτοια εξέλιξη μεταξύ των δύο πλευρών.

Η κυβέρνηση – όπως κάνει πάντα σε παρόμοιες φάσεις της διαπραγμάτευσης- δίνει την εικόνα ότι βρίσκεται κοντά με τους δανειστές και πως η συμφωνία θα κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. ευρώ.

«Είμαστε πολύ κοντά και θα βρούμε τρόπο να κλείσουμε την συμφωνία μέχρι την Παρασκευή» ανέφεραν στο theTOC κυβερνητικές πηγές οι οποίες συμπλήρωναν ότι αναζητείται κοινός τόπος για τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων.

Στην εξέλιξη της αξιολόγησης στο Hilton πάντως αναφύονται περισσότερα θέματα από όσα βαίνουν προς την τελική διευθέτηση.

Στα μεγάλα αγκάθια , στα πρόσωπα διοίκησης του υπερταμείου τη νέα ομάδα ΔΕΚΟ προς αποκρατικοποίηση,τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια προστέθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Στη συνάντηση Χουλιαράκη-Φωτίου με τους εκπροσώπους των θεσμών, αμφισβητήθηκε από το κουαρτέτο η δυνατότητα να βρεθούν τα 900 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» ισοδύναμα και να μην ενεργοποιηθεί το γράμμα του μνημονίου που αναφέρει ότι η εξεύρεση των πόρων ύψους 900 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να γίνει μέσα από την κατάργηση άλλων κοινωνικών επιδομάτων.

Τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά μέχρι τώρα, οι δανειστές τις έχουν απορρίψει αμφισβητώντας ουσιαστικά την οικονομική απόδοση που θα μπορούσαν να έχουν οι περικοπές αυτές.

Ενστάσεις και για ακατάσχετο λογαριασμό και αδήλωτα εισοδήματα

Εντονες αντιρρήσεις από πλευράς των Θεσμών διατυπώνονται και για τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους επαγγελματίες τον οποίο προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου μέσω αυτού να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με τα POS αλλά και στο θέμα των αδήλωτων εισοδημάτων οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Το κουαρτέτο εξάλλου διατύπωσε στους κ.Τσακαλώτο και Σταθάκη ενστάσεις και για το σχέδιο της κυβέρνησης για μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ ( εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε αναπτυξιακό ταμείο με το σκεπτικό έρχεται σε σύγκρουση (επί της ουσίας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργεί ανταγωνιστικά), με το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την Πέμπτη στο νέο ραντεβού Τσακαλώτου – Σταθάκη στο Hilton θα εξεταστούν τα δημοσιονομικά ( πλεόνασμα κλπ) αλλά και το θέμα των κόκκινων δανείων.

Κλίμα νέας μελλοντικής σύγκρουσης με το ΔΝΤ για τα εργασιακά καλλιέργησε ο Γ. Κατρούγκαλος μπαίνοντας την Τετάρτη στο Hilton.

Η συζήτηση για τα εργασιακά ήταν προπαρασκευαστική καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης που χρονικά τοποθετείται τον Οκτώβριο.

Στο νέο ραντεβού της Πέμπτης Κατρούγκαλου -Θεσμών θα εξεταστούν τα τρία προαπαιτούμενα της α’ αξιολόγησης ενώ θα τεθεί και η πρόταση της κυβέρνησης για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας μόνο με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Στη συνάντηση με το κουαρτέτο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο δημόσιο και τα νέα οργανογράμματα.

Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα από 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και αναμένεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών καθώς έχει συζητηθεί εξονυχιστικά μεταξύ της κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και η κατάθεση του νομοσχεδίου στην βουλή.

Αγκάθι σχετικά με τις εξελίξεις στον δημόσιο τομέα αναμένεται να είναι η υπόθεση των ειδικών μισθολογίων για τον αν. υπουργό Οικονομικών κ. Χουλιαράκη καθώς στις διαπραγματεύσεις πρέπει να κλείσουν τα ισοδύναμα για να μην παγώσουν οι αποδοχές των ενστόλων και των δικαστικών τα επόμενα δύο χρόνια και να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων που είναι προαπαιτούμενο για την δόση των 2,8 δις. ευρώ.

Μαραθώνιος συναντήσεων και αύριο Πέμπτη στο Hilton

Δημοσιονομικά μεγέθη, εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού ,το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων τις διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των θεσμών την Πέμπτη.

Πρώτοι θα φτάσουν στο Hilton στις 10 το πρωί Ε.Τσακαλώτος-Γ.Χουλιαράκης.

Στις 12 συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το συνταξιοδοτικό.

Από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν συναντήσεις με τον κ. Τσακαλώτο, τον κ. Σταθάκη, την ΤτΕ, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αντικείμενο τα χρηματοπιστωτικά.

Για τις 6.30 έχει οριστεί ωριαία συνάντηση για θέματα Δικαιοσύνης με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ