Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα Θρησκευτικά… αλλάζουν όνομα

Αλλάζει από τη νέα σχολική χρονιά η φιλοσοφία της διδασκαλίας των Θρησκευτικών. «Θα είναι μάθημα γνώσης των θρησκειών και, βεβαίως, της Ορθοδοξίας και όχι ομολογιακό, κατηχητικό», είπε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης από το βήμα της Βουλής, δίνοντας το στίγμα των αλλαγών που θα γίνουν τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το νέο πρόγραμμα σπουδών θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης της Εκκλησίας. Αυτό, βεβαίως, μένει να επιβεβαιωθεί από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η οποία συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα και αναμένεται να τοποθετηθεί επισήμως. Το θέμα συζητήθηκε και στο χθεσινό δείπνο που είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του υπουργού Παιδείας, ενώ στην «ατζέντα» βρέθηκε όλο το φάσμα των ζητημάτων που αφορούν στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας.

Από τη Βουλή, πάντως, ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά «προέκυψε από ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε και άκουσε όλες τις πλευρές, και την Εκκλησία και τους θεολόγους», ενώι πρόσθεσε με νόημα: «Η απόφαση, βεβαίως, είναι της Πολιτείας, έτσι λειτουργεί το σχολείο. Δεν λειτουργεί με αποφάσεις άλλων».

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός «θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα αλλαγής του μαθήματος, ώστε να μην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό, αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας, αλλά και των άλλων θρησκευμάτων τα οποία περιβάλλουν τη χώρα μας ή θρησκευμάτων οι πιστοί των οποίων ζουν στη χώρα μας», ενώ στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης των θεολόγων. Ο κ. Φίλης επισήμανε ότι και ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή τους, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του προγράμματος των Θρησκευτικών στα σχολεία.

Ο κ. Φίλης, πάντως, δεν παρέλειψε να εξαπολύσει πυρά κατά του κ. Μητσοτάκη με αφορμή την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, με ανάρτησή του στο facebook, για τις παραιτήσεις των μελών των Συμβουλίων των ΑΕΙ. «Πρόκειται για προφανή αντιπερισπασμό και για προσπάθεια εκ μέρους του να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση μακριά από τα ζητήματα στα οποία έγινε καταφανής η γύμνια της παράταξής του και η κρίση ταυτότητας της ΝΔ.», δήλωσε ο υπουργός.

imerisia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ