Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ! «Κολασμένο» τετράμηνο για μια αγορά που «αναστενάζει»

Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που αποκαλύπτει έρευνα της εταιρείας MARC για τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, καθώς προβλέπει χιλιάδες νέα «λουκέτα» και απολύσεις, «εκτόξευση» των οφειλών, αλλά και εργασιακό μεσαίωνα για όσους καταφέρουν να έχουν ακόμα δουλειά.Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα δεδομένα της έρευνας για τους επόμενους μήνες, καθώς όλοι οι δείκτες είναι στο «κόκκινο», γεγονός που δείχνει ότι το τελευταίο τετράμηνο του έτους θα είναι «καυτό». Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη του 2016 αναμένεται να βάλουν λουκέτο ακόμη 18.000 επιχειρήσεις που έρχονται να προστεθούν στις 18.000 που έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, με επιπλέον 38.000 εργαζομένους να οδηγούνται στην ανεργία.

Συνολικά 4 στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο» με τη βιωσιμότητά τους να κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 280.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν καταβάλλουν έγκαιρα τους μισθούς, ενώ 2 στους 10 προτίθενται να μειώσουν περαιτέρω τους μισθούς ή τις ώρες εργασίας έως το τέλος του 2016.

Βαρίδι για τις ΜΜΕ αποτελούν τα χρέη που έχουν σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, και ΔΕΚΟ. Οι 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, 1 στις 5 στις ΔΕΚΟ, ενώ 1 στις 10, δηλαδή 70.000 επιχειρήσεις, έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Αδυναμία

Ανήμπορη να αντεπεξέλθει στις οφειλές της είναι η αγορά. Μία στις 10 επιχειρήσεις έχασε τη ρύθμιση των 72 ή 100 δόσεων, 45.000 έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατασχέσεις ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές, τρεις στις 10 αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους για το 2016Σε περίπου 235 δισ. ευρώ (55 περισσότερα από το ΑΕΠ της χώρας) αναμένονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν οι Έλληνες πολίτες σε εφορία, ταμεία, και δάνεια ακόμη και για λογαριασμούς ρεύματος και νερού. Μόνο στις εφορίες, 4 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν 89,8 δισ. ευρώ, με το ΥΠΟΙΚ να ψάχνει τα χρήματα αυτά μέσω των κατασχέσεων. Όσον αφορά τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι οφειλέτες έφθασαν τους 649.709 τον Ιούνιο, με τα ληξιπρόθεσμα να αγγίζουν τα 26 δισ. ευρώ. Σε ένα μήνα μόνο μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου οι οφειλέτες των Ταμείων αυξήθηκαν κατά 21.338. πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος οφειλετών που έχει καταγραφεί από τα Ταμεία.

Κατανάλωση

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται και η κατανάλωση με τις αγορές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στο ελαιόλαδο και ζυμαρικά (10%), γαλακτοκομικά (8%), φρούτα και λαχανικά (6%). Παράγοντες της αγοράς αναμένουν μεγαλύτερη αποχή από την κατανάλωση που θα έχει ως αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει με απώλειες περίπου 5%.

financialbox.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ