Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Καμπανάκι» από ξενοδόχους για την πορεία του τουρισμού το 2017

Mετά τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας για τη φετινή χρονιά σε σχέση με τον προσδοκώμενο στόχο και τη διαγραφόμενη πτώση έως 25% των καθαρών αποτελεσμάτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, «μαύρα σύννεφα» πυκνώνουν από τώρα στον ορίζοντα του ελληνικού τουρισμού και για το 2017 σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννη Ρέτσο, όπως διαβάζουμε στην kathimerini.gr.

Σε συνάντηση που είχε, χθες, με τουριστικούς συντάκτες ανέφερε ότι αν δεν λυθεί μια σειρά σημαντικών ζητημάτων για τον κλάδο, θα επηρεασθεί αρνητικά ο τουρισμός και το 2017. Απειλή για την τουριστική εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές την επόμενη σεζόν παραμένει το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού. Ο κ. Ρέτσος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον των τουριστικών επενδύσεων στη χώρα, χαρακτηρίζοντας τον Αναπτυξιακό ως αντιεπενδυτικό Νόμο για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο πλήγμα που θα υποστούν τα πολύ μικρά ξενοδοχεία από τη μετάβαση, την 1η Ιανουαρίου 2017, των ιδιοκτητών τους σε καθεστώς ΟΑΕΕ. Σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια ο πρόεδρος της ΠΟΞ επισήμανε τον κίνδυνο ανθελληνισμού των ξενοδοχείων αν δεν αντιμετωπισθεί μεμονωμένα η κάθε περίπτωση. Ειδικότερα, σημείωσε θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για περιπτώσεις επιχειρήσεων που στο παρελθόν είχαν επιδείξει συνέπεια στη κάλυψη των υποχρεώσεών τους και σήμερα έχουν βρεθεί σε πρόσκαιρη δυσχέρεια λόγω της κρίσης. Επιπλέον, υπογράμμισε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση επιβολής ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου στην αγορά των τουριστικών μισθώσεων ακινήτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τις νομίμως αδειοδοτημένες τουριστικές επιχειρήσεις και απώλεια εσόδων για το κράτος.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν χαρακτήρισε πολύ δύσκολο να καλυφθούν οι απώλειες των 346 εκατ. ευρώ που παρουσίασαν τα τουριστικά έσοδα στο επτάμηνο. Κατά τον κ. Ρέτσο η πτώση των εσόδων, παρά την αύξηση των αφίξεων, εξηγείται από τη μείωση της μέσης παραμονής των τουριστών, από τη προσέλευση χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκεπτών που δεν ταξίδεψαν στη Τουρκία και από την υπερφορολόγηση των τουριστικών επιχειρήσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ