Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κι αν η επόμενη κυβέρνηση κλείσει την «Αυγή»;

Οι δύο τελευταίες μέρες σημαδεύτηκαν από δύο αποκαλύψεις. Ή μάλλον από μια επιβεβαίωση και μια αποκάλυψη. Αν τις συνδυάσουμε και κάνουμε μια προβολή (όσων συμβαίνουν σήμερα) στο μέλλον, μπορεί να προκύψει ένα εφιαλτικό σενάριο.

Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Δύο υπουργοί, ο επίδοξος αρχικαναλάρχης Νίκος Παππάς και ο της Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, παραδέχτηκαν ανοιχτά ότι έρχονται χιλιάδες απολύσεις στον τηλεοπτικό χώρο. Και ήδη ετοιμάζουν τα επιδόματα ανεργίας. Ο δε Κατρούγκαλος εμπαίζει εις διπλούν τους υποψήφιους ανέργους, προτείνοντάς τους να φτιάξουν δικές τους ιστοσελίδες(και να ζουν με τη γλίσχρα διαφήμιση που θα δίνει ο Παππάς, δηλαδή να πεθάνουν στην πείνα). Διαβάστε εδώ πώς περιγράφουν οι Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ αυτό που αποκόμισαν από τη συνάντηση με τους δύο υπουργούς. Συμπέρασμα; Ο εφιάλτης έρχεται. Εκτός αν το Συμβούλιο της Επικρατείας, τιμώντας την ιστορία του, τρίψει στη μούρη του Παππά τον αντισυνταγματικό νόμο του και ακυρώσει τον διαγωνισμό του, όπως προεξοφλούν σχεδόν όλοι οι σοβαροί νομικοί. Αν δεν συμβεί αυτό, δηλαδή αν το ΣτΕ, αμαυρώνοντας την ιστορία του, επικυρώσει τον διαγωνισμό, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Αεριτζήδες, κυβερνητικά φερέφωνα, θα πάρουν τα κανάλια, χιλιάδες άνθρωποι θα περιπέσουν στην ανεργία και σε αμοιβές πείνας(αφού οι νέοι καναλάρχες από κάπου θα πρέπει να βγάλουν τα δεκάδες εκατομμύρια που έδωσαν για τις άδειες, εκτός αν η κυβέρνηση τους μπουκώσει με δημόσια έργα) και η κυβέρνηση θα ελέγχει το 90% του τηλεοπτικού τοπίου. Θα υπάρχει, ας πούμε, ο ΣΚΑΪ ως αντιπολιτευτικό άλλοθι.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Σε Επιτροπή της Βουλής αποκαλύφθηκαν δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η «Aυγή», εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πάρει το 2009 δάνειο ύψους €1.500.000 από τράπεζα, με εγγύηση τα έσοδα από την κυκλοφορία της και μια επιστολή του αρχηγού του κόμματος. Και, δεύτερον, ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας μετέχει μια άγνωστη εταιρεία με έδρα την Κύπρο (εδώπερισσότερα). Τι έκανε, λοιπόν, η «Αυγή»; Ο,τι ακριβώς κατηγορεί (και αυτή και ο ΣΥΡΙΖΑ) τους διαπλεκόμενους των ΜΜΕ. Πήρε και αυτή ένα «θαλασσοδάνειο». Και το πήρε με «αέρα», γιατί «αέρας» είναι τα έσοδα από την αναιμική κυκλοφορία της (1.200 φύλλα κάθε μέρα και 3.000 έως 4.000 την Κυριακή). Με τραπεζικά κριτήρια δεν θα το έπαιρνε ποτέ.

Και τώρα ας κάνουμε μια ΠΡΟΒΟΛΗ στο μέλλον. Αν η επόμενη κυβέρνηση επιχειρήσει να «σκαλίσει» τα δάνεια, τη μετοχική σύνθεση και τη χρηματοδότηση της «Αυγής» βρει παρανομίες (αν θέλει, θα βρει) και επιβάλει κυρώσεις που οδηγούν την εφημερίδα στο κλείσιμο, τι θα συμβεί;

Ενα είναι βέβαιο. Ολοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι θα αντιδράσουν και θα ζητήσουν η εφημερίδα να συνεχίσει να εκδίδεται. Δηλαδή, θα κάνουν ό,τι ΔΕΝ έκανε η ίδια σήμερα που η κυβέρνηση κλείνει ιδιωτικές επιχειρήσεις ρίχνοντας χιλιάδες στην ανεργία, εξουθενώνοντας τα Ασφαλιστικά Ταμεία και αφαιρώντας εκατομμύρια σε φόρους από το δημόσιο ταμείο.

Την επομένη της δημοπρασίας η «Αυγή» προέταξε τη «νομιμότητα» (εδώ), για να δικαιολογήσει το επερχόμενο κλείσιμο καναλιών και την ανεργία. Ο,τι ακριβώς είπε και η κυβερνητική προπαγάνδα (εδώ). Αύριο, μια άλλη κυβέρνηση, μπορεί να επικαλεστεί μια άλλη «νομιμότητα», για να κλείσει άλλα κανάλια και εφημερίδες. Και οι τότε υπουργοί, ως άλλοι Παππάδες και Κατρούγκαλοι, θα φτιάχνουν προγράμματα ανεργίας.

Ολα αυτά μοιάζουν με σενάριο φαντασίας; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Αν ο ασκός ανοίξει, κανένας Αίολος δεν θα μπορεί να μαζέψει τους ανέμους του. Οι οποίοι θα πάρουν και θα σηκώσουν Παππάδες, Κατρούγκαλους και όσους σήμερα είτε τους αβαντάρουν ανοιχτά είτε σιωπούν ελπίζοντας να μοιραστούν, μαζί με τους νέους διαπλεκόμενους, τα λάφυρα της «νίκης» τους.

Γιώργος Καρελιάς
protagon.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ