Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ενοχλεί η στάση του Πάνου Καμμένου

Αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί η χθεσινή επίσκεψη του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και η δήλωση πλήρους στήριξής του για το ζήτημα των Θρησκευτικών, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει «ισορροπίες τρόμου» στηρίζοντας, από τη μία, τον υπουργό Παιδείας και ρίχνοντας, από την άλλη, τους τόνους της σύγκρουσης με την Εκκλησία.

Από την πλευρά του, πάντως, ο αρχιεπίσκοπος εμφανίζεται ανυποχώρητος στη θέση του περί απόσυρσης των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά, ζητώντας διάλογο από μηδενική βάση με την πολιτεία. Μάλιστα, με επιστολή 19 σελίδων προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Ιερώνυμος εξαπολύει «πυρά» εναντίον του Νίκου Φίλη, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ασκεί πολιτική βάσει «παιδικών αναμνήσεων» ή «ιδεολογικών απωθημένων». Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των νέων προγραμμάτων, ο αρχιεπίσκοπος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μάθημα έγινε «κατηχητικό» διότι «προσπαθεί με σαφή πολιτικά κριτήρια να κατηχήσει και να στρατεύσει τους μαθητές σε μια εκκοσμικευμένη στάση απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο. Παραθέτει δε, αναλυτικά στοιχεία για τη «λίστα τραγουδιών» που συνοδεύει τη διδακτέα ύλη με στίχους από τραγούδια των Νικόλα Άσιμου, Διονύση Σαββόπουλου, Μπομπ Ντίλαν ακόμα και της Rihanna λέγοντας ότι «ότι το μάθημα των Θρησκευτικών όντως δεν μετατράπηκε σε ‘θρησκειολογία’, διότι και η ‘θρησκειολογία’ είναι κλάδος της Θεολογικής επιστήμης. Απλώς το μάθημα καταργήθηκε…».

Στήριξη
Ειδικότερα, κατηγορηματικά αντίθετος με τις προωθούμενες αλλαγές στα Θρησκευτικά εμφανίστηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε τίποτα, αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Ιεραρχίας». «Σας βεβαιώνω ότι και ο πρωθυπουργός με κανέναν τρόπο δεν θέλει να αποκοπεί και ούτε μπορεί να αποκοπεί η Ορθοδοξία με την πατρίδα μας», είπε ο Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός αποδέχεται να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση. Παράλληλα, χωρίς να κατονομάσει τον Νίκο Φίλη, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτα» όσα ειπώθηκαν για τον ρόλο της Εκκλησίας στη διάρκεια της Κατοχής και της χούντας.

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος αναρωτήθηκε «αν δεν έχει λόγο η Εκκλησία για τα Θρησκευτικά, ποιος έχει λόγο;», ενώ με την επιστολή που είχε στείλει νωρίτερα στον πρωθυπουργό είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στον υπουργό Παιδείας. «Άραγε, στη δημοκρατική μας πατρίδα έχει χώρο η λουδοβίκεια άποψη ότι Πολιτεία είναι μόνο ο Υπουργός;», ανέφερε και σε αυστηρό τόνο αναρωτήθηκε: «Υφίσταται ευρύτερος σχεδιασμός, ώστε οι επόμενες γενιές Ελλήνων πολιτών να αποτελούνται από μία σχετική πλειοψηφία ελληνογενούς πληθυσμού με ασθενή ταυτότητα και ένα άθροισμα εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, για τις οποίες θα ακολουθείται η πολιτική της μη ομαλής αφομοιώσεώς τους από την ελληνική κοινωνία;».

Ο… Άσιμος
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχόλια του αρχιεπισκόπου για τη «λίστα τραγουδιών» που συνοδεύει τη διδακτέα ύλη, εκφράζοντας απορία τι σχέση μπορούν να έχουν αυτά με ένα μάθημα θρησκευτικής αγωγής. Ενδεικτικά:
Στη Γ΄ Δημοτικού, στη θεματική ενότητα 1 προτείνεται το τραγούδι «Ας κρατήσουν οι χοροί» του Διονύση Σαββόπουλου και μαζί προτείνεται στους μαθητές το «Απολυτίκιο Τριών Ιεραρχών», ενώ στη θεματική ενότητα 5 προτείνονται τα τραγούδια «Ήσουν παιδί σαν τον Χριστό» του Μάνου Χατζιδάκι, «Καλημέρα, τι κάνεις» του Σταμάτη Σπανουδάκη, ακολουθεί το «Απολυτίκιον Υπαπαντής» και μετά «Η μικρή Ελπίδα» των «Χαΐνηδων».
Στην Ε΄ δημοτικού, στη θεματική ενότητα 4 για την αναγγελία του ερχομού του Μεσσία, αφού γίνεται αναφορά στον Ψαλμό «Μακάριος ο φοβούμενος τον Κύριον» προτείνεται το τραγούδι «Άγγελος Εξάγγελος» των Μπομπ Ντίλαν – Διον. Σαββόπουλου. «Αναρωτιέμαι κανείς ποια λογική ακολουθεί, εάν υπάρχει, αυτή η λίστα τραγουδιών’? Προσπαθεί να περάσει στον μαθητή την υποσυνείδητη παραδοχή ότι δεν έχει και τρομερή διαφορά έναν Ψαλμός του Δαυίδ από ένα τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν;», διερωτάται ο κ. Ιερώνυμος.
Στην Α΄ Λυκείου, στη διδακτική ενότητα 1.3. «Επικοινωνία» (με τους ανθρώπους; με τον Θεό;) παρατίθενται στίχους από τα τραγούδια: «Ο Μπαγάσας» του Νικόλα Άσιμου, «Ρε μπαγάσα! Περνάς καλά εκεί πάνω…»), «Συννεφούλα» του Διον. Σαββόπουλου, «Umbrella» της Rihanna και «Δίψα» του Νίκου Πορτοκάλογλου («Δεν είν’ η Κίρκη, η μάγισσα, του σεξ η θεά, η Καλυψώ, η Ναυσικά με του μπαμπά τα λεφτά…».

Επιστολή 19 σελίδων

Από την πλευρά του, πάντως, ο αρχιεπίσκοπος εμφανίζεται ανυποχώρητος στη θέση του περί απόσυρσης των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά, ζητώντας διάλογο από μηδενική βάση με την πολιτεία. Μάλιστα, με επιστολή 19 σελίδων προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Ιερώνυμος εξαπολύει «πυρά» εναντίον του Νίκου Φίλη, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ασκεί πολιτική βάσει «παιδικών αναμνήσεων» ή «ιδεολογικών απωθημένων».

imerisia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ