Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Βουλή: Απέσυραν τροπολογία για τις συμβάσεις που λήγουν

Αποσύρθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναδάκη η τροπολογία που αφορούσε την τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 167 του ν. 4099/2012 που αφορά τις ατομικές συμβάσεις για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε πως η τροπολογία επειδή χρειάζεται μια νομοθετική βελτίωση προκειμένου να συμπεριλάβει εκτός των εργαζομένων στην καθαριότητα που οι συμβάσεις τους λήγουν, υπάρχουν και άλλες ειδικότητες που εργάζονται με τέτοιες συμβάσεις σε οργανισμούς, φορείς του ευρύτερου δημοσίου και αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθεί. Όμως, κάτι τέτοιο θα ξεπερνά το χαρακτήρα μια απλής νομοθετικής βελτίωσης που προβλέπει η ορθή νομοθέτηση. Γι αυτό και η τροπολογία αποσύρεται από την ψήφισή της σήμερα και θα επανακατατεθεί νομοθετικά βελτιωμένη και με τις συμπληρώσεις που χρειάζονται στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση στην Ολομέλεια. Μάλιστα, ο κ. Χριστόφορος Βερναδάκης, είπε ότι επειδή πράγματι λήγουν τις επόμενες ημέρες συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα στους Δήμους θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για να μην αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι αυτοί κανένα πρόβλημα.

Στην τροπολογία αντέδρασε η ΝΔ ενώ επιμέρους ενστάσεις για την αναβολή και το «άνοιγμα» των παρατάσεων των συμβάσεων σε άλλους οργανισμούς πλην ΟΤΑ εξέφρασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Χαρακτηριστικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι η συμπερίληψη που γίνεται άλλων ειδικοτήτων και φορέων εκτός των ΟΤΑ, όπως σε υπηρεσίες του δημοσίου, ανεξαρτήτων αρχών και των ΝΠΙΔ ανοίγει το παράθυρο για νέα γενιά συμβασιούχων- ομήρων, ενώ παρακάμπτει και το ΑΣΕΠ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε να μην αποσυρθεί η τροπολογία αλλά να διαγραφούν όλοι οι άλλοι οργανισμοί πλην ΟΤΑ ώστε οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των δήμων που λήγει η θητεία τους να μην μείνουν ξεκρέμαστοι. Από εκεί και πέρα, για το «άνοιγμα» σε άλλους φορείς του στενού ή ευρύτερου δημοσίου ή και σε άλλες ειδικότητες κράτησε επιφυλάξεις για να τις συζητήσουν όταν θα επανέλεθει η τροπολογία αυτή στην Βουλή.
Ακατανόητη, χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος την αντίδραση της ΝΔ απέναντι σε ανθρώπους που εργάζονται στην καθαριότητα και επεσήμανε πως στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι οι εργολάβοι συνεργείων καθαριότητας αλλά οι αποκατάσταση των εργαζομένων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης απάντησε στην κριτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως έχει μετρήσει 40 ειδών διαφορετικών ειδών συμβάσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, από μια ημέρας εργασίας έως 8 μηνών, που είχαν προχωρήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή είπε «η εργασιακή θα τελειώσει είτε είναι σε δήμους είτε στον πυρήνα του Δημοσίου».

newsit.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ