Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα του ΟΑΕΔ

Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιεύσει ο ΟΑΕΔ την σχετική πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων για τους δικαιούχους του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Στόχος των αρμοδίων υπηρεσιών του Οργανισμού είναι να εκκινήσουν τη σχετική διαδικασία ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου.

Όμως, η δυσκολία που έχει εντοπιστεί στο να ενταχθούν και τα ΚΕΠ στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, είναι πιθανό να προκαλέσει μικρή καθυστέρηση λίγων ημερών. Μόλις επιτευχθεί η σύνδεση με τα ΚΕΠ, η αίτηση από τους ενδιαφερόμενους θα μπορεί να υποβληθεί είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, είτε ηλεκτρονικά μέσω του e-services.

Σε κάθε περίπτωση, δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι τα άτομα που παρέχουν την εργασία τους στην Ελλάδα, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ και ασκούν ένα από τα πιο κάτω επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα, αυτά του οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη.

Επίσης, σύμφωνα με την διάταξη του Ν. 3762/09 – ΜΕΡΟΣ Β – ΚΕΦ. Α – ΑΡΘΡΟ 14 παρ. 1 (ΦΕΚ 75 Α/15-5-2009), δικαιούχοι είναι και οι μισθωτοί της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ, όταν παρέχουν την εργασία τους σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητες σε μία ή περισσότερες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ανακοίνωση που θα εκδοθεί από τον ΟΑΕΔ εντός των επόμενων ημερών, θα περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους, που διακρίνονται σε οικοδόμους και λοιπούς εργαζόμενους. Επίσης, θα αναφέρονται αναλυτικά τα δικαιολογητικά που πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει, παράλληλα με την υποβολή αίτησης.

topontiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ