Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τι ψάχνουν στο Λονδίνο 29 ελληνικές επιχειρήσεις

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη διαμόρφωση των μελλοντικών προοπτικών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, 29 από τις μεγαλύτερες εγχώριες επιχειρήσεις εξορμούν στο Λονδίνο προκειμένου να συναντηθούν με fund managers και αναλυτές μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Στο τριήμερο 20-22 Σεπτεμβρίου στο κτίριο του Bloomberg, στο City του Λονδίνου, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το 11ο ετήσιο επενδυτικό forum του Χ.Α. Μόνο που η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, σε συνέχεια των απογοητευτικών επιδόσεων του roadshow του περασμένου Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, όπου το ενδιαφέρον των ξένων funds για την ελληνική κεφαλαιαγορά ήταν υποτονικό.

Τα πρώτα μηνύματα δείχνουν πως και στο Λονδίνο η κατάσταση δεν θα είναι αισθητά διαφορετική. Το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν βρίσκεται πια στην «πρώτη εθνική» των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, καθώς πέρυσι το Σεπτέμβριο υποβιβάστηκε από τον οίκο FTSE σε «προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά» (Advanced Emerging market) από την κατηγορία «ανεπτυγμένη αγορά» (Advenced).

H υποβάθμιση ήταν αποτέλεσμα της επιβολής capital controls στους Έλληνες επενδυτές, τη μεγάλη χρονική περίοδο κατά την οποία το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό (ένα μήνα κλειστό) και στη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα.

Η υποβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2016, είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει ο χάρτης των επενδυτικών κεφαλαίων που πλέον παρακολουθούν την ελληνική αγορά και τοποθετούνται σε αυτή. Έτσι, μειώθηκε σε ένα βαθμό η παρουσία μεγάλων οίκων που χαρακτηρίζονται από μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική και παράλληλα αυξήθηκε αυτή μικρότερων hedge funds που κινούνται πιο επιθετικά και βραχυπρόθεσμα.

Έτσι, όπως και στο περυσινό επενδυτικό forum του Χ.Α. όπου απουσίασαν τα μεγάλα ονόματα, έτσι και φέτος εκτιμάται πως οι συναντήσεις και τα ραντεβού θα κινηθούν αναλόγως. Αναμένεται δηλαδή οι τράπεζες και ορισμένες εταιρείες, όπως ο ΟΠΑΠ, ο Τιτάνας, η Μυτιληναίος, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η Aegean και φυσικά οι Ενική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, να διατηρήσουν υψηλό ενδιαφέρον και αριθμό ραντεβού. Δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που κάποιες από τις εισηγμένες που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχή στο 11ο επενδυτικό φόρου, να μην παραστούν στο Λονδίνο εάν δεν κλείσουν επαρκή αριθμό συναντήσεων με ξένους διαχειριστές.

Η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή και για έναν άλλο λόγο: οι ξένες αγορές έχουν αντιληφθεί πως η πορεία του κυβερνητικού προγράμματος έχει υστερήσει σημαντικά. Από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τον περασμένο Μάιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να ολοκληρώσει μόλις δύο από τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με τα 2,8 δισεκ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καλύχει το έδαφος έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, όμως αυτό που βαραίνει το κλίμα ακόμα περισσότερο είναι η όλο και αυξανόμενη ρητορική αλλά και στάση της κυβέρνησης που ζητάει περισσότερη ανεξαρτησία από το πρόγραμμα, κάτι το οποίο στις Βρυξέλλες μεταφράζεται ως πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις.

Ως αποτέλεσμα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά βρίσκεται στο 8,2%, σε μία ένδειξη ότι πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να αποδίδουν ρίσκο στο ελληνικό χρέος. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε πως οι επενδυτές μένουν μακριά από τους ελληνικούς τίτλους, που άλλωστε δεν περιλαμβάνονται στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, κι ενώ συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενόψει της έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο φθινόπωρο.

Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το κλίμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βρεθούν στο Λονδίνο σε ένα ακόμη κρίσιμο crash test. Ενδιαφέρον συμμετοχής στην εκδήλωση έχουν επιδείξει οι Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική , Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank, MIG, ΕΧΑΕ, Eλλάκτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική- Ανεμος AEGEAN Airlines, Creta Farm, Folli Follie, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, ΕΛΠΕ, LAMDA Development, MLS, Motor Oil, Ομιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, Πανγαία AEEEΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης και ΤΙΤΑΝ. Xορηγοί του 11ου Roadshow είναι οι: Eπενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, Εuroxx, Beta, Eurobank Equities, Alpha Finance, Μοrgan Stanley, Eθνική Χρηματιστηριακή, Παντελάκης Χρηματιστηριακή και Piraeus Securities.

economy365.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ