Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΣΟ: ΟΤΑΝ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος*

Η φωτιά στη Θάσο ανάδειξε όλα τα προβλήματα κακής οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού που βασανίζει την χώρα επί δεκαετίες.

Κάθε χρόνο καίγονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιέργειες και σπίτια, πολλές φορές με θύματα και κάθε χρόνο διαπιστώνουμε συνέχεια τα ίδια προβλήματα:
1. Κακό συντονισμό
2. Αδυναμία συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων κρατικών φορέων
3. Έλλειψη πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης
4. Αδυναμία τοπικών αρχών και παραγόντων να διαχειριστούν το πρόβλημα.
5. Έλλειψη μέσων
6. Μετάθεση ευθυνών
7. Αδυναμία να μάθει ο κρατικός μηχανισμός από τα λάθη και τα προβλήματα που προέκυψαν σε κάθε προηγούμενη φωτιά
8. Ανυπαρξία ενσωμάτωσης των διδαγμάτων στην διοικητική λειτουργία, στην οργάνωση, στις διαδικασίες και στην χρήση μέσων για πρόληψη, έγκαιρη προειδοποίηση και βελτίωση του συστήματος αντιμετώπισης αναλόγων καταστάσεων.

Μία από τις σημαντικές παθογένειες είναι και η υποκατάσταση του κρατικού μηχανισμού από τον κομματικό μηχανισμό, όπως αποκαλύφθηκε ολοφάνερα από το τηλεφώνημα του Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ από την Θάσο, όταν σε δημόσια ακρόαση έψαχνε εναγωνίως να μιλήσει με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για να στείλει τα μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Δηλαδή η επικοινωνία του Βουλευτού, ο οποίος εισέπραξε και την τραγελαφική απάντηση να πάρει τον Υπουργό μετά τις τρεις το μεσημέρι, καθίσταται πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη από κάθε κρατική οργάνωση ενεργοποίησης για αντιμετώπιση αναλόγων εκτάκτων καταστάσεων.

Πέραν τούτου είναι κοινός τόπος η συνεχής αντικατάσταση των έμπειρων δημόσιων λειτουργών στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών με κομματικά στελέχη, κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση.

Δυστυχώς έτσι αντιλαμβάνεται το κομματικό σύστημα την διακυβέρνηση της χώρας, και την πολιτική προστασία, όπως το είχαμε διαπιστώσει και στο παρελθόν, όταν τα πυροσβεστικά μέσα διατίθεντο για να προστατέψουν σπίτια υπουργών και βουλευτών, αφήνοντας τις άλλες περιοχές στο έλεος τους.

Η κυβέρνηση έτσι δεν λειτουργεί ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, αλλά βάζει το κόμμα πάνω από τους πολίτες αλλά και την ίδια την χώρα!

* Ο Στέλιος Φενέκος είναι πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δύο ακόμη περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άνδρες με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας Δύο ακόμη περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν στο Ηράκλειο με τους αστυνομικούς να προχωρούν στη...