Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι κρίσιμοι σταθμοί – Τα 4 Εurogroup που σημαδεύουν την Ελλάδα και οι ημερομηνίες ορόσημα με τις δανειακές υποχρεώσεις

Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση αφού πρόκειται να δοθεί στην δημοσιότητα η νέα έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ

Γεμάτο με ημερομηνίες- σταθμούς είναι το επόμενο διάστημα για την ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου του 2016 που θα συνέλθει το Εurogroup για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ.

Θα ακολουθήσει στις 12 Σεπτεμβρίου του 2016 η επίσκεψη του κλιμακίου των δανειστών στην Αθήνα που θα εξετάσει εκ του σύνεγγυς τις δεκαπέντε μνημονιακές δράσεις που περιλαμβάνει η ενδιάμεση αξιολόγηση με τα μεγαλύτερα «αγκάθια» αυτής να είναι η στελέχωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών.

«Κάβο» για την κυβέρνηση αποτελεί και η νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται για την «εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών μέσω εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας και αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ». Η συγκεκριμένη διάταξη θα αποτελέσει νέο πλήγμα για τους αγρότες καθώς θα εκτοξεύσει στα ύψη τη συμμετοχή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πριν την σκυτάλη πάρει η δεύτερη αξιολόγηση ο προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύψεις τις υποχρεώσεις που έχει υπέρ του χρέους.

Για τον Σεπτέμβριο αυτές ανέρχονται σε 683 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 70 εκατ. ευρώ είναι τόκοι, 160 εκατ. ευρώ λήξεις ομολόγων και 453 εκατ. ευρώ δόση προς το ΔΝΤ.

Ο Οκτώβριος μπορεί να είναι ο μήνας με τις μικρότερες χρηματοδοτικές ανάγκες αφού το Δημόσιο έχει να αποπληρώσει μόνο τόκους (360 εκατ. ευρώ) και όχι ομόλογα ή δόσεις προς το ΔΝΤ πλην όμως έχει δύο κρίσιμες ημερομηνίες:

Στις 10 Οκτωβρίου ένα ακόμη Εurogroup όπου η Ελλάδα θα είναι ψηλά στην ατζέντα καθώς θα κριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και παράλληλα οι θεσμοί θα ετοιμάσουν το έδαφος για το νέο έλεγχο του ελληνικού προγράμματος που θα ξεκινήσει την επομένη του Συμβουλίου.

Όπως οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ο βαθμός δυσκολίας αυτής της επισκόπησης θα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της πρώτης, δεδομένου ότι περισσότερες από 40 μνημονικές δράσεις πρόκειται να περάσουν από το «μικροσκόπιο» του κουαρτέτου.

Από το «πακέτο» δράσεων του δεύτερου γύρου οι πιο δύσκολες στροφές για το οικονομικό επιτελείο είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2017-2020).

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μείωση κάτω από το 3,5% των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 ώστε να αποκλείσει την ενεργοποίηση του μισθολογικού «κόφτη» που καραδοκεί πάνω από τον προϋπολογισμό εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ ή 890 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά θα καθίσει απέναντι από τους εταίρους σε άλλα δύο Εurogroup:

7 Νοεμβρίου του 2016 που θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος και στις 5 Δεκεμβρίου που θα ριχτεί η πρώτη ζαριά για την δεύτερη δανειακή δόση (σ.σ. το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί) εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Στο ίδιο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης θα βρεθούν «επί τάπητος» και τα πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Το μόνο το οποίο είναι σίγουρο είναι ότι οι εθνικές μας υποχρεώσεις κλείνουν τους δύο τελευταίους μήνες του 2016 με πληρωμές προς το ΔΝΤ. Η Ελλάδα θα πρέπει να βρει 104 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και άλλα 305 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει με το φετινό ανοικτό κεφάλαιο που έχει με το Ταμείο.

Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση αφού εκείνη την περίοδο πρόκειται να δοθεί στην δημοσιότητα η νέα έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ που θα κρίνει την συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

.bankingnews.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ