Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πολλαπλασιάστηκαν τα… προαπαιτούμενα – Στο προσκήνιο και τα εργασιακά

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μπήκαν και επισήμως από σήμερα τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης. Η σημερινή συνάντηση των κ.κ Τσακαλώτου, Σταθάκη και Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ολοκληρώθηκε πριν από τη μία το μεσημέρι.

Ουσιαστικά, προέκυψε το άνοιγμα της ατζέντας ενώ ήδη από αύριο θα ξεκινήσει η συζήτηση και για την καυτή πατάτα των εργασιακών. Κατά τη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν:

Το πρόγραμμα των συναντήσεων αυτής της εβδομάδας. Οι θεσμοί είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσουν την Παρασκευή

Τα προς υλοποίηση προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της πρώτης αξιολόγησης.

Τα δύο φορολογικά νομοσχέδια που θέλει να προωθήσει άμεσα στη Βουλή η κυβέρνηση (εθελουσία αποκάλυψη εισοδημάτων και ηλεκτρονικές συναλλαγές). Στο νομοσχέδιο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα ενσωματωθεί και η διάταξη για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων τον οποίο και εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, οι επαγγελματίες θα πρέπει να προστατεύονται από την κατάσχεση για καταθέσεις που αφορούν σε μισθοδοσία, πληρωμή προμηθευτών και αποπληρωμές ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις

Από το πρώτο ημίωρο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς –και χωρίς καν να βρίσκεται η σκληρή εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην αίθουσα- άρχισαν να καταγράφονται οι διαφωνίες των δύο πλευρών. Αυτό βέβαια, δεν εκπλήσσει κανέναν με δεδομένη την εμπειρία των τελευταίων διαπραγματεύσεων. Φαίνεται όμως ότι και αυτός ο γύρος θα πρέπει να ολοκληρωθεί υπό ασφυκτική πίεση χρόνου. Αν δεν αλλάξει κάτι, οι θεσμοί –που από σήμερα θα βρίσκονται σε απαρτία με την ένταξη στην ομάδα και της Ντέλιας Βελκουλέσκου- θα διακόψουν τη διαπραγμάτευση την Παρασκευή λόγω της προγραμματισμένης αποχώρησής τους.

Η σημερινή συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τους θεσμούς, θεωρείται από τις κρίσιμες σε αυτό τον γύρο καθώς επί τάπητος θα μπουν τα ενεργειακά. Η λίστα με τα 15 προαπαιτούμενα είναι γεμάτη από εκκρεμότητες που αφορούν στον κλάδο της ενέργειας όπως προκύπτει και από την ακόλουθη λίστα:

Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών

Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τροποποίηση νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ΑΠΕ με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος στον λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

Η Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.

Εκτός από τα θέματα που προαναφέρθηκαν, ανοικτό παραμένει και το θέμα της μεταβίβασης των μετοχών της ΔΕΗ στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Η περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του δημοσίου, είναι κρίσιμο θέμα για την ελληνική κυβέρνηση καθώς υπάρχουν διαφωνίες ακόμη και στο εσωτερικό της. Στον χθεσινό γύρο διαβουλεύσεων, υπήρξαν διαφωνίες ακόμη και ως προς τη σύνθεση της λίστας των ΔΕΚΟ που θα μεταβιβαστούν στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές. Ωστόσο η ελληνική πλευρά φέρεται να επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα πουληθούν πλειοψηφικά πακέτα μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) και ότι θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο το πακέτο μετοχών της ΔΕΗ.

Για το 5μελές εποπτικό συμβούλιο –το οποίο και θα αποτελεί το ανώτατο όργανο του Ταμείου με ευθύνη ακόμη και για τον ορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου- η ελληνική πλευρά προτείνει τρεις υποψηφιότητες και η πλευρά των θεσμών δύο στελέχη εκ των οποίων το ένα καταλαμβάνει και τη θέση του προέδρου. Οι πληροφορίες φέρουν τους θεσμούς να μην αποδέχονται τα τρία πρόσωπα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να μην δίνει το πράσινο φως για τα δύο πρόσωπα που προτείνουν οι θεσμοί. Ένας εκ των δύο προτάσεων των ξένων είναι ο Ζακ Λε Παπ πρώην στενός συνεργάτης της Κριστιν Λαγκάρντ όταν η σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας που προοριζόταν για τη θέση του προέδρου. Πάντως, αρμόδια κυβερνητική πηγή, παρά τη χθεσινή διαφωνία, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει βρεθεί η χρυσή τομή στο συγκεκριμένο θέμα που αποτελεί και ένα εκ των 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 Ο Παύλος στριμώχνεται στο δείπνο τόσο από τον Βρεττό, όσο και από τον Νικόλα. Ο...