Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το… κίνημα «δεν κληρονομώ» αφήνει ορφανά χιλιάδες ακίνητα

Για χιλιάδες ακίνητα – ιδίως στην επαρχία που… αναζητούν ιδιοκτήτη, καθώς οι κληρονόμοι υπό το βάρος των φόρων δεν τα αποδέχονται, κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα του ”Έθνους”.

Όπως αναφέρει έρευνα της εφημερίδας τα μεγάλα φορολογικά βάρη και χρέη προς τις τράπεζες καθιστούν ασύμφορες τις μεταβιβάσεις ενώ οι συμβολαιογράφοι μιλούν για χιλιάδες «ορφανά» ακίνητακυρίως στην επαρχία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι λόγω χρεών και φόρων πολλοί είναι εκείνοι που αποποιούνται τις κληρονομιές τους. καθώς η έρευνα στα αρμόδια δικαστήρια δείχνει ότι έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός όσων αποδίδουν την προσωρινή τους περιουσία στο δημόσιο.

Πρόκειται στην ουσία για ένα κίνημα «δεν κληρονομώ» αφού σύμφωνα με την εφημερίδα μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο της χώρας, διαπιστώθηκε ότι κάθε ώρα οι αιτήσεις για αποποιήσεις κληρονομιάς κυμαίνονταν σε διψήφια νούμερα, πάνω από δέκα.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα κατατίθενται πάνω από 250 αιτήσεις, δηλαδή πάνω από 10 ίσως και 12 χιλιάδες τον χρόνο ενώ πριν από τρία χρόνια ήταν μόλις 6.000.

Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δύο στις τρεις κληρονομιές είναι με παθητικό είτε στις τράπεζες είτε στις εφορίες γεγονός που οδηγεί τους κληρονόμους στην αποποίησή της.

Ωστόσο, αυτό οδηγεί σταδιακά στην εγκατάλειψη ακινήτων και στην ερήμωση της επαρχίας με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις ενώ στα υπάρχοντα βάρη έρχεται να προστεθεί και διάταξη που επεκτείνει τη βεβαίωση μηχανικού στις αποδοχές κληρονομιάς. 

newpost.gr  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ