Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βιομηχανία εξόντωσης ελληνικών επιχειρήσεων & παραγωγής ανέργων!

Του Θοδωρή Γιάνναρου

Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση αυτή, αν και χρωστάει της Μιχαλούς, δεν έχει σκοπό, ούτε ενδιαφέρεται γι’ αυτή την υποδόση των 2,8 δισ., εκ των οποίων τα 1,7 δισ. προορίζονται για πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους “μισητούς”, για την κυβέρνηση, ιδιώτες προμηθευτές, τους οποίους, αφού “κούρεψε”… με την ψιλή κάμποσες φορές με διάφορους τρόπους και μεθοδεύσεις, τους έχει εξωθήσει στην απόλυτη μιζέρια κατευθύνοντάς τους, με αριστερή ώθηση, προς εκείνες τις ατραπούς που οδηγούν, με σιγουριά, στον γκρεμό, στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή και στον μαρασμό.

Χθες υπέπεσε στην αντίληψή μου ιδιωτική “εταιρεία καθαρισμού, φύλαξης και εστίασης” με πάνω απο 1.500 εργαζόμενους, στην οποία το Δημόσιο χρωστά πάνω απο 7 εκατ. ευρώ, και με διάφορα τερτίπια και δικαιολογίες αρνείται να καταβάλει αυτά που οφείλει και τα οποία έχουν υπογραφεί, με επίσημες συμβάσεις, επί ΣΥΡΙΖΑ”, μετά την αλλαγή των… “δεξιών” διοικητών.

Η τεκμηρίωση της άρνησης καταβολής των συμφωνηθέντων, στο απαντητικό έγγραφο του “παρέδρου” προς το νοσοκομείο που έθεσε το ερώτημα, ήταν λακωνική και άκρως… επεξηγηματική.

“Δεν βλέπουν τον λόγο πώς η καθαριότητα ενός νοσοκομείου θεωρείται πρώτης προτεραιότητας και επείγουσα”.

Δεν γνωρίζουν οι ατυχέστατοι αυτοί χαρτογιακάδες του υπουργείου, που δίνουν τις κατευθυντήριες εντολές στους παρέδρους, πως με “έλλειμμα” στην καθαριότητα ενός νοσοκομείου παύει αυτόματα η λειτουργία των χειρουργείων, των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, και γενικά του ίδιου του νοσοκομείου! Δεν αντιλαμβάνονται ούτε πως χωρίς καθαριότητα, έστω και για λίγες ημέρες, τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι ίδιες οι ζωές των ασθενών!

Δηλαδή οι συμβάσεις που υπέγραψαν… οι ίδιοι οι διοικητές του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας τον νόμο και τα αυτονόητα, είναι… κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και τους “ειδικούς” του παράνομες και κακόβουλες, και οι “πάρεδροι” που έλαβαν συγκεκριμένες εντολές απο το ΥΥΚΑ οργιάζουν ερμηνεύοντας τις εγκυκλίους, κατά το δοκούν!

Δέκα διαφορετικοί “πάρεδροι”, δέκα ίδιες υποθέσεις… τριάντα δύο σκανδαλωδώς διαφορετικές αποφάσεις.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με εταιρείες πληροφορικής που, ενώ εγκατέστησαν τα λογισμικά και τις πλατφόρμες τους και τα λειτουργούν στα νοσοκομεία, αφού υπέγραψαν επίσημες συμβάσεις έργου, δεν πληρώνονται διότι απλά οι επιστήμονες του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζουν τις ανάγκες των νοσοκομείων και τη σπουδαιότητα της πληροφορικής στη λειτουργία τους.

Πώς να το κάνουμε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι εποχές έχουν αλλάξει! Τα τεφτέρια και τα μολύβια έχουν αντικατασταθεί απο τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και όλα γίνονται ηλεκτρονικά! Πώς θα εφαρμοστούν τα ΚΕΝ, τα παρατηρητήρια, η σύνδεση των τμημάτων μεταξύ τους, η σύνδεση των νοσοκομείων με τις ΥΠΕ και τις υπηρεσίες των υπουργείων, χωρίς τις εταιρείες της πληροφορικής που προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους;

Θυμάμαι ένα ανάλογο περιστατικό που συνέβη πριν από κάποια χρόνια στο Πεντάγωνο, όταν υπηρετούσα τη θητεία μου, όταν εισέβαλε για έλεγχο ένας “καραβανάς”…

Ρώτησε, σε αυστηρό ύφος, τους στρατιώτες -όλοι τους επιστήμονες- τι κάνουν εκεί και… κάθονται στους υπολογιστές! Όταν του απάντησαν πως κάνουν συντήρηση του συστήματος των σέρβερ του υπουργείου Άμυνας, απάντησε περιφρονητικά: “Αν δεν βλέπω γράσο και πινέλο… δεν υπάρχει συντήρηση! Ποιον κοροϊδεύετε;” και μοίρασε τις “καμπάνες”…

Ξεκολλήστε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, από την εποχή του 1945-1950… Ο εμφύλιος έχει τελειώσει και οι εποχές άλλαξαν! Κατεβείτε από τα βουνά, τις ράχες και τις σπηλιές και εκπολιτιστείτε επιτέλους.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο θέμα μας…

Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης στην ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ότι εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και λουκέτου, με χιλιάδες εργαζομένους, πολλές φορές απλήρωτους επί μήνες, χωρίς υπαιτιότητα των εργοδοτών τους, να αναμένουν τη χαριστική βολή στα όνειρά τους για μια απλή επιβίωση, χωρίς ιδιαίτερα σχέδια για το μέλλον…

Δυστυχώς τα όνειρα που επιτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζομένους περιορίζονται, δυστυχώς για όλους μας, μόνο στην “επιβίωση”, η οποία όμως για πολλούς χάνεται μέσα στο γκριζοαριστερό πέπλο που επεκτείνεται ανεξέλεγκτα.

Για όλα, όμως, υπάρχει εξήγηση… Προθεσμία περίπου μερικών εβδομάδων πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να κλείσει… με βαριά καρδιά, αν κλείσει, τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, τα 15 δηλαδή μέτρα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, εκ της οποίας, όπως προαναφέρθηκε, τα 1,7 δισ. προορίζονται για την πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Έλληνες προμηθευτές, μεγάλων, μεσαίων, μικρών, αλλά και πολύ μικρών επιχειρήσεων που φυτοζωούν. Διαφορετικά, η δόση θα έρθει κάποια στιγμή στο 2017, ή ίσως και αργότερα, θυμίζοντας, καρμπόν, το θρίλερ που ζήσαμε πριν κάποιους μήνες.

Είναι, όμως, από την άλλη, και μαθηματικά σίγουρο πως το Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση των 2,8 δισ., καθώς από τα 15 προαπαιτούμενα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υλοποιήσει μόνο… τα δύο, ενώ τα υπόλοιπα δεν του ταιριάζουν στα σχέδιά του, όπως, π.χ., το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που είναι, δήθεν, και το… μεγάλο “αγκάθι”, που αν υλοποιηθεί θα εμποδίσει την επέλαση του Δημοσίου και την εξόντωση κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας.

Έτσι, λοιπόν, φθάνουμε αισίως στο σύνηθες τέλμα μιας πολυπόθητης υποδόσης και της εκ νέου διαπραγμάτευσής της με τους πιστωτές, ιδίως μετά τα άκρως αποθαρρυντικά μηνύματα του Βερολίνου και του Σόιμπλε, για εσκεμμένες καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα, αλλά και την αδιαμαρτύρητη παραδοχή από την τραγική αυτή κυβέρνηση πως δεν επίκειται, άμεσα τουλάχιστον, η εκταμίευση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ…

Σιγά μην τους ένοιαζε. Μερικές χιλιάδες φτωχοποιημένοι Έλληνες προμηθευτές είναι μόνο… Καλά να πάθουν…!

Τυπικά η υποδόση αυτή θα είναι διαθέσιμη από τον Μηχανισμό Σταθερότητας μέχρι περίπου τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου. Όπως είναι ήδη γνωστό σε όλους μας, εάν, παρ’ ελπίδα, η προθεσμία παρέλθει και τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ολοκληρωθεί στο 100%, χθες… τότε η καταβολή της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα συνδεθεί, αναγκαστικά, με ένα νέο πακέτο, ακόμα πιο σκληρών προαπαιτούμενων μέτρων, και η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί, αν τελικά, ολοκληρωθεί…

Είναι προφανές, άλλωστε, πως τα μέτρα της επόμενης φάσης της αξιολόγησης δεν θα είναι αμιγώς δημοσιονομικά, αλλά δυναμικές και δομικές αλλαγές προσαρμογής, η ισχύς των οποίων θα υπερβαίνει όχι μόνο τη διάρκεια του προγράμματος αλλά και την ίδια τη θητεία αυτής της κυβέρνησης!

Το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν θα είναι η έως σήμερα εσκεμμένη και ανεύθυνη καθυστέρηση στη λήψη των συμφωνηθέντων μέτρων, όσο η επιμονή της κυβερνητικής πλευράς σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία οι δανειστές, όμως, δείχνουν να μη συμμερίζονται, πόσο μάλλον να συμφωνούν και να τα αποδέχονται. Φαύλος κύκλος, αέναος δηλαδή.

Οι όροι του παιχνιδιού δυσκολεύουν όλο και περισσότερο και οι Βρυξέλλες έχουν ήδη συστήσει στην Αθήνα να αποφεύγει τις επιθετικές προσεγγίσεις του παρελθόντος, γιατί τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα!

Εξού και το πιθανότερο σενάριο είναι πως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για τα έτη 2017-2020 θα κατατεθεί τελικά με τους μνημονιακούς στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% και μετά το 2018, και με τη σιωπηλή προσδοκία επαναδιαπραγμάτευσης σε μεταγενέστερο και, ίσως, πιο πρόσφορο πολιτικά χρόνο.

Στο μεταξύ η αγορά συνεχίζει να “στενάζει” από τα “φέσια” του κράτους/ΣΥΡΙΖΑ στους ιδιώτες, ενώ στη συνέχεια, όπως είναι φυσικό, οι απλήρωτοι ιδιώτες φεσώνουν αναγκαστικά τους υπαλλήλους τους και άλλους ιδιώτες-προμηθευτές και ούτω καθεξής…

*Ο Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος, τ. Διοικητής του Νοσοκομείου “Ελπίς”, & Μέλος του “Τομέα Υγείας” της Νέας Δημοκρατίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 119 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 119 Η Φιλιώ λέει στον Μίμη πως ο Νικόλας είναι διαφορετικός μετά την επιστροφή του. Θα...