Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προσπάθεια από Τσίπρα για απεμπλοκή από τη σύγκρουση με την Εκκλησία

Με μια μακρά, ιδιαιτέρως τονισμένη αναφορά του στην ανάγκη αποφυγής συγκρούσεων, ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να δώσει ένα τέλος στην πυροδοτηθείσα από το υπουργείο Παιδείας αντιπαράθεση με την Εκκλησία και για το κρίσιμο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ταυτόχρονα, έστειλε σαφές μήνυμα ότι τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και πως όχι μόνο ο διάλογος θα συνεχιστεί, αλλά και ότι οι θέσεις της Εκκλησίας θα ληφθούν υπ’ όψιν ύστερα από ένα χρόνο, όταν δηλαδή θα οριστικοποιηθεί το νέο σύγγραμμα.

«Είναι δοκιμαστική η φετινή χρονιά. Εάν δεν αρκούσε η μία συνεδρία με την παρουσία της επιτροπής της Εκκλησίας, θα υπάρξουν και άλλες. Θα ακούσουμε τις απόψεις. Ούτως ή άλλως, στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθεί το μάθημα. Και πιστεύω ότι θα έχουν τη δυνατότητα οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής να καταγράψουν και να ενσωματώσουν τις παρατηρήσεις –γόνιμες παρατηρήσεις, ουσιαστικές παρατηρήσεις– και από την πλευρά της Εκκλησίας. Και σύγγραμμα θα έρθει την επόμενη χρονιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητος και ο γόνιμος διάλογος και όχι οι συγκρούσεις σε μια κρίσιμη εποχή για τον τόπο, για τη χώρα συνολικά. Χρειαζόμαστε πνευματική ενότητα και χρειάζεται να προλαβαίνουμε τις συγκρούσεις και όχι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά μελλοντικών συγκρούσεων».

Νωρίτερα και στο πλαίσιο της γενικότερης αντιπαράθεσής του με τον πρόεδρο της Ν.Δ., απηύθυνε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεκριμένο ερώτημα ως προς τη γενική κατεύθυνση για το «νέο» μάθημα: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στα αναλυτικά προγράμματα, ώστε να φύγουμε από το μάθημα ομολογίας πίστης και να πάμε σ’ ένα μάθημα το οποίο θα έχει μια ευρύτερη οπτική;».

Σε απάντηση, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε ότι από πλευράς της κυβέρνησης εκπέμπονται αντιφατικά μηνύματα επί του συγκεκριμένου ζητήματος, τόνισε: «Η απαραίτητη αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών –το τονίζω– η απαραίτητη αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος;». Του ερωτήματος αυτού ακολούθησε η προαναφερθείσα πρωθυπουργική τοποθέτηση για την προοπτική διαλόγου με την Εκκλησία.

«Με τον κ. Φίλη έχουμε διαφορές σε σχέση με τα Θρησκευτικά», έσπευσε να υπογραμμίσει τη διαφωνία του ο κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος.

Για την ανάγκη αλλαγών και στο συγκεκριμένο μάθημα έκαναν λόγο η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Απολύτως αρνητικός για οποιαδήποτε αλλαγή στο μάθημα εμφανίστηκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής.

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ