Του Γιώργου Κράλογλου

Το 2008, που "ξαναχτίζαμε το κράτος", η Ελλάδα "πάλευε" τις τελευταίες 150 βιομηχανίες των 200-250 ατόμων. Σήμερα στη Βενεζουέλα των Βαλκανίων δεν υπάρχουν ούτε 100 από αυτές. Οι δε βιοτεχνίες ή μαγαζιά (από 1 έως 5 εργαζόμενους) που κλείνουν στο 2016 υπολογίζονται σε 40.000. Που θα βρει "πλάτες" ο Μητσοτάκης να σηκώσουν ανάπτυξη και "σβέρκο" για φόρους το 2020;

Οι γέροντες του 2020 δεν θα μπορούν να σηκώσουν ούτε το μπαστούνι τους. Και οι νέοι θα είναι τόσο μακριά από την Ελλάδα που θα τους έχουμε ξεχάσει.

Θα τους θυμάται μόνο το "στατιστικό σανό" που (όπως και σήμερα) δείχνει μείωση ανεργίας από 24%, τον Ιούνιο του 2015, σε 23% τον Ιούνιο του 2016.

Αλλά είναι "σανό" αμάσητο... Δεν ξεχωρίζει ούτε τους εποχικούς σερβιτόρους και τις καμαριέρες στα ξενοδοχεία, ούτε τους συνταξιούχους (που βγήκαν τον Ιούνιο) ούτε τους μετανάστες του ίδιου μήνα.

Έρχεται όμως ο ΟΑΕΔ (που έχει τον δικό του πόνο) και σου λέει την αλήθεια γιατί τρέμει από την πραγματική εικόνα.

Σου λέει ότι τον Ιούνιο του 2016 του ζήτησαν δουλειά 5000 άνεργοι και ένα μήνα μετά, τον Ιούλιο, οι άνεργοι που θέλανε δουλειά ανέβηκαν στους 19.000!!!

Που είναι λοιπόν η πτώση της ανεργίας; Που είναι οι νέοι τεχνίτες, τα στελέχη, οι ειδικευμένοι αλλά και οι επαγγελματίες που θα σηκώσουν στις πλάτες τους την ανάπτυξη το 2020 που θα φέρει ο Μητσοτάκης ως πιθανός πρωθυπουργός;

Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον συμφέρει να δείξει πως το τρένο της ανάπτυξης έχει σφυρίξει τρεις φορές... και έχει φύγει από την Ελλάδα που έχει ξεμείνει με πιθανούς 100-150 εγχώριους επενδυτές.

Και ας υποστηρίζουν οι επενδυτές αυτοί ότι υπάρχει παραγωγή στην Ελλάδα που μπορεί, μέσα σε κατάλληλες συνθήκες, να δείξει τη δύναμή της.

Τίποτε δεν υπάρχει. Και αυτό που υπάρχει δεν θα αποδώσει γιατί καμία πολιτική και καμιά κυβέρνηση, ειδικά οι 153 των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν έχουν την τόλμη να κάνουν πέρα τον κομματικό στρατό κατοχής και τους Καρανίκες που τους ανεβάζουν και τους κρατάνε στην εξουσία.

Οπότε ποιοι θα βάλουν πλάτη στην ανάπτυξη όταν ξεκινάμε από βαθιά αποβιομηχάνιση και αποεπένδυση με 80-100 βιομηχανίες της προκοπής να λειτουργούν.

Για τους βιοτέχνες ή αν σας αρέσει τους μικρομεσαίους να μην τα ξαναλέμε γιατί φθάνουν οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου που έρχονται το χειμώνα για να τινάξουν και τα τελευταία πέταλα...

Στους εξαγωγείς τραβάς τα μαλλιά σου και δεν σταματάς όταν είχες συνολικό τζίρο 12,5 δισ. ευρώ και τώρα με το ζόρι πιάνεις 8,1 δισ. ευρώ. Τι "πλάτες" να βάλουν για ανάπτυξη και τι "σβέρκο" να ετοιμάσουν για φόρους...

Και άντε να πάμε στο λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου... της Μαρινέλλας ή, με άλλα λόγια, στον τουρισμό της Ελλάδας όπου τα χαμπέρια είναι από το κακό στο χειρότερο.

Για ποιόν τουρισμό και το μέλλον να μιλάς όταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 (επίσημα στοιχεία) είχες αυξημένες αφίξεις πάνω από 20% και το ίδιο εξάμηνο του 2016 οι πηγές "μαλώνουν" για να αποδείξουν αν είχαμε μείωση κοντά στο 2% ή οριακή αύξηση.

Οι δε ξενοδόχοι περίμεναν αύξηση τζίρου γύρω στα 6% και με το ζόρι ξεπερνούν το τίποτα ή άντε το περίπου 1%.

Γι' αυτό ούτε ο τουρισμός μπορεί να σε βγάλει στην ξέρα από το σημερινό ναυάγιο της οικονομίας ούτε το εμπόριο, τα μαγαζιά και η λιανική όπως έδειξαν το τελευταία επίσημα στοιχεία, για τον Μάιο, που ήταν, για τη λιανική, χειρότερος μήνας και από το 2010 όταν το πρώτο μνημόνιο νέκρωσε την αγορά.

Στις δε εκπτώσεις του Αυγούστου η ανεργία, οι φόροι, ο ΕΝΦΙΑ, το ψαλίδισμα στις συντάξεις και οι νέες απολύσεις μείωσαν τον τζίρο στη λιανική κατά 10%. Πιο κάτω και από το 2010.

Συμπέρασμα και προβλέψεις. Μοναδική και τελευταία ευκαιρία για επενδύσεις στη Βενεζουέλα των Βαλκανίων είναι η αποκρατικοποίηση, ως κίνητρο, και οι ξένοι επενδυτές ως κεφάλαιο. Εκεί ποντάρει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά με τους ανίκανους που διαθέτει δεν θα πείσει και θα αποτύχει. Και το 2019, ο Μητσοτάκης θα ψάχνει για "πλάτες" και "σβέρκους" να στηριχθεί αλλά θα τα βρίσκει μόνο στα κρεοπωλεία... Εκτός αν ο ερασιτεχνισμός του ΣΥΡΙΖΑ προκαλέσει πολιτικό ατύχημα και η κυβέρνηση πέσει το 2017.

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top