Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λεφτά δεν έχουν! Αυτή είναι η μόνη αλήθεια

Του Βασιλείου Διον. Αναστασίου

Και από την έλλειψή τους θα πέσουν. Όλα τα άλλα είναι επαναλαμβανόμενη ακατάσχετη μπουρδολογία που την πρώτη φορά εντυπωσιάζει, και ψέματα, πολλά ψέματα.

Στο μεταξύ, τι “παλαβά” γίνονται; Να αναφερθούν ή καλύτερα να τα αγνοήσουμε και να τονίσουμε μόνο αυτό που κυρίως τώρα μας δαιμονίζει, η παράταση της απροσδιοριστίας του πότε, αν, και πώς, θα βγούμε από το βαθύ πηγάδι. Όχι να ξεχρεώσουμε! Αστείο να λέγεται! Αυτό θα τραβήξει δεκαετίες. Να αρχίσουμε πάλι να γεμίζουμε λίγο λίγο το σακουλάκι. Από 300 τόσα δισ. άδειασε στα 170, και συνεχίζει να αδειάζει. Οι Τράπεζες, από 130 δισ. έχουν μόνο 40. Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται, να τα ξανακαταθέσει. Αφού και σ’αυτό τα έκαμαν θάλασσα. Ήταν ανάγκη να μπουν τα capital controls; Εμείς προκαλέσαμε; Μα αν τα καταθέσουμε σου λένε και τα μπλοκάρει;

Έχουμε πλέον πλήρως απορυθμισθεί οικονομικά, κοινωνικά, ακόμα και σαν οικογένειες. Όλοι σαν σύνολο και ο καθένας χωριστά στον στενό περίγυρό του. Προσπαθώντας να αποφύγουμε την πλήρη καταστροφή της καθημερινής ρουτίνας.

Ποιοι απολαμβάνουν; Μα μόνο οι της “παλαβής” Αριστεράς. Πού ούτε Αριστερά είναι, ούτε παλαβή. Θέλησε μόνο και αυτή να ζήσει έντονα το 1/4 διασημότητας που χάρισε ο Άντυ Γουόρχολ στον καθένα, (αλλά και λίγο… παραπάνω από τέταρτο!). Και φυσικά μαζί και ο συρφετός των λαμογιών που ακολουθεί πάντα το κόμμα της Εξουσίας. Τα “παλαβά” όμως δεν έχουν τελειωμό.

Σε δηλώσεις στις 14 Αυγούστου ο Κατρούγκαλος ανακοίνωσε τα παρακάτω απίστευτα και ανήκουστα:

“Έχουμε μπει σε μια φάση που δείχνει ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, (πόθεν τούτο τεκμαίρει;) και το πραγματικό στοίχημα είναι η ανάπτυξη αυτή να είναι δίκαιη για όλους (οι άλλες όλες είναι άδικες;). Στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα εργασιακά η ελληνική στάση δεν θα είναι αμυντική, αλλά θετική και επιθετική. Πρόκειται μήπως για διαπραγμάτευση ή πολεμική σύγκρουση με ανελέητους εχθρούς;

Και το φοβερότερο: “Υπάρχει μόνο ένας ευρωπαϊκός δρόμος για τα εργασιακά και αυτός είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς, (πώς βγήκε αυτό το συμπέρασμα;) και όχι ο δρόμος που προτείνει το ΔΝΤ”. Δεν είναι καλά ο άνθρωπος!

Είναι προβλήματα που λιμνάζουν και απαιτείται άμεση τροποποίηση, για την ασυδοσία των κηφήνων εργατοπατέρων, με το Συνδικαλιστικό Νόμο. Είναι καιρός να τροποποιηθεί προσαρμοζόμενος.

Η αρχή της προσφοράς και της ζήτησης χωρίς ελεύθερη ατομική διαπραγμάτευση, καταστρατηγείται με τις συλλογικές συμβάσεις, Για βγείτε στον παγκόσμιο ανταγωνισμό να αντιμετωπίσετε τη λαίλαπα της φθήνιας των κινέζικων προϊόντων! Δεν ζούμε με σοσιαλισμό σε μια μόνο χώρα! Τα αργεντίνικα λεμόνια εκτόπισαν τα ελληνικά!

Μας έχει αφήσει άναυδους το γελοίο μιάς πρώτης φορά αριστερής Δημοπράτησης, παρωδίαδιαδικασίας για γέλια, πλήρους γελοιοποίησης του εμπνευστή της. Ο Τολστόϊ στο έργο Πόλεμος & Ειρήνη βάζει τον ήρωα του, Αντρέα Μπαλκόνσυ να τρομάζει μην γελοιοποιηθεί για κάποιες μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Ο εκ των στενών μυστικοσυμβούλων του Τσίπρα δεν βλέπει τη γελοιοποίηση με αυτά που ακούσαμε για όλη τη λεπτομερειακή εκτέλεση της πλειοδοσίας; Έτσι γίνονται στο Christie’s και στον Sotheby; Έχουμε λάβει μέρος σε μία Invite ala Gara στην Ιταλία, για μια ναυτιλιακή εταιρία. Αλλά ούτε μας κλείσανε 72 ώρες, ούτε κοιμηθήκαμε σε κρεβάτια εκστρατείας, σε lits de camp, και τόσες άλλες αηδίες. Τι καραγκιοζιλίκια είναι αυτά; Θα μας πάρουν με τις λεμονόκουπες.

Μωρέ πού τους βρήκε όλους αυτούς ο Τσίπρας; Έψαχνε πολύ; Χειρότερης ποιότητας συνεργάτες δεν θα μπορούσε να διαλέξει, Αλλά και ποιοι καλύτεροι θα τον ακολουθούσαν με αυτά που πρεσβεύει και θέλει να εφαρμόσει; Τι είπε πάλι στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές!!!

Το παιδί έχει κολλήσει με τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της Ευρώπης! Δεν πάμε καλά! Ήδη μας κράζουν στα Twitters και στο Facebook. Εδώ ο κόσμος χάνεται με τους φόρους κι ο Πρωθυπουργός τα παρατάει όλα και δεν κτενίζεται, αλλά θα ηγηθεί εκστρατείας για μια άλλη Δημοκρατική Ευρώπη, έστω του Νότου!

Ή μήπως θέλει να μεταπηδήσει στην τύπου SPD Σοσιαλδημοκρατία; Τι άλλο θα ακούσουμε;

Τι περιττές, επιεικώς βλακείες είναι τα οικονομικά στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιεύονται του Υπ. Οικονομικών ή οι προβλέψεις της ΤτΕ; Αυξήθηκαν οι Εξαγωγές κατά 2,65%, ή μειώθηκαν οι καταθέσεις κατά 382,06 εκατ. ευρώ. Μωρέ τι λες! Για φαντάσου! Μα δεν είναι γελοία όλα αυτά τα στοιχεία και οι μεταβολές τους, σε μια πτωχευμένη χώρα με εξαφανισμένη την Οικονομία της, και μόνο η λογιστική παρακολούθηση των κρατικών στοιχείων παίζει κάποιο ρόλο και κάποιους θα ενδιαφέρει; Τι θέλουμε να δείξουμε ότι μετά το shock του 2010, η οικονομική ζωή συνεχίζεται κανονικά;

Τι κάνουν οι ξένοι του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης και εμείς για την κατάργηση μιάς πολιτικής να ζούμε μόνο με τους φόρους; Για να σταθούμε πάλι στα πόδια μας; Θα ξυπνήσουμε κάποτε; Θα παραμείνουμε άβουλοι περιμένοντας το θαύμα;

Μα θαύματα δεν γίνονται στην τωρινή εποχή. Και φθάσαμε ύστερα από 7 χρόνια περιττές, εξαθλιωματικές προσπάθειες που δεν κατέληξαν πουθενά, στο συνηθισμένο εύκολο στη δικαιολόγηση αδιέξοδο, εντελώς φανερό αυτή την φορά.

Ανάλυση και διερεύνηση για τις αιτίες της καταστροφής, θα έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού, να τις είχε κάνει ο ένοχος πολιτικός κόσμος που τις απέφυγε όλο αυτό το διάστημα όπως ο διάβολος το λιβάνι, και ούτε ποτέ θα το κάνει, διότι οι ευθύνες είναι όλες αποκλειστικά δικές του. Θα προσθέσουμε μόνο ότι μας είναι αδιάφορα αυτά, και ότι επιθυμούμε πριν από όλα να ορισθεί ένα τέλος στον εφιάλτη που περνάμε, συγκεκριμένο τερματικό όριο, οριστική deadline, που δεν θα επιδέχεται παραμικρή παράταση, για να σταματήσει αυτό το συνεχές βασανιστήριο που υφιστάμεθα.

Να πάψουν οι πειραματισμοί, τα λάθη, οι αισχροί κρυφοί συνδυασμοί, κομπίνες μεταξύ απατεώνων, συντροφικών λαμογιών. Να αποτυπωθεί τι επιδιώκουμε και να υπάρξει γραπτώς. Να καταργηθούν τα όσα άχρηστα μέτρα ελήφθησαν, να καθορίσουμε άλλων ειδών επιβαρύνσεις αλλά ανεκτές, που θα μας βγάλουν από το βαθύ πηγάδι που πέσαμε, και δεν μπορούμε να βγούμε.

Ποιοι είναι άβουλοι που δεν επεμβαίνουν; Όλοι εμείς, ο καθένας με τα μικροσυμφέροντα και τις υποχρεώσεις του. Ποιοι μας βασανίζουν; Εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας με τέτοιους που διαλέγουμε να μας κυβερνούν. Ποιους κοροϊδεύουμε; Εμάς όλους, και τους ελάχιστους επιγόνους αυτών που από το 1949 δεν ελήφθη η αναγκαία μέριμνα ένταξης, μετά την αποκατάσταση τους το 1980, και έτσι, στελέχωσαν τις “συνιστώσες”.

Πάμε να κοροϊδέψουμε, έχουμε το θράσος, όλη τη μεγάλη Ενότητα λαών στην οποία μετέχουμε αντιδρώντας με πεισματική επιμονή στην προσπάθεια της να μην έχει ένα μαύρο πρόβατο στο άσπρο κοπάδι της, όταν επιδιώκει την ομογενοποίηση στις εκδηλώσεις, και όχι στην εθνική κουλτούρα που έχει διακηρύξει ότι την θεωρεί ιερή και απαραβίαστη. Πάντως, ακόμα, είτε αντιδρώντας είτε συναινώντας, παρευρισκόμαστε στις αλλαγές που γίνονται, δεν είμαστε μόνοι μας, απομονωμένοι. Μετέχουμε έστω και παθητικά δειλά και ακόμα χωρίς βούληση, περιμένοντας παραμένοντας στον τόπο μας, με το δυναμικό που σήμερα κρύβουμε μέσα μας. Δεν μπορεί όλοι να τολμήσουμε εκτός Ελλάδος, και εδώ θα παλέψουμε από τώρα και στο εξής, απομακρύνοντας τους ανίδεους, ονειροπαρμένους “παλαβούς” φαντασιόπληκτους, για να τελειώνουμε και να επανακάμψουμε.

Διότι θα πέσουν. Θα πέσουν οπωσδήποτε. Διότι δεν έχουν λεφτά. Δεν μπορεί να έχουν λεφτά. Δεν μπόρεσαν οι άλλοι τότε. Που κουτσά-στραβά δούλευε η Οικονομία και ό,τι έλειπε καλυπτόταν ευκολότατα με κι’ άλλο δανεισμό. Και θα μπορέσει τώρα; Δεν υπάρχει καμιά κρυφή πηγή. Αύξηση και άλλων φόρων θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Φάνηκε ήδη στα αποτελέσματα του Ιουλίου.

Έ! αν όμως συνεχίσουμε τα ίδια, δεν θα γίνει δουλειά. Θα χρειασθεί ακόμα λίγη θυσία, όχι στα εισοδήματα ούτε για τους φόρους, μην τρομάζετε, αλλά για την μορφή των εργασιακών σχέσεων και στην αριθμητική ποσόστωση των οπουδήποτε εργαζομένων. Κάποιες προνομιούχες ομάδες θα θιγούν. Τέτοιες θυσίες, “δίκαιες” (το λέω σαν τον Τσίπρα), όχι για άλλους φόρους. Οι όσοι φόροι προστέθηκαν τελευταία θα κοπούν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Πάρτε το απόφαση. Και να μην την πάρετε, πάλι θα κοπούν, διότι ήδη δεν καταβάλλονται, από τους μη έχοντες να καταβάλλουν.

Θα γίνει πάντως τελικά, κατ’ εξαίρεσιν, το θαύμα!

Θα αρχίσει κάποτε να λειτουργεί το Κράτος και να εφαρμόζονται οι Νόμοι. Οπότε προφανώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη κομφούζιο και μπάχαλο πολιτική που ασκεί, θα βρεθεί εκ των πραγμάτων, έξω. ΟUΤ! Δεν θα έχει πλέον θέση στα Κοινά, αλλά αντιπολιτευόμενο εκτός. Είναι θέμα ωρίμανσης. Οι επόμενοι μήνες θα το δείξουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ