Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η πλειοδοσία ψεμάτων του νικητή υπουργού…

Οι τέσσερις πλειοδότες του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον γνωστοί. Είναι οι μεγάλοι νικητές. Υπάρχει κι ένας μεγαλύτερος νικητής. Δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό (με την έννοια του τριήμερου εγκλεισμού στο κτίριο), αλλά ήταν ο εγκέφαλός του. Ως νικητής, λοιπόν, θα έπρεπε να κάνει μια απλή δήλωση: «Ο διαγωνισμός έγινε, το αποτέλεσμα το γνωρίζετε. Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη που αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα»(«το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη»).

Ετσι θα έκανε κάθε σοβαρός υπουργός (εννοείται σε σοβαρή χώρα). Ο δικός μας επιδόθηκε σε μια πλειοδοσία ψεμάτων, στο πλαίσιο της (αυτ)απάτης «χτυπήσαμε την διαπλοκή». Εδώολόκληρη η δήλωση του Νίκου Παππά, ο οποίος πράγματι δικαιώνει απολύτως την εκτίμησή μας ότι αυτή η κυβέρνηση συνολικά «κάνει παπάδες», λέγοντας και, κυρίως, πλασάροντας το χτυπητό ψέμα ως μεγάλη αλήθεια.

Ψέμα πρώτον. Με τον διαγωνισμό Παππά χτυπήθηκε η διαπλοκή. Ας δούμε πώς. Το πιο χτυπητό παράδειγμα διαπλοκής ήταν το MEGA, το οποίο δεν πήρε κάν μέρος στη διαδικασία. Προφανώς, ο κ. Παππάς είναι ενθουσιασμένος , αφού τουλάχιστον ένας από τους διαπλεκόμενους ιδιοκτήτες του, ο κ. Μπόμπολας, δεν έχει πλέον κανάλι. Διαπλεκόμενος θα πει ότι νταρεβαριζόταν με την πολιτική εξουσία και, με μοχλό πίεσης το κανάλι, έπαιρνε δημόσια έργα. Ποιος έρχεται στη θέση του; Ο, μη διαπλεκόμενος ασφαλώς, κ. Καλογρίτσας, ο οποίος έπαιρνε δημόσια έργα πριν κάν γίνει καναλάρχης. Για να μη γίνει τώρα διαπλεκόμενος, πρέπει να πάψει να παίρνει δημόσια έργα. Όμως, ήδη έχει πάρει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ (εδώ). Πήρε και κανάλι κι ας έλεγε άλλα ένας εκ των κουμπάρων του υπουργών, προφανώς για ξεκάρφωμα (εδώ). Ενας διαπλεκόμενος, λοιπόν, έφυγε, ένας ήρθε. Πρώτη «νίκη κατά της διαπλοκής».

Ψέμα δεύτερο: Τα τέσσερα κανάλια που αδειοδοτήθηκαν(δύο παλιά, δύο νέα) θα παράγουν πλέον, κατά τη δήλωση Παππά, «ποιοτικό και ανταγωνιστικό πρόγραμμα». Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τώρα το πρόγραμμά τους ήταν σαβούρα. Προσέξτε το συλλογισμό. Μέχρι τώρα λειτουργούσαν επτά πανελλήνιας εμβέλειας ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και είχαμε μη ποιοτικό, κατά Παππάν, πρόγραμμα. Τώρα, που θα λειτουργούν τέσσερα, θα δούμε ποιότητα. Η ποιότητα, κατά Παππάν, δεν είναι συνάρτηση του μεγαλύτερου ανταγωνισμού, της πτώσης των εσόδων, των αμοιβών και άλλων συναφών παραγόντων, αλλά θα επιτευχθεί αυτομάτως με τον αποκλεισμό δύο παλιών και την εμφάνιση δύο νέων καναλιών. Για να το πούμε σχηματικά, την ποιότητα Σταρ και Αλφα θα αντικαταστήσει η ποιότητα Καλογρίτσα και Μαρινάκη. Προφανώς, ο κ. Παππάς, μέσα σε όλα τα άλλα, είναι βέβαιος, ότι οι νέοι καναλάρχες θα φέρουν ποιότητα επειδή θα πληρώνουν καλύτερα τους εργαζομένους τους, ειδικά ο ένας που είναι και «αριστερός». Και ειδικά τώρα, με αριστερή κυβέρνηση, που τα εργασιακά δικαιώματα είναι πλήρως κατοχυρωμένα και δεν υπάρχουν γαλέρες. Ποιους κοροϊδεύει ο κ. Παππάς (εδώ).

Ψέμα τρίτο και πιο εξοργιστικό: Τώρα, μετά το δικό του διαγωνισμό, τα κανάλια θα ενημερώνουν «με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό». Ενας ανίδεος θα μπορούσε να λέει τέτοιες μπούρδες. Το ίδιο κι ένας ιδεοληπτικός, που ζει στο κλουβί του. Αλλά ο κ. Παππάς δεν είναι τέτοιος. Είναι απλώς κουτοπόνηρος. Ξέρει ότι η αντικειμενικότητα είναι έννοια που δεν ορίζεται. Το ίδιο και ο πλουραλισμός. Πώς θα έχουμε περισσότερο πλουραλισμό με λιγότερα κανάλια; «Πλουραλιστική» είναι και η ΕΡΤ, επειδή παραθέτει με τη σειρά τις δηλώσεις των κομμάτων. Όμως, την ημέρα που αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, το δελτίο της ξεκίνησε με την κυβερνητική διαβεβαίωση ότι «η μεγάλη πλειοψηφία πληρώνει τα ίδια κα λιγότερα» και- εδώ η αποθέωση- ότι «γίνεται επανασχεδιασμός του ΕΝΦΙΑ, ώστε να αρθούν οι αδικίες»! Αυτό πώς λέγεται; Πλουραλισμός βεβαίως. Και αντικειμενικότητα. Ή μήπως κοροϊδία;

Για να το πούμε αλλιώς. Μέχρι τώρα, το Μέγκα παρουσίαζε, αντικειμενικά βεβαίως, τα Πασοκονεοδημοκρατικά δημόσια έργα που εκτελούσε η εταιρεία του(ενός) ιδιοκτήτη του. Τώρα, το νέο κανάλι θα παρουσιάζει τα Συριζέικα έργα, που θα εκτελεί ο αριστερός εργολάβος και νέος καναλάρχης. Αυτήν την αντικειμενικότητα εννοεί ο κ. Παππάς. Εκτός αν «πλουραλισμό και αντικειμενικότητα» εννοεί τον τρόπο που παρουσιάζουν και σχολιάζουν τα γεγονότα τα κομματικά μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει το παράδειγμα του ραδιοσταθμού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαπρέπει σίγουρα στον πλουραλισμό(φιλοξενώντας κατά συρροήν υπουργούς, κομματικά στελέχη και φιλικούς σχολιαστές). Οσο για την αντικειμενικότητα να φάνε κι οι κότες. Αν αυτά εννοεί ο κ. Παππάς ότι θα κάνουν οι νέοι καναλάρχες, πράγματι έχει δίκιο.

Και όχι μόνο αυτό. Εχει ήδη καταγάγει μια πρόσθετη νίκη. Στα τρία κρατικά κανάλια (πλουραλιστικά και αντικειμενικά) θα προστεθούν άλλα τρία, που θα λιβανίζουν (ή απλώς θα χαϊδεύουν) την κυβέρνηση. Θα υπάρχει και ένα που θα κάνει αντιπολίτευση. Δεν είναι ολοφάνερο το κέρδος;

Ο κ. Παππάς δικαιούται, λοιπόν, να πλειοδοτεί σε ψέματα, ως ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού. Και, σύμφωνα με το λατινικό ρητό (ad victor spolia= στον νικητή τα λάφυρα), μπορεί να απολαύσει τα κέρδη(ή λάφυρά) του. Να προλάβει, όμως. Διότι, σύμφωνα με τον αφορισμό του Αισώπου, «τα μεγάλα κέρδη μεγάλας ζημίας προξενούσιν».

Γιώργος Καρελιάς 
protagon.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ