Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τηλεοπτικές άδειες: Πόλεμος! Μαξίμου: “Εξευτελίζεστε”! ΝΔ: “Κοίτα ποιος μιλάει”! Παππάς: “Ονειρεύεστε αλλά… ξυπνήστε”!

– Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία… στα χαρακώματα για τις τηλεοπτικές άδειες όπως μας μεταφέρει το newsit.gr.
– Στην επίθεση του Γ. Κουμουτσάκου το Μαξίμου απαντά πως η ΝΔ “εξευτελίζεται για να υπερασπιστεί τη διαπλοκή”
– Η ΝΔ επανέρχεται κατηγορεί την Κυβέρνηση για “προφάσεις και φτηνό λαϊκισμό”
– Στον… πόλεμο μπαίνει και ο Νίκος Παππάς κάνοντας λόγο για “όνειρα θερινής νυκτός”
– Αφορμή η αποχώρηση Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό
– Έτοιμος να βάλει τα χρήματα ο πρώτος επιλαχών υπερθεματιστής, Ιβάν Σαββίδης

Όλα ξεκίνησαν από το… σοκ της “ηχηρής” αποχώρησης του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα από την διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Την θέση του κ. Καλογρίτσα, πήρε ο πρώτος επιλαχών, Ιβάν Σαββίδης ο οποίος και είχε ποντάρει στον διαγωνισμό 61,5 εκατομμύρια ευρώ.
Άγριες κόντρες!

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να βγουν τα… ξίφη της αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας. Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος τόνισε πως “είναι αδιανότο να πάρει άδεια ο Ιβάν Σαββίδης”, καλώντας ταυτόχρονα την Κυβέρνηση να βάλει τέλος στη «φαρσοκωμωδία» γιατί αυτή, είπε, είναι η μόνη της επιλογή.

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στην επίθεση αυτή, αναφέροντας πως “η Νέα Δημοκρατία δίνει αυτή τη στιγμή την ύστατη μάχη, προκειμένου να υπερασπιστεί ένα καθεστώς ανομίας, αυθαιρεσίας και διαπλοκής που κυριάρχησε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επί σχεδόν 30 χρόνια” και καταλήγοντας πως “η λέξη ″εξευτελισμός″ είναι λίγη! Μιλώντας για ″πόθεν έσχες″, ας ενημερώσει ο κ. Κουμουτσάκος που κόπτεται σήμερα για τη νομιμότητα, αν υπήρξε ο οποιοσδήποτε έλεγχος πόθεν έσχες, έστω και στα πενιχρά 18 εκατ. ευρώ, με τα οποία παραχωρήθηκε στην Digea των καναλαρχών το μονοπώλιο παροχής των ψηφιακών συχνοτήτων.Ο ελληνικός λαός περιμένει μια ξεκάθαρη απάντηση”.

Η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, επανήλθε με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να αναφέρει: “Κοίτα ποιος μιλάει! Η Κυβέρνηση, που διασύρεται με το διαγωνισμό – επιθεώρηση και έχει παγιδευτεί στον ιστό της αδιαφάνειας και της διαπλοκής, που η ίδια έφτιαξε, έχει το πολιτικό θράσος να ασκεί κριτική στη Νέα Δημοκρατία.

Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για το φιάσκο που ερχόταν. Δεν μας άκουσαν. Τώρα είναι ολοφάνερο ότι ο διαγωνισμός τους κατέπεσε στη συνείδηση του κόσμου, αλλά και στην πράξη. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και φτηνός λαϊκισμός”.

Δεν τελειώνουμε εδώ όμως! Με νέο “χτύπημα”, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει: “Η ΝΕΑ Δημοκρατία έχει υπερβεί τον εαυτό της, στον ρόλο της “Φωνής των Καναλαρχών”. Γράφει μια ιστορία για την οποία θα ντρέπεται για χρόνια. Λίγη αξιοπρέπεια δεν θα έβλαπτε το κόμμα του κ. Μητσοτάκη..”.
Στη μέση και ο Νίκος Παππάς!

Την ίδια ώρα, μάλιστα, “όνειρα θερινής νυκτός”, χαρακτήριζαν νομικοί κύκλοι του Υπουργού Επικρατείας τις απόψεις που αναπαράγονται τις τελευταίες ώρες και αμφισβητούν την εγκυρότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι “σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το κύρος του διαγωνισμού, ούτε τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, η απόσυρση του οριστικού υπερθεματιστή «Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΜΑΕ», πριν την εκπνοή της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης του τιμήματος. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και σε τυχόν αντίστοιχη περίπτωση αποχώρησης οποιουδήποτε άλλου εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών.

Ο σχετικός νόμος (4339/2015, άρθρ. 13 παρ. 3) και η προκήρυξη (1/2016, παρ. 8.4) έχουν προβλέψει και τέτοια εξέλιξη. Για το λόγο αυτό, θέσπισαν συγκεκριμένες διατάξεις αντιμετώπισης ενδεχόμενης -ρητής ή de facto- παραίτησης οριστικού υπερθεματιστή (και, άρα, μη πληρωμής της πρώτης δόσης του τιμήματος εντός της νόμιμης προθεσμίας), προκειμένου να διασφαλίζεται πλήρως το δημόσιο συμφέρον.

Σε αυτή την περίπτωση, ο οριστικός υπερθεματιστής που αποσύρεται κηρύσσεται έκπτωτος και καταπίπτει η εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στο διαγωνισμό (ύψους 3 εκατ. ευρώ), με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Τη θέση του καταλαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον ενιαίο πίνακα κατάταξης επιλαχόντων που έχει προκύψει από τη δημοπρασία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση (απόσυρση της «Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΜΑΕ») επόμενος πλειοδότης είναι η εταιρεία «DIMERA». Θα ακολουθήσει έλεγχος «πόθεν έσχες» από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού (με τη συνδρομή της εταιρείας Ορκωτών Ελεγκτών) και η «DIMERA» θα ανακηρυχθεί οριστικός υπερθεματιστής εφόσον ο έλεγχος ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τότε, και εντός 15 ημερών από την ανακήρυξή της σε οριστικό υπερθεματιστή, η «DIMERA» θα κληθεί να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος που προσέφερε (το εν τρίτον των 61,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20,5 εκατ. ευρώ).

Αυτά προβλέπονται ξεκάθαρα από το νόμο και την προκήρυξη. Για τα υπόλοιπα έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται όσοι επιθυμούν διακαώς να διατηρηθεί το παλιό καθεστώς της διαπλοκής. Απλά, καλό –για τους ίδιους- είναι κάποια στιγμή να ξυπνήσουν”.
Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

Τώρα θα πρέπει με ταχείς ρυθμούς να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του Ιβάν Σαββίδη και μέσα στις επόμενες ημέρες να καταβάλει και εκείνος το τίμημα της δόσης που του αναλογεί με βάση την προσφορά των 61,5 εκατομμυρίων που είχε καταθέσει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε περίπτωση που υπάρξει κώλυμα με το πόθεν έσχες του κ. Σαββίδη ή εκείνος δεν καταβάλει εγκαίρως τα χρήματα της δόσης τότε η άδεια περνάει στον κ. Κοντομηνά και ξεκινάει η διαδικασία με έλεγχο του δικού του πόθεν έσχες.

Εδώ να σημειώσουμε πως ο Ιβάν Σαββίδης, με δήλωσή του στην ΕΡΤ είπε ότι «Είμαι ο πρώτος επιλαχών και επαναλαμβάνω την πρότασή μου ότι είμαι έτοιμος να διαπραγματευθώ με τον Alpha και με το Star. Αν λάβουμε αρνητικές απαντήσεις τότε θα αναγκαστούν εκείνοι να κάνουν περικοπές εργαζομένων και εμείς να ανοίξουμε ένα καινούριο κανάλι. Στις επόμενες μέρες καταθέτω την πρώτη δόση».

Δείτε το βίντεο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ