Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου σε συνδυασμό με την αύξηση του ανώτατου συντελεστή κατά μία ποσοστιαία μονάδα, και συγκεκριμένα στο 24%, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισπράξεων του δημοσίου κατά τον μήνα Αύγουστο, όπως διαβάζουμε στο liberal.gr.

Στα περισσότερα και ιδιαίτερα στα τουριστικά νησιά της χώρας ο ΦΠΑ παρουσίασε ραγδαία αύξηση υπερκαλύπτοντας τους στόχους που είχαν τεθεί από το οικονομικό επιτελείο για τον μήνα που πέρασε.

Βέβαια, την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο χάνει ετησίως περί τα 5 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ, γεγονός που το αναγκάζει να αυξάνει διαρκώς τη φορολογία, που συνήθως έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Δηλαδή αντί να αυξάνονται τα έσοδα του δημοσίου, αυξάνεται η φοροδιαφυγή. Επί της ουσίας τα έσοδα από τον ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια ως ποσοστό του ΑΕΠ παρουσιάζουν μείωση.

Πάντως, οι καλοκαιρινές, έστω και καθυστερημένες, εφορμήσεις των ελεγκτών της γενικής γραμματεία δημοσίων βοήθησαν στην κάλυψη των στόχων που είχαν τεθεί από το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τη μεγαλύτερη αύξηση ΦΠΑ παρουσίασε η Μύκονος η οποία μέχρι και την Άνοιξη παρουσίαζε το υψηλότερο ποσοστό φοροδιαφυγής άνω του 60%, ενώ η Νάξος για αδιευκρίνιστους λόγους παρουσίασε μείωση 2,2% σε σχέση με τον στόχο. Δικαιολογημένη ήταν η μείωση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ στη Μυτιλήνη κατά 9% καθώς αποδίδεται στην πτώση της τουριστικής κίνησης εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί με τους πρόσφυγες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal:

- Στη Μύκονο οι εισπράξεις ήταν αυξημένε κατά 170,1%
- Στη Ρόδο κατά 165%
- Στη Σαντορίνη 114%
- Στη Ζάκυνθο 91,2%
- Στην Κέρκυρα 78,6%
- Στα Χανιά 53,7%
- Στο Ηράκλειο 51,7%
- Στο Ρέθυμνο 42,9%
- Στη Σάμο 25% και
- Στη Λευκάδα 15,8%

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τον Αύγουστο ο ΦΠΑ σε εφορίες και τελωνεία αυξήθηκε 9,91% (16,45 οι εφορίες και -4,33% τα τελωνεία). Στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου τα έσοδα του ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 3,01% (ποσοστό ιδιαίτερα μικρό σε σχέση με τις αυξήσεις των συντελεστών) σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί από την κυβέρνηση.
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top