Μια ακόμη κυβέρνηση φέρνει στο προσκήνιο τις χιλιάδες αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην ελληνική κτηματαγορά.

Στο στόχαστρο μπαίνουν ακίνητα μεγάλης αξίας, για τα οποία δηλώθηκε στην εφορία ένα χαμηλό ποσό της αντικειμενικής αξίας αλλά το πραγματικό τίμημα παρέμεινε κρυφό.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ 2 του ν. 2238/1994, τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, καλύπτουν ή περιορίζουν την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη του φορολογούμενου, της συζύγου του και των προσώπων που τους βαρύνουν.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τον φόρο μεταβίβασης ο πωλητής δεν πληρώνει άλλο φόρο για την πώληση του ακινήτου του. Το τίμημα της πώλησης υποτίθεται ότι αποσβαίνει τα τεκμήρια διαβίωσης.

Με βάση τον νόμο ο πωλητής δήλωνε την πώληση του ακινήτου με βάση την αντικειμενική αξία. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός αν τα χρήματα πλέον αυτών που προκύπτουν από την αντικειμενική αξία εντοπιστούν από το λογισμικό το οποίο έχει προμηθευτεί το ΣΔΟΕ και μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών την περασμένη 12ετία.

H ειδική εφαρμογή που έχει πλέον στη διάθεσή του το υπουργείο δίνει μέσα σε λίγες μόνο ώρες την πλήρη εικόνα για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων ( αναλήψεις- καταθέσεις) προκειμένου να γίνει εκ των υστέρων η σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Το λογισμικό του ΣΔΟΕ δεν ξέρει και δεν μπορεί να ξέρει ότι τα χρήματα αυτά προήλθαν από πώληση ακινήτου, αφού δεν υπάρχουν σε κανένα παραστατικό που θα έχει υποβληθεί σε εφορία.

Συνεπώς, θα θεωρηθεί φοροφυγάς και το ποσό θα φορολογηθεί με φόρο 33% αφού το επιπλέον ποσό θα χαρακτηριστεί αύξηση της περιουσίας και θα του επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις που αντιστοιχούν από την χρονιά που αποκτήθηκε το «αδήλωτο» εισόδημα μέχρι και την ημέρα που πιάστηκε από τις διωκτικές υπηρεσίες.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πληρώσει ακόμη και τα μισά από αυτά τα χρήματα (ο συνολικός φόρος μπορεί να φτάσει το 55%) για να το «νομιμοποιήσει».

Οι έλεγχοι οι οποίοι σε πρώτη φάση αναμένεται να επικεντρωθούν στους 1.2070.047 φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στην ενιαία λίστα που έχει συσταθεί από όλες τις λίστες φοροδιαφυγής.
Ο συγκεκριμένος κατάλογος με τα 1.207.047 ΑΦΜ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- το αρχείο καταθετών από όλα τα ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα με ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μια χρήση, άνω των 300.000 ή 100.000 ευρώ για χρονικό διάστημα από 2000 έως 2012
- τη λίστα από Έλληνες φορολογούμενους στην Ελλάδα, που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο
- τη λίστα που αφορά 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν ή διατηρούσαν λογαριασμούς στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη
- τη λίστα που αφορά διοικητές και υποδιοικητές που υπηρέτησαν στο Ε.Σ.Υ. κ.α.

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top