Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην “αρένα” νταβατζήδες και κρατικοδίαιτοι

Τα νόμιζαν εύκολα. Τους απλώνουμε κόκκινο χαλί. Βγάζουμε γραβάτες. Δεξιώσεις, σαμπάνιες και στημένες ημερίδες. Και έτσι “μεταλλάσουμε” τους Συριζαίους σε αστούς. Όπως το 1981 με τους Πασόκους. Στο μεταξύ όμως μας σώθηκαν οι “κακοί”. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ “κατάπιε” τους γερμανοτσολιάδες, “καίει” το ΔΝΤ και ο Σόϊμπλε κρατάει το grexit. Η “αρένα” όμως διψάει για “κακούς”. Ποιοί έχουν σειρά;

Το σύνθημα για τους επόμενους “κακούς” το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους δημοσιογράφους στη ΔΕΘ.

Να και τα λόγια του “…το τσάμπα πέθανε. Κάποιοι είχαν μάθει να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και να πληρώνουν με αέρα. Ο αέρας τελείωσε. Άλλοι είχαν μιλήσει για νταβατζιλίκι. Το αεριλίκι και το νταβατζιλίκι τελείωσε στη χώρα”.

Και καθώς έλεγε όλα αυτά τα υπερήφανα εθνικά λόγια… κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, “νέα τζάκια”, επιτήδειοι, μεσάζοντες και οι “ειδικοί” στην “αναμόρφωση” μαρξιστών και λενινιστών σε αστούς με τζιπ και βίλες χειροκροτούσαν τον πρωθυπουργό που μας βεβαίωνε ότι “…η ανάπτυξη θα έλθει ούτως ή άλλως γιατί η οικονομία θα κάνει ριμπάουντ…”.

Χειροκροτούσαν τον πρωθυπουργό αλλά ούτε και που τον πίστευαν. Άλλωστε κανείς δεν τον πρόσεχε όταν μίλαγε. Και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να καταλάβει τι είπε ή τι ήθελε να πει…

Ήταν εκεί όμως, οι κρατικοδίαιτοι και τα “νέα τζάκια”, γιατί έπρεπε να είναι. Για να χαμογελάσουν. Για να σφίξουν το χέρι υπουργών και κομματικών. Για να τους πουν “…μα τι ωραία τα είπε ο κύριος Πρόεδρος”.

Γιατί έτσι παίρνουν δουλειές. Έτσι βρέθηκαν από τα νταμάρια στα κανάλια με νόμιμες άδειες… Έτσι θα εξασφαλίσουν και τις άλλες δουλειές που θα μοιράσει το σημερινό καθεστώς στην κρατική οικονομία.

Στην οικονομία που θρέφει τους κρατικοδίαιτους από το 1974. Εδώ και περίπου μισό αιώνα. Με μοναδικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις στα πρόσωπα και στα συνθήματα.

“Το κράτος έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει το υπέδαφός του και τα πετρέλαιά του…” έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζοντας την τότε ΔΕΠ που θα μας πλημμύριζε πετρέλαια στην Καβάλα… αλλά σήμερα ψαχνόμαστε να βρούμε κατά που πέφτει ο κρατικός φορέας και πούθε βόσκουν… τα ελληνικά πετρέλαια.

“Θα γίνουμε το μεγαλύτερο πετροχημικό συγκρότημα της Ευρώπης…” ξαναέλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλώντας για το “φάντασμα” κάποιας κρατικής ΕΛΕΒΜΕ και ΜΕΤΒΑ ανοίγοντας μεγάλους δρόμους στους κρατικοδίαιτους.

“Κοινωνικοποιούμε τις επιχειρήσεις με τα θαλασσοδάνεια και τα λεφτά στην Ελβετία…” έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου στήνοντας στο ελληνικός κράτος διαπλοκή με “νέα τζάκια” στον μεταλλευτικό τομέα, στην ενέργεια, στην αμυντική βιομηχανία “καταχειροκροτούμενος” από τους δικούς του ομίλους “εκδοτών” που κανείς ποτέ δεν έμαθε από πού κράταγε η σκούφια τους…

Με τούτα και με τ’ άλλα και αφού περάσαμε από τους Τσοχατζόπουλους, τις “Ζημενς”, τα δωράκια, τις επικοινωνίες και τις εισαγωγές ρεύματος (γιατί πάντα θα έχουμε ελλείψεις ρεύματος αφού τα συνδικάτα απαγορεύουν στη ΔΕΗ να συνεργαστεί με άλλον εκτός των εργατοπατέρων) καταλήξαμε στον Κώστα Καραμανλή και τον διωγμό των “νταβατζήδων” από τα σουβλατζίδικα…

Χάσαμε όμως τον Καραμανλή και μας έμειναν οι νταβατζήδες… Αλλά όπως μας άφησε να καταλάβουμε (προχθές στη ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός της πρώτης φοράς αριστερά Αλέξης Τσίπρας το νταβατζιλίκι για το οποίο είχαν μιλήσει και “οι άλλοι” είναι εδώ ενωμένο δυνατό…

Και το τέλος του θα έρθει από την πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το σύνθημα “…το αεριλίκι και το νταβατζιλίκι τελείωσε στη χώρα. Το τσάμπα πέθανε”.

Έλα όμως που όλα αυτά θέλουν μετάφραση από τα αριστερά στα κανονικά αλλά και αποκωδικοποίηση για να μπορέσουν να βγάλουν κάποια άκρη οι μικρομεσαίοι (η Ελλάδα είναι ήδη κατά 98% χώρα μόνο μικρομεσαίων) που επιμένουν να στέκονται ακόμη και στην οικονομία της Βενεζουέλας των Βαλκανίων;

Κατά την προσωπική μας “μετάφραση” έως ότου βρεθούν καινούργιοι “κακοί” οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες θα είναι μονίμως στην “αρένα” του θεάματος… Και βεβαίως θα ψάχνονται όχι μόνο για κρατικές δουλειές αλλά και για όσα τους έταξε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ. Οι δουλειές στους κρατικοδίαιτους θα ξαναμοιραστούν στο τέλος του 2018. Τότε που ο Τσίπρας θα χρειαστεί στήριξη από τον φόβο ότι οι δανειστές θα του τραβήξουν το χαλί καθώς θα έχει προχωρήσει για τα καλά η αποκρατικοποίηση ενώ θα έρχονται και οι εκλογές του 2019.

Του Γιώργου Κράλογλου

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ