Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Δώρα» και λοταρίες για όσους κάνουν συστηματική χρήση πλαστικού χρήματος

Το κίνητρο που θα οδηγήσει τους φορολογουμένους στη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές αναζητεί η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους πιστωτές της χώρας να δοθεί ως «δώρο» σε όσους συναλλάσσονται σχεδόν αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα επιπλέον έκπτωση φόρου (πέραν του αφορολόγητου ορίου, το οποίο θα συνδέεται άμεσα με τις συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος) σε συνδυασμό με λοταρίες.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σχεδιάζει και κίνητρα για τις επιχειρήσεις που το μεγαλύτερο τμήμα του τζίρου τους προέρχεται από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στην «Κ» ότι η παροχή μόνο του αφορολόγητου ορίου δεν φαίνεται να επαρκεί και να δημιουργεί κίνητρο στις επιχειρήσεις και τους φορολογουμένους να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Αγώνας δρόμου

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, γίνονται προσπάθειες ώστε το θέμα να κλείσει εντός της εβδομάδας, με στόχο η επιπλέον έκπτωση φόρου να ανακοινωθεί από το βήμα της ΔΕΘ σε συνδυασμό με τη δημιουργία του ειδικού-ακατάσχετου-λογαριασμού για τις επιχειρήσεις. Εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να πείσει τους επικεφαλής των θεσμών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένεται το σχέδιο νόμο να κατατεθεί στη Βουλή.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση με το νέο σύστημα θα δίνει σε όσα φυσικά πρόσωπα κάνουν χρήση των καρτών τους το αφορολόγητο όριο και επιπλέον έκπτωση φόρου. Για να «κερδίσει» κάποιος το αφορολόγητο για παράδειγμα με εισόδημα 10.000, θα πρέπει κάθε έτος να συγκεντρώνει αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος μέσω καρτών (1.000 ευρώ). Για το 2016 (εφόσον εφαρμοσθεί το μέτρο και δεν μετατεθεί για το 2017) πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις για τα 3/12 του έτους. Δηλαδή ο ανωτέρω φορολογούμενους θα πρέπει να έχει αποδείξεις μέσω καρτών περίπου 250 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

1. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Από την 1η Οκτωβρίου (ενδεχομένως και από το 2017) η εφορία θα κάνει δεκτές μόνο όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking).

2. Από το 2017 για να έχει κάποιος το όφελος του αφορολόγητου ορίου θα πρέπει οι συναλλαγές του να έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

3. Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων. Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολόγητου που ισχύουν σήμερα –8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω– θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους. Για εισόδημα από 9.545 ευρώ έως 20.000 ευρώ, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%, για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%, ενώ για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.

4. Στο σχέδιο νόμου θα προστεθεί διάταξη στην οποία θα αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογουμένους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα κίνητρα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών και θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λ.π.) καθώς και ακινήτων. Επίσης εξετάζεται η χορήγηση έκπτωσης φόρου (πέραν του αφορολόγητου ορίου) έτσι ώστε το νέο μέτρο να αποτελέσει κίνητρο για τους φορολογουμένους αλλά και τις επιχειρήσεις.

5. Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.

6. Ολες οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να τηρούν μηχανήματα POS.

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ