Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η FAZ θυμάται και αποθεώνει τον Κωστή Στεφανόπουλο -Εκλεισε τα 90 του χρόνια

Το εγκώμιο του Κωστή Στεφανόπουλου πλέκει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή τα 90α γενέθλια του έλληνα πολιτικού.

«Όπως και ο Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ στη Γερμανία, έτσι και ο Έλληνας πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μπήκε με μια ομιλία του στα βιβλία της ιστορίας.
Ήταν το 1999 όταν ήταν στην Αθήνα ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Ο Στεφανόπουλος επέκρινε το γεγονός ότι -και δεδομένων των 500.000 θυμάτων του πολέμου μεταξύ 1941 και 1944- δεν αναγνωρίστηκε επαρκώς η συνεισφορά της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. (…)

Ο Στεφανόπουλος, ο οποίος εγκαινίασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής στην Ελλάδα. Δεν ήταν ποτέ μπλεγμένος σε σκάνδαλα (…)

Η υψηλή δημοτικότητά του οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν ήταν πλέον στην ενεργό πολιτική όταν ξέσπασε η κρίση. Γεννήθηκε το 1926 στην Πάτρα, σπούδασε Νομική στην Αθήνα, έζησε μετά το πραξικόπημα του 1967 στο Παρίσι και επέστρεψε το 1974 στην Ελλάδα ως έμπιστος του νέου πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Όταν εξελέγη το 1995 διάδοχός του στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, πολλοί ισχυρίστηκαν ότι δεν είχε τα προσόντα για έναν τόσο μεγάλο ρόλο. Εντούτοις ο Στεφανόπουλος τον εμπλούτισε με σύνεση και αξιοπρέπεια. Το 2000 έγινε ο πρώτος πρόεδρος Δημοκρατίας που επανεξελέγη. Σήμερα κλείνει τα 90 του χρόνια».

iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ