Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης- Στουρνάρα

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΤτΕ να «κόψει» την προτεινόμενη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, κυβερνητικές πηγές, αντέδρασαν έντονα και επιτέθηκαν με δριμύτητα στον Γ. Στουρνάρα.

«Αν αληθεύουν όσα ως φήμες διαρρέουν από την ΤτΕ περί έκτακτων αποφάσεων από πλευράς του διοικητή εις βάρος της σταθερότητας της Τράπεζας Αττικής, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας» έλεγαν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Προσέθεταν δε πως «ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί να αντιδρά σπασμωδικά και να θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική ευστάθεια» για να συμπληρώσουν: «Ακόμη και αν αισθάνεται ότι αδικείται από επιλογές της Δικαιοσύνης, οφείλει να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και σε καμία περίπτωση να μη θέτει σε διακινδύνευση την τραπεζική ευστάθεια, βάζοντας τις τράπεζες ως προσωπική του ασπίδα».

Προανήγγειλαν τέλος πως «ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να ζητήσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Τραπεζικής Ευστάθειας ώστε να έχει πλήρη ενημέρωση για τις προθέσεις της ΤτΕ».

Έφοδος εισαγγελέων στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου Στουρνάρα

Έφοδο στα γραφεία της εταιρείας της Λίνας Νικοπούλου-Στουρνάρα, συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, έκαναν Εισαγγελείς Διαφθοράς στο πλαίσιο της έρευνας για διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ποσά από τις οποίες φαίνεται να είχε λάβει και η σύζυγος του κ. Στουρνάρα.

Άλλες πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι η έφοδος έγινε στην οικία του ζεύγους Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Εισαγγελείς που έλεγξαν το γραφείο της κ. Νικολοπούλου-Στουρνάρα προχώρησαν σε κατασχέσεις εγγράφων και ηλεκτρονικών αρχείων που αφορούν τις δραστηριότητες της εταιρίας της συζύγου του κ. Στουρνάρα στο πλαίσιο των οποίων φαίνεται να είχε λάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ ποσά για διαφημιστικές δαπάνες.

Η έρευνα των εισαγγελέων είναι η δεύτερη για τις δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού έχει προηγηθεί άλλη που κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης τον Απρίλιο του 2015 σε βάρος των μελών του ΔΣ και του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η δίωξη αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά που, όπως προέκυψε μετά από διαχειριστικό έλεγχο, είχε δαπανήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων που θα μπορούσαν να έχουν προβληθεί-μεταδοθεί δωρεάν.

Από τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς και περιλαμβάνονται στην δικογραφία που οδηγήθηκε σε ανακριτή διαφθοράς προκύπτει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δαπάνησε, το επίμαχο διάστημα, συνολικά ποσά που υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστικές προβολές θεμάτων αρμοδιότητας του, όπως η εποχική γρίπη κ.λπ., ενώ θα μπορούσαν να προβάλλονται δωρεάν καθώς αφορούσαν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου.

Επιπλέον στην δικογραφία που σχηματίστηκε διαπιστώνεται ότι για κάποιες από τις επίμαχες συμβάσεις δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες διαγωνισμού ενώ σε μία περίπτωση επιλέχθηκε εταιρία η οποία θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί λόγω προηγούμενης καταδίκης του υπευθύνου της για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Την είδηση για τον έλεγχο στο γραφείο της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν επιβεβαιώσει νωρίτερα πηγές της ΤτΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι φερόμενοι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνται να επιδείξουν την ταυτότητα τους.

Ενδέχεται, στη διάρκεια της ημέρας η Τράπεζα της Ελλάδος να τοποθετηθεί επισήμως επί του γεγονότος.

Ο Στουρνάρας μίλησε με Τσίπρα

Από τον ίδιο των Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ενημερώθηκε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός για την έφοδο της εισαγγελίας στην εταιρεία της συζύγου του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δυο τους συμφώνησαν ότι η ενέργεια της Εισαγγελίας αποτελεί έρευνα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης την οποία εμπιστεύονται καθώς και πως η εξέλιξη αυτή δε διαταράσσει τη συνεργασία της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Λίνα Νικολοπούλου-Στουρνάρα: Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα

«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα» δηλώνει η Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για την έφοδο στα γραφεία της εταιρείας της. Οπως τονίζει οι επιθέσεις έχουν ως αποκλειστικό στόχο τον σύζυγό της και διαβεβαιώνει ότι «θα αποτύχουν».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα:

«Η εταιρεία MINDWORKBUSINESSSOLUTIONS, η οποία εκπροσωπείται από την κυρία Λίνα Νικολοπούλου, δέχθηκε σήμερα στην έδρα της κλιμάκιο οργάνων της Οικονομικής Αστυνομίας, το οποίο προέβη σε τυπικό έλεγχο των παραστατικών της στοιχείων σε σχέση με έργο Ε.Σ.Π.Α. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. που ανέλαβε να εκτελέσει, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η εταιρεία παρέδωσε στο ανώτερο κλιμάκιο ό,τι στοιχείο ζητήθηκε και η εκπρόσωπος της, κυρία Λίνα Νικολοπούλου, συνεργάσθηκε πλήρως με τους διενεργήσαντες τον έλεγχο.

Η δραστηριότητα της εταιρείας κινείται πάντοτε εντός των πλαισίων της απολύτου νομιμότητας, άπαντα δε τα παραστατικά στοιχεία αυτής τηρούνται στην έδρα της και είναι πρόσφορα σε οποιονδήποτε έλεγχο, ο οποίος όμως πρέπει να διεξάγεται επίσης εντός του πλαισίου της δικονομικής τάξεως και όχι με ταυτόχρονη και ενδεχομένως σκόπιμη σπίλωση προσώπων και υπολήψεων.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε είναι στοχευμένος και αδικαιολόγητος, ενώ διέρρευσαν την ψευδή πληροφορία περί διενέργειας ελέγχου, όχι στην έδρα της εταιρείας, αλλά, δήθεν στην οικία της, ενώ χρησιμοποιήθηκε το όνομα του συζύγου της, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέκαθεν αποτελεί και τον στόχο των κακόβουλων δημοσιευμάτων. Οι πολιτικές σκοπιμότητες σε μια δημοκρατική Ελλάδα δεν μπορούν ποτέ να κατασκευάσουν ενόχους.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

Θέλω να δηλώσω σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτε εγώ προσωπικά, αλλά και η εταιρεία μου. Και βεβαίως δεν θα με κάμψουν οι επιθέσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη σπίλωση του συζύγου μου και της οικογένειάς του. Να είναι βέβαιοι ότι θα αποτύχουν!»

Η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της σε περίπτωση που συνεχισθεί η δυσφήμηση της εταιρείας και των εκπροσώπων της, αναφέρουν συνεργάτες της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα.

topontiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ