Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εντός της εβδομάδας θα δοθούν τα 65 από τα 80 εκατ. στον Μαρινόπουλο

Σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα αναμένουν ήδη από αυτή την εβδομάδα εργαζόμενοι και προμηθευτές του Μαρινόπουλου, καθώς στην εταιρεία θα χορηγηθούν τα 65 από τα 80 εκατ. ευρώ της λεγόμενης ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Πρόκειται για τη χρηματοδότηση που θα αξιοποιηθεί για την επαναλειτουργία των καταστημάτων του δικτύου Μαρινόπουλου μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους συναλλαγής, της εξυγίανσης δηλαδή και της μεταβίβασης στην εταιρεία Σκλαβενίτης.

Η ενδιάμεση χρηματοδότηση γίνεται όχι μέσω του Μαρινόπουλου, αλλά της Express A.E., 100% θυγατρική της εταιρείας Μαρινόπουλος και μιας εκ των τεσσάρων εταιρειών του ομίλου που τίθενται υπό εξυγίανση.

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων το ταχύτερο δυνατό με την αγορά εμπορευμάτων και την επιστροφή των καταναλωτών αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα και ταυτόχρονα στόχο του σχεδίου διάσωσης. Το μνημόνιο προέβλεπε εκταμίευση των 65 εκατ. μέχρι χθες, ωστόσο τα χρήματα δεν εκταμιεύτηκαν χθες, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης των δανειακών συμβάσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εκταμίευση αναμένεται να γίνει σήμερα ή το αργότερο αύριο Τετάρτη. Στους εκπροσώπους των εργαζομένων του ομίλου Μαρινόπουλου, πάντως, δόθηκαν χθες το απόγευμα διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία κινείται εντός του χρονοδιαγράμματος και ότι εντός, το πολύ, των δύο επόμενων ημερών θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους τα χρήματα που τους οφείλει η επιχείρηση, ήτοι 1,5 μισθός.

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι από τα 65 εκατ., 10 εκατ. προβλέπεται να δοθούν για την πληρωμή μισθοδοσίας και λοιπών λειτουργικών εξόδων. Αυτά τα 10 εκατ. ευρώ αποτελούν δε και τη συμμετοχή της οικογένειας Μαρινόπουλου στην ενδιάμεση χρηματοδότηση της επιχείρησης. Επίσης, 15 εκατ. ευρώ δίνονται από τον Σκλαβενίτη για την αγορά εμπορευμάτων. Οι τράπεζες χορηγούν τα υπόλοιπα 40 εκατ., εκ των οποίων 15 εκατ. θα αξιοποιηθούν για την ανανέωση των μισθώσεων ακινήτων και τα υπόλοιπα 25 εκατ. για τις λοιπές πληρωμές βάσει συγκεκριμένου προγράμματος ταμειακών ροών που έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο.

Εως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν χορηγήσει άλλα 7,5 εκατ., ενώ έως τις 31 Οκτωβρίου επίσης 7,5 εκατ. Η τελευταία αυτή δόση θα πρέπει να χορηγηθεί υπό την προϋπόθεση ότι το 35% των πιστωτών –πλην τραπεζών– έχει υπογράψει τις συμφωνίες εξυγίανσης. Σε περίπτωση κατάθεσης των συμφωνιών εξυγίανσης ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου, το ποσό αυτό θα καταβάλλεται εντός δύο ημερών από την κατάθεση της συμφωνίας εξυγίανσης του Μαρινόπουλου.

Τα περισσότερα χρήματα, 27,65 εκατ. περίπου από τα συνολικά 55 εκατ. που θα χορηγήσουν οι τράπεζες, θα καταβληθούν από την Alpha Bank, περίπου 12,65 εκατ. θα δώσει η Εθνική Τράπεζα, ενώ από περίπου 7,34 εκατ. θα χορηγήσουν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Το ποσό της ενδιάμεσης χρηματοδότησης προβλέπεται να αποπληρωθεί από το κοινό ομολογιακό δάνειο που αναμένεται να συναφθεί ανάμεσα στις τράπεζες και την εταιρεία Σκλαβενίτης για λογαριασμό της νέας εταιρείας που θα προκύψει από την εξυγίανση του ομίλου Μαρινόπουλου.

kathimerini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ