Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Δεμένα Πέμπτη και Παρασκευή τα πλοία στα λιμάνια

Σε 48ωρη απεργία προχωράει αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή 22 και 23 Σεπτεμβρίου η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας είναι πρόθυμος και ένθερμος υποστηρικτής των δηλώσεων και επιδιώξεων της πλοιοκτησίας.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης είχε κάνει λόγο για άνοιγμα δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας για τους ναυτεργάτες στην ποντοπόρο ναυτιλία, εφόσον η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποδεχθεί την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με «ρεαλιστικούς όρους».

Η ΠΝΟ επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα καταργήσει τα όσα μέχρι σήμερα, με αγώνες και προσπάθειες ετών, κατακτηθήκαν και θα καθιερώσει μισθούς πείνας τριτοκοσμικών χωρών με σημαίες ευκαιρίας.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι εδώ και πολύ καιρό το συνδικαλιστιό όργανο των Ελλήνων ναυτικών έχει καταθέσει στους αρμοδίους συγκεκριμένες προτάσεις και για την καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και για τις νέες θέσεις εργασίες και προσθέτει ότι η λύση είναι η ναυτολόγηση σε όλα τα πλοία να γίνεται μέσω του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, με συγκροτημένα δικαιώματα αμοιβής και ασφάλισης, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις και οι ασφαλιστικοί νόμοι της χώρας.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Ναυτιλίας είχε αναφέρει, σε πρόσφατη ομιλία του, ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο Ναυτιλίας- πολλές φορές δημοσίως, αλλά και κατ’ ιδίαν με πάρα πολλές πρωτοβουλίες με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία- καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες, ώστε να υπογραφεί μία νέα συλλογική σύμβαση εργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές που να μη ρυθμίζει μόνο μισθολιγικά ζητήματα, αλλά να θέσει ένα ελάχιστο και δραστικά αυξημένο όριο συμμετοχής Ελλήνων ναυτικών στα ελληνικά ποντοπόρα πλοία.

Το συνδικαλιστικό όργανο των Ελλήνων ναυτικών επιτίθεται και εναντίον των μέσων ενημέρωσης, αναφέροντας ότι είναι αρωγός αυτών των μεθοδεύσεων, όπου με κατάπτυστα κίτρινα δημοσιεύματα φθάνουν στο επαίσχυντο σημείο να αναγράφουν ότι δήθεν η διοίκηση της ΠΝΟ δεν επιθυμεί τις νέες θέσεις εργασίας, γιατί με τις νέες προσλήψεις οι «εργατοπατέρες» θα χάσουν τις θέσεις τους.

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας τονίζει ότι με «τις νέες ρυθμίσεις και απαιτήσεις του τρίτου μνημονίου διαπιστώνεται ότι για ακόμη μία φορά οι επερχόμενες “απορυθμίσεις” και οι επαναϋπολογισμοί των συντάξεων δεν στοχεύουν στη δήθεν βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του κράτους, αλλά στην κυριολεξία σκοπεύουν στην ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων και στη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων (κύριων και επικουρικών), χάριν της «ενίσχυσης της επιχειρηματικής ισχύος σε βάρος της εργασίας χάριν της ανταγωνιστικότητας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ