Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κατέρρευσε η οικοδομή – Από 40% έως 80% η πτώση σε αγοραπωλησίες και τιμές πώλησης

Η οικοδομή και τα εξαρτώμενα από αυτή επαγγέλματα τα οποία αποτελούσαν τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 την “ατμομηχανή” της ανάπτυξης στη χώρας μας, είναι γεγονός ότι είναι αυτά που υπέστησαν τα χειρότερα από την οικονομική κρίση καθώς η οικοδομική δραστηριότητα οδηγήθηκε χρόνο με το χρόνο σε πρωτοφανή κατάρρευση.

Οι Νεοέλληνες που σε ποσοστό 82% κατέχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και αρκετοί από αυτούς δεύτερες και τρίτες (κατά κανόνα διαμερίσματα)για οικονομικό προσπορισμό και εκμετάλλευση είδαν τις τιμές πώλησης ή ενοικίασης των ακινήτων τους να καταρρέουν εν μια νυκτί,ενώ από την άλλη η ανηλεής φορολόγηση των ακινήτων έχει οδηγήσει αρκετούς από αυτούς σε απελπισία και αδυναμία διατήρησης των ακινήτων τους.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι αποκαλυπτικάαναφορικά με την εγχώρια αγορά ακινήτων και την εξέλιξή της από τα ιστορικά υψηλά του 2005-2006 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2016. Μια δεκαετία δηλαδή όπου το άλλοτε πανάκριβα προς αγορά ακίνητα σε συνάρτηση με το φτηνό τραπεζικό χρήμα βρίσκονται σήμερα να εκποιούνται σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές (ή πραγματικές λόγω της τότε φούσκας;) ενώ η φορολόγηση τους γίνεται σε αντικειμενικές τιμές του 2007 όπου σε αρκετές περιπτώσεις ακινήτων έχουν φτάσει να είναι κατά πολύ υψηλότερες των αγοραίων.

Τα στοιχεία της δεκαετούς κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων(2006-2016) είναι από μόνα τους αποκαλυπτικά και δεν επιδέχονται σχολιασμό.

*Σύμφωνα με στοιχεία του Ι.Κ.Α οι ασφαλιζόμενοι εργαζόμενοι στον κλάδο της οικοδομής μειώθηκαν από το 2006 μέχρι σήμερα σε ποσοστό 82,2%

*Η δραστηριότητα στις ιδιωτικές κατασκευές (αυτεπιστασία) μειώθηκε στα κτίρια η τις κατοικίες με βάση τα τ.μ κατά 92,9%.

*Οι επενδύσεις σε κατασκευές σε ότι αφορά κατοικίες παρουσίασαν πτώση κατά 94,9%

*Οι αγοραπωλησίες ακινήτων μειώθηκαν μέσα σε μια δεκαετία κατά 79,8%

*Οι τιμές πώλησης εμφάνισαν πτώση σωρευτικά από το 2008 κατά 41,4% στις κατοικίες ,κατά 30,4% στα γραφεία και κατά 36% στα καταστήματα.

*Πτώση καταγράφουν σωρευτικά την τελευταία 8ετία και τα ενοίκια.Κατά 30% σε κατοικίες και 29,2% τα γραφεία και καταστήματα.

*Μοναδικό όφελος της κρίσης η μείωση στους δείκτες του κόστους κατασκευής ακινήτων.Τα κόστη μειώθηκαν τη περίοδο 2012-2016 κατά 8%.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπουργείο Υγείας: Πόσοι έφηβοι νοσηλεύτηκαν σε ψυχιατρικά τμήματα την περίοδο 2019 – 2023

Οι ακούσιες νοσηλείες αφορούσαν ανήλικα αγόρια σε ποσοστό 73%,, με τον/την ανήλικο/η να νοσηλεύεται τελικά σε ψυχιατρική μονάδα ενηλίκων σε ποσοστό 74%. Τα προβλήματα στην...