Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Μετά τη ΔΕΘ, πρωθυπουργός εν αναμονή

Ο στόχος επετεύχθη! Αυτό δηλώνει το επιτελείο της Πειραιώς μετά την ομιλία και τη συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ. Κοινό συμπέρασμα των εκτιμήσεων; Ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ., μέσα από την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ενίσχυσε την εικόνα του ως αυριανού Πρωθυπουργού της Ελλάδας, τελεί πλέον Πρωθυπουργός εν αναμονή.

Στη Νέα Δημοκρατία δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη σύγκριση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως απερχόμενο, και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η επιλογή δεν είναι τυχαία καθώς από την ενίσχυση του μηνύματος της ΝΔ προς τους πολίτες και, παράλληλα, από την ενίσχυση της ηγετικής εικόνας του κ. Μητσοτάκη έναντι του Πρωθυπουργού θα κριθεί το εύρος της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων για το αμέσως προσεχές διάστημα. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η παρουσία Μητσοτάκη αποτέλεσε θρυαλλίδα για την αλλαγή της πολιτικής δυναμικής.

Πρώτον διότι έδωσε πειστική απάντηση στο επιχείρημα περί «μονοδρόμου» στην οικονομική πολιτική που ασκείται. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τη δική του λύση στο πρόβλημα του εάν μπορεί να υπάρξει στοπλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους μας μια άλλη πολιτική πρόταση που να δίνει θετική προοπτική στην ελληνική κοινωνία. Και η λύση αυτή αφορά στη στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μειώσεις φόρων ήδη από την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης ενώ περιλαμβάνουν και την δέσμευση της Ν.Δ. στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Η ίδια παρουσία στη ΔΕΘ μπορεί να αλλάξει τη δυναμική των πολιτικών πραγμάτων για ένα ακόμη λόγο. Όπως σημειώνουν στη Ν.Δ., η σύγκριση των δύο αρχηγών είναι καταλυτική υπέρ Μητσοτάκη, όχι μόνον στο πεδίο της οικονομίας αλλά, κυρίως, στο επίπεδο της πολιτικής πρακτικής και στάσης. «Είμαι εδώ για τους πολλούς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σε αντιδιαστολή με το, εν πολλοίς, διχαστικό λόγο του κ. Τσίπρα, αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που δέχεται. «Ο Μητσοτάκης απευθύνθηκε στη μέση ελληνική οικογένεια που θέλει να διασφαλίσει ευημερία και προοπτικές. Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε σε εκείνους που βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται , τους μισθούς τους να μειώνονται, τις δουλειές τους να χάνονται αλλά ο Πρωθυπουργός τους καλεί να χαίρονται αν βλέπουν και τους επαγγελματίες ή τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να χάνουν τα εισοδήματα τους, τα γραφεία και τις εταιρείες τους» σημειώνουν από την Πειραιώς.
Η επόμενη ημέρα

Στο επιτελείο της Πειραιώς αναμένουν να αξιολογήσουν, πολιτικά και δημοσκοπικά, το αποτέλεσμα της παρουσίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, κρίνουν ωστόσο ήδη από τις κυβερνητικές αντιδράσεις ότι η επίπτωση είναι θετική.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει αυτή την παρουσία, ενισχύοντας βήμα – βήμα και τον προγραμματικό λόγο του κόμματος στα υπόλοιπα πεδία πολιτικής ενώ πρόθεσή του είναι να επενδύσει και στην εικόνα ενότητας που εξέπεμψε το κόμμα και η παρουσία των δύο πρώην Πρωθυπουργών, Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, αλλά και των αντιπάλων του για την ηγεσία, Ευ. Μεϊμαράκη και Απ. Τζιτζικώστα, στην πρώτη σειρά των καθισμάτων του συνεδριακού κέντρου.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 Ο Βρεττός καλεί σε συνάντηση τον Σεραφετίνογλου… και τα πράγματα θα πάρουν πολύ γρήγορα, πολύ...